Dec. 6, 2015

Poem

37 ТАЙНИ НА ПРОЦЪФТЯВАНЕТО
КНИГА ЗА ХОРАТА ОБРЕЧЕНИ НА УСПЕХ – НАПИСАНА ОТ РЕНДИ ГЕЙДЖ В ПРЕВОД НА ДИМИТЪР НИКОЛОВ/от руски/
ВЪВЕДЕНИЕ
Процъфтяването –това е удивително явление. Тази дума я познават всички,но малко осъзнават нейния истински смисъл. Все още малко хора владеят секретите на процъфтяването и съумяват да ги използват в своя живот. Но ако ги постигнете,то тутакси пред вас ще се открие нов,завладяващ свят. ЗДРАВЕТО,ЩАСТИЕТО И БОГАТСТВОТО правят с човека поразителни неща. Те ви дават възможност да започнете всеки свой ден с радост и нестихваща енергия и да го приключвате –чувствайки хармония в душата си и в мир със себе си;те ще изпълват всеки ден на вашия живот с приключенски дух.
Аз имам щастливия случай,да ви разкрия секретите на процъфтяването,което го считам за мое приятно задължение-да ги споделя с вас. Надявам се ,че ще се почувствате и вие длъжни да продължите това по-нататък. Кой от най-близките до вас хора се нуждае от тази информация?
И така от този момент- това е вашия път към успеха…
Пътешестващ Ренди Гейдж
Холивуд,Флорида, март 2003 год.
1.ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА РЕГУЛИРА ЗАКОНИТЕ НА МИРОЗДАНИЕТО.
Това е първият основен секрет на процъфтяването и именно той е този,който много хора не вземат предвид. Те подхождат към въпроса с процъфтяването само като към способ за придобиване и не си дават труда да се настроят на вълната на успеха.
Всичко на този свят е основано на принципа на обмяната на ценностите,но не забравяйте ,че всичко което вие давате ви се връща в бъдещето многократно преумножено. Като правило-поне десетократно. Ако вие сеете семето на доброто ще жънете стократно.
Това е винаги вярно: дали ще давате пари за пожертвувания,или любовта,която вие дарявате,или доброто ,което вие творите. И както и да се опитвате,невъзможно е да регулирате законите на мирозданието.
Излезте от къщи и направете нещо добро,просто така по интуиция. Посейте семето на доброто там където трябва,бъдете особено добри с всеки. Без съмнение ,вас ви чака още по-голям успех.
2. БЕЗПЛАТНОТО СИРЕНЕ Е САМО В КАПАНА ЗА МИШКИ.
Подобно твърдение звучи лековато,но все пак е много изразително,кратко и дълбоко обобщаващо за това,как действат законите на процъфтяването.
Невъзможно е да станете богати,печелейки на лотария,или като получите наследство,или като бликне нефт в задния ви двор. Вероятно това подхожда на бедняци, които ще се радват на временно благополучие. Такова богатство е временно,така,че не можеш да получиш истинско благополучие,ако не заплатиш за него. Винаги съществува определена цена,която трябва да платите,това е и справедливият равностоен обмен на ценности,споменати по-горе.
Превръщането ви в човек,който носи отговорност за своето благосъстояние,се явява голяма част от тази цена,която вие плащате за своето процъфтяване. Моите наблюдения също показват,че болшинството бедни хора,неочаквано спечелили на лотария големи пари,се оказват разорени и жалки няколко години по-късно. Но ние говорим за друга категория хора, хора които печелят10,20 дори 40 милиона долара! Те притежават тези пари,но нямат понятие,какво е това процъфтяване. Затова парите обезателно си отиват,а всичко останало,което представлява успеха,го няма и не се появява.
Нищо не се дава даром. Ако вие излъжете,или измамите някого, то вие влизате в кармично взаимоотношение-кармичен дълг. Тези дългове са завинаги и подлежат на заплащане. Процъфтяващите хора никога не се стремят да получат нещо безплатно. Те с радост приемат идеята за равностойната замяна на една ценност с друга.
3.ПРОЦЪФТЯВАЩИТЕ ХОРА – НЕ СА ОСОБЕНО РЕЛИГИОЗНИ.
Те притежават голяма духовност,осъзнавайки,че сляпата привързаност към религиозните учения и догми може да ги отдалечи от естествената същност на човека. Съществува някаква изискана простота,съдържаща се в идеята на процъфтяването,започвайки от мечтите и стигайки до реалната им реализация: истинското процъфтяване по своята природа не е изключително явление,то е достъпно и осъществимо.
4. БОГАТСТВОТО НЕ ИДВА КЪМ ВАС.ВИЕ ОТИВАТЕ КЪМ БОГАТСТВОТО
Възможно е да сте чели за хора,случайно получили огромно състояние в наследство,или спечелили куп пари на конни надбягвания. Но истинското богатство е това,което никога не изчезва и се явява резултат от целенасочен процес. Това”не се случва” с вас. Вие сами отивате при богатството. Отначало вие построявате своето благосъстояние мислено,след това го реализирате на физическо ниво,ставайки при това човек,който привлича към себе си успеха.
5.ВИЕ СТРОИТЕ СВОЕТО ПРОЦЪФТЯВАНЕ С ПОМОЩТА НА ДУМИТЕ.
Или,ако искаме да сме по-точни-с помощта на тези думи,които вие подбирате и произнасяте. За съжаление не преставам да се изумявам от факта,че хората с готовност правят най-негативните утвърждения. По този начин програмират своето подсъзнание,което на свой ред,следи това да се случи в материалния свят.
Помислете само,колко пъти,когато ви се случва нещо хубаво,възкликвате нещо от рода на:”Невъзможно ми е да повярвам! Аз никога не печеля!” И след това естествено се случва неприятност и човек отново си казва”Аз си знаех!”
Познато ли ви е? Затова,ако имате намерение да програмирате своя успех с помощта на думите,защо не започнете с позитивни утвърждения.
6. ЗДРАВЕТО,ЛЮБОВТА,ЩАСТИЕТО И ПАРИТЕ СА НЕИЗЧЕРПАЕМИ.
Нещата,които създават истинско процъфтяване-здравето,любовта,щастието и парите са безгранични и фактически създават свое собствено пространство. Колкото повече отдавате любов,толкова повече любов привличате към себе си. Могъщото здраве се репродуцира и способства за по-нататъшния процес на своето развитие. Същото се случва и със щастието. Ето затова човек не може да регулира законите на вселената. Парите,които са у вас,създават своя собствена енергия,която придава на процеса на процъфтяване цикличен характер,който позволява на вашето благосъстояние,в крайна сметка, постоянно да се възвръща към вас.Това е процес на саморегулация,който продължава безкрайно.
7. ПРОЦЪФТЯВАНЕТО ДЕЙСТВА НА ПРИНЦИПА НА ЗАПЪЛВАНЕ НА ПРАЗНИНИТЕ
Природата не търпи празни пространства. По принцип не можеш да вземеш нещо в ръка ,когато в юмрука ти се намира друго. Най- добрият начин да привлечеш доброто към себе си е да се освободиш от лошото и да направиш място за доброто.
Ако вие сте решили да се сдобиете с нова дреха,най-добре е да освободите гардероба си от старата,като я дадете на човек,който се нуждае от нея. Ако вие се стремите да намерите любим човек,отначало сте длъжни, да се освободите от старите и може би унизителни отношения в които сте затънали. Ако не ви се удаде да се сдобиете с жизненото благополучие към което се стремите,то си задайте въпроса,какво продължавате да имате и с което е необходимо да се разделите за да освободите необходимото място.
8.МИСЛИТЕ ЗА ПАРИ ПРЕСЛЕДВАТ ПРЕДИ ВСИЧКО БЕДНЯЦИТЕ
В средата на ниските и средни слоеве на социума се водят постоянни разговори за това, как се отнасят към парите,хората имащи високи доходи. Много си мислят ,че богатите мислят само за пари. Няма нещо ,което да е по-далече от истината. В същност това го правят бедняците и то много пъти повече,отколкото богатите. Това е типичен случай на “проекция” както го наричат психолозите.Това означава,че хората прехвърлят на другите своите собствени страхове,предразсъдъци и подбуди.Пребиваването в състояние на бедност е характерно с това,че човек постоянно си мисли за пари. Аз помня това време,когато бях в бедствено материално положение и единственото за което можех да мисля-това бяха парите. Ако звъннеше телефона,мен ме интересуваше да не е някой кредитор. Когато си карах колата се безпокоях,че ако тя се развали,аз няма да мога да си платя ремонта. Завиждах на всички елегантно облечени хора,возещи се в скъпи коли. Интересувах се как са постигнали всичко това.
Вечно правех планове как ще си платя сметките и как ще ги заплатя следващия месец.Аз бях заслепен от парите,защото всичко лошо което ми се случваше, беше следствие от недостига на пари.
Сега,когато вече имам пари,аз рядко мисля за тях. Парите са помощно средство,подобряващо качеството на живот и разширяващо жизнения опит. Само когато проблемът с отсъствието на парите си отиде от вашия живот,вие ще можете без притеснения да пожънете плодовете на своето материално благополучие.
9.МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА СЕ МОЛИТЕ-ДАЛИ ВСЕ ПАК ИСКАТЕ ТОЧНО ТОВА/ДАЛИ ГО ЖЕЛАЕТЕ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ/
Когато се моля за себе си и за другите,аз никога не споменавам нещо определено,просто се моля за най-висшето добро. Ако на вас ви е необходимо нещо конкретно-то се молете за него или за това да бъде най-доброто
Като дете си мислех ,че обожавам скариди.Когато пораснах обаче разбрах,че това което действително обичам са коктейлите. Често ние си позволяваме миналите впечатления,чувства,преживявания и събития да ни влияят на яснотата на нашите мисли. На нас ни се струва ,че ние искаме едно но често се оказва,че искаме съвсем друго. Това може да се окаже както добро така и лошо.
През първите 30 години от моя живот аз смятах,че искам да бъда милионер. Всъщност обаче се оказа,че съкровеното ми желание беше да се чувствам жертва, нуждаейки се от съчувствието на околните. И когато аз наистина пожелах да стана милионер ,а не жертва,това се случи.
10.МЪДРОСТТА ТОВА Е НАЙ-ВАЖНИЯ ИНСТРУМЕНТ ЗА ДОСТИГАНЕ НА ПРОЦЪФТЯВАНЕ.
Ако глупакът бързо се разделя с парите си,съществува значително основание да се предполага,че към мъдрия човек благополучието идва бързо. А то така и става.
Ако вие се стремите да намерите голямото богатство,намерете отначало необикновената мъдрост.
11. ПРОЦЪФТЯВАНЕТО-ТОВА Е ВАШЕ ПРАВО ПО РОЖДЕНИЕ И ЕСТЕСТВЕНО УСЛОВИЕ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ.
Ако не сме здрави,не сме щастливи или не сме богати,това е защото сме се отклонили от своя жизнен път и сме загубили връзката със своята истинска същност.
Здравето-това е вашето естествено състояние. Вие идвате на този свят като щастлив човек. Нещастието-това е осъзнат избор при който вие сами сте взели това решение. Нещастието е неестествено и безнравствено.
Подобно на това,вие сте родени ,за да бъдете богати. Борбата за съществуване е лишена от благородство,не е нормална и не е необходима. Когато вие живеете по всеобщите закони на процъфтяването,богатството идва при вас съвсем естествено и неотклонно.
12.ПРОЦЪФТЯВАНЕТО БЛИКА ОТ ОБКРЪЖАВАЩАТА НИ АТМОСФЕРА.
Вселената ни е обезпечила с всичко необходимо за щастлив живот. Енергията на успеха витае навсякъде около нас. Тя е като войник очакващ заповед и чака да я извикате. Средствата ,които използвате за да създадат процъфтяване на физическо ниво,се наричат –идеи.
13.ТРЯБВА САМО ДА ОТКРИЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ СВОЕТО ПРИЗВАНИЕ И УСПЕХЪТ САМ ЩЕ ДОЙДЕ.
Със започването ви да вършите работата,която е вашето истинско призвание, вселената ще започне да ви дарява с добрини.Така ,без всякакви изключения, работят законите на вселената. Изпълнявайки своето предназначение,вие пристъпвате към работа със страстно увлечение,усърдие и самоотверженост. Каквото направление и ниво на мислите си придавате –на такова ниво ще се осъществява и вашата работа. Работа, действие,мечта-всичко това са високи категории в разбирането на хората. Когато вие изпълнявате своето предназначение, хората усещат присъствието на тази висша сила и искат да бъдат част от нея. Вие привличате към себе си влиятелни хора,които биха разделили с вас своя успех.
14. АКО ВИ Е ЗАВЛАДЯЛА ВЕЛИКА МЕЧТА,ТО ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ СЕ ПОКОРИ НА ВАШАТА ВОЛЯ.
Това е една истина-един закон, който непосветения трудно ще разбере,та камо ли ще повярва Но на елементарно ниво ,същността на което и да е явление във вселената,може да се сведе до енергийни вибрации. А те от своя страна са способни да усещат и реагират на други. По този начин, вие действително сте способен да привличате успеха към себе си и то толкова естествено,колкото да откриете място за паркиране или свободна стая в хотела.
Когато ви е завладяла вашата всепоглъщаща мечта и твърдата вяра в нейното осъществяване,вие привличате към себе си партньори,намирате средства и възможности като създавате този механизъм на вашите действия,който ще ви отведе към осъществяването на вашата мечта.
15.ВАШЕТО БЛАГОПОЛУЧИЕ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ СРЕДНО АРИТМЕТИЧНО НА БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА ПЕТИМАТА НАЙ-БЛИЗКИ ОТ ПРИЯТЕЛИТЕ ВИ.
Този закон е така предсказуем и така удивителен за непосветените. Един прост пример: вземете годишния доход на пет от най-близките си приятели и намерете средното аритметично. Това е и вашия годишен доход-изпробвайте ако не вярвате. И това се отнася не само за парите.
Това правило действа в няколко закона на процъфтяването и остава в сила навсякъде. Разгледайте взаимоотношенията,здравето и щастието на тези близки приятели и ще забележите,че се намирате някъде по средата.
16.ВАШАТА ВЯРА Е СПОСОБНА ДА ПРЕДИЗВИКА ВАШИЯ УСПЕХ!
Ние знаем,че идеите са средството,което прави възможна появата на благосъстоянието от небитието и неговото реално проявление във физическия свят.
Но всичко това е невъзможно да се осъществи без вяра. Вие сте длъжни да визуализирате и да разпознаете своето благо,да го пожелаете силно,да повярвате в него,за да може то да се прояви. Хората ненадарени с таланти,но имащи огромна вяра,постигат значителни успехи и то за кратко време,отколкото способните,но без необходимата вяра.
17.НЕ СЪЩЕСТВУВА БЛАГОПОЛУЧИЕ БЕЗ ПАРИ
Ако вие преуспявате то вие сте:
ЗДРАВИ
ЩАСТЛИВИ
БОГАТИ
Ако отсъства някой пункт от тези три,това не е повод за отчаяние. Но все едно това не е благополучие. ИСТИНСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ ЗАЕМА И ТРИТЕ ПОЗИЦИИ! Някои богати хора са много болни,ожесточени и сами. Тях не можем да ги наречем процъфтяващи. Ако вие сте здрави,със силен дух,имате здрав и щастлив брак, но всеки месец преминава в борба да “вържете двата края”то в никакъв случай не сте процъфтяващ. Процъфтяването е всичко което ви заобикаля.
18. ВСИЧКИ ИЗПИТАНИЯ В ЖИВОТА ФОРМИРАТ КАЧЕСТВАТА НА ХАРАКТЕРА,КОИТО ЩЕ ВИ ДОВЕДАТ ДО УСПЕХА.
Процъфтяването не е неуловимо или трудно достижимо.То обаче идва само при тези които вървят по верния път,които се оказват достойни негови партньори. За болшинството от хората значителна част от пътя към успеха се състои в преодоляване на неизбежни изпитания,формиращи техния характер и способстващи за достигане на зрялост. Вие извличате мъдростта от своите и от чуждите грешки,като се стремите да не ги повтаряте.Но всички ние получаваме своя жизнен урок,от който трябва да си направим своите изводи.
Този, който приема идеята за процъфтяването,осъзнава това и приветства знаците на съдбата,разглеждайки ги като средство за придобиване на необходимите лични качества.
19. ПРИРОДАТА ВИНАГИ ПОЛУЧАВА СВОЕТО.
Вие можете доброволно,с радост и любов и с благодарност да отдавате дължимото на източника на вашите духовни сили. Или това може да стане и без да имате желание,но природата винаги получава своята дан.
20. МЕЧТАТА ВИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТОЛКОВА ВЕЛИКА И ЗНАЧИТЕЛНА КОЛКОТО СТЕ И ВИЕ.
Това не е нужно нито на вас,нито на света-да се усещате като нищожество. Покорността и смирението са добродетели,но фалшивата скромност и подтискане на най-добрите си качества-това е противопоказно на идеята за процъфтяване. Мускулите ,които не се тренират,атрофират.Същото става и с мечтата-с нейното осъществяване. Вашето видение в бъдещето трябва да е дръзко,отчаяно смело,озарено с богато въображение,ако искате да го осъществите в живота. На вас ви трябва сила,която да ви тласка напред. Този мотив трябва да е толкова мощен,че с нетърпение да отваряте очи и да се впускате със страст във всеки нов ден,предвкусвайки победата.
21.ПРОЦЪФТЯВАНЕТО ЩЕ ВИ ДАДЕ КЛЮЧА КЪМ СЕБЕ СИ
Много лесно ще разпознаете процъфтяващите хора. Те правят всичко не по задължение,а съзнателно и с удоволствие. Те желаят да живеят в благополучна обстановка и се отнасят добре с всички . Те с уважение се отнасят и към себе си,към своето тяло и съответно всичко им се възвръща.
22.МЕЧТАТА УСКОРЯВА ПРИХОДЪТ НА ВАШЕТО БЛАГОПОЛУЧИЕ.
Отначало идеята за процъфтяването се появява във вашето съзнание. Вие,разбира се,може и случайно да се натъкнете на своето благосъстояние,но истинското и пълно процъфтяване се проявява чак след пресъздаването му във вашето въображение.
От времето,от когато аз си поставих цел,не престанах да мечтая за нея,”аз плувах на кораба на своята мечта” и ми трябваше около две години за да могат моите мечти да се реализират в живота ми. Аз искрено вярвам,че ако не бях мечтал,ми трябваха поне 10 години за да постигна същия резултат.
Подобни резултати могат да се постигнат и по други начини:чрез писмени утвърждения,заявления,съставяне на послания с указани крайни цели и др. Тези и други техники могат само да укрепят вашата мечта,нали вие фактически програмирате вашата цел в подсъзнанието си. А когато това е вече факт,то просто неизбежно се проявява в действителността.
23.ПРОЦЪФТЯВАНЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ТАКИВА ПОНЯТИЯ КАТО:ВЪЗМОЖНОСТИ,СЛУЧАЙНОСТ ИЛИ СПОЛУКА.
Болшинството хора считат,че процъфтяването идва в резултат на наличието на някакви особени възможности,случайности или щастливо стечение на обстоятелствата. Това е така само в тези случаи в които вие сами създавате тези възможности. Даже образованието,навиците и майсторството не са така важни,както вашето съзнание и вяра,защото именно вашето съзнание и вяра управляват истинските процеси на образованието,придобиването на новите и полезни навици и изкуството/майсторството/.
24.ПРОЦЪФТЯВАНЕТО-ТОВА НЕ Е ИЗОБИЛИЕ, ТОВА Е НАЧИН НА МИСЛЕНЕ.
Спортните коли и парите не създават процъфтяването,те са само някаква форма на външно проявление,истинското процъфтяване предполага характерен начин на мислене от всеки човек.
Така също и отсъствието на вещи и пари все още не са нищета. Тяхното отсъствие е обусловено от самата ситуация на нищетата. Истинската нищета обаче-това е определен начин на мислене с характерно направление на мисълта.
25. ВАШИЯТ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ ДА ДОСТИГНЕТЕ ИЛИ ДО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ, ИЛИ ДО БЕЗСМИСЛЕН ЖИВОТ В БЕДНОСТ.
Този секрет за някои може да е доста страшничък,но за други би открил истината за най-големите ви възможности,достъпни за вашето разбиране. Няма на света двама човека,които биха оценявали едни и същи явления по един и същи начин. Там където един вижда проблем,друг вижда благоприятни възможности. Да предположим,че на вас ви се предоставя шанс да участвате в търговска сделка. Вие бихте могли да подходите към това по много начини. Вие бихте могли да се хвърлите презглава ,без предварително проучване,просто защото имате желание да забогатеете. Тук може да се окажете в доста неприятна ситуация и да загубите много пари. Или да решите,че за сключването на каквато и да е сделка е доста късно.Или да си помислите ,че всичко е много хубаво за да е истина. И в такъв случай бихте могли да изпуснете възможност за удачна покупка.
Съвсем друг е сценарият при следната ситуация: вие сте уверен в себе си,вие щателно проучвате всичко и взимате правилното решение. Варианти може да има безброй. Кой вариант ще изберете-това изцяло се определя от вашият начин на мислене,това,което вие очаквате от живота. От всички средства,които вие можете да използвате за реализацията в живота на идеите за процъфтяване,най-могъщото е вашия собствен разум.
26. ЕГОИЗМЪТ Е НЕОБХОДИМ ЗА ВАШЕТО ИСТИНСКО ПРОЦЪФТЯВАНЕ.
Егоизмът-това е ваше изключително природно право. Болшинството от хората ще ви кажат,че съществува определен нравствен императив,да поставиш интересите на мнозинството пред своите собствени интереси. Тази идея е много опасна за: осъзнаване на чувството за собствено достойнство,вашето благополучие и целият ви живот. Отказът от лично щастие в името на други хора-познати или непознати,още веднъж потвърждава за вас и за другите,че вие сте незначителен и не сте достоен за внимание даже за самия себе си. Това е против самата природа на човека и ви прави психически непълноценна личност.
Всички ваши усилия,насочени в посока оцеляване и търсене на щастието,трябва да формират фундамента на вашата ценностна система.
Правилното организиране на живота с избрани от вас средства,така както вие смятате за добре,за да сте щастливи – това е справедливо. Иначе всичко би ви носило само вреда. А това ,което нанася вреда на отделния човек,нанася вреда на цялото общество.
27. ПРОЦЪФТЯВАЩИТЕ ХОРА НЕ СИ ПАДАТ ПО НАМАЛЕНИТЕ ЦЕНИ.
Те не се опасяват да купуват на справедливи цени,по принципа на равностойния обмен на ценности. Те не отхвърлят изгодни предложения,но икономията и пестенето не се явяват единственото основание,което ги ръководи при взимането на решение за покупка.
Вместо да полагат неимоверни усилия при воденето на преговори за някоя покупко-продажба,за тактиката на това и в търсене на други изгодни преимущества,те използват своето време за създаването на нови, по-големи материални ценности,които служат като доказателство за още по-голямото им процъфтяване.
28.НЯМА ТАКОВА МЯСТО НА ЗЕМЯТА КЪДЕТО НЕ БИ СЪЩЕСТВУВАЛО БЛАГОДЕНСТВИЕТО.
Хората разглеждат като огнище на нищета-района на гетото,пълен със заразни болести и недоимък. Те смятат ,че на такива места не може да има благополучие,но това не е така. Благополучието изпълва цялото пространство около нас,има го даже в такива места,където нуждата е очевидна. Но работата не е в това,че процъфтяването там е невъзможно,а в това,че хората там не правят усилия,за да го открият. Първобитните хора са смятали,че слънцето напуска земята всяка нощ. В действителност самата Земя се отвръща от Слънцето. Същото нещо става и с благополучието:то никога не ни напуска,само дето ние се отвръщаме от него.
29.ЯВЛЕНИЯТА НА БЛАГОПОЛУЧИЕТО НЯМАТ ОПРЕДЕЛЕНИ КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА.
Всички явления в природата се уравновесяват с други явления,равни по големина ,но диаметрално противоположни по своята природа: мъжко-женско,”ин”-“ян”, плюс-минус. Всички справедливи сделки и договори са основани на принципа”WIN-WIN”или с други думи на равностойния обмен. Тук аз искам мимоходом да отбележа,че термина”отрицателно-негативно” аз използвам с цел да направя обяснението по-нагледно. По същество аз вярвам,че тази висша сила,която е създала този свят,по своята природа е позитивна и добра. Явлението,което ние характеризираме като “негативно” или “лошо”е просто нашето собствено отношение към него.
Ако вие спукате гума на път, това вероятно е нещо “лошо” за вас ,но за вулканизатора е “добро”. Лятото и зимата не са нито “добри” нито “лоши”.Те просто съществуват. На нас е необходимо противопоставянето на някои явления за разбирането на тяхното значение по отношение на нас.Следователно,същността не е в това да се философства,давайки оценка,кое е добро и кое лошо.Важното е да осъзнаете,че няма нищо безплатно,винаги да има равностоен обмен.
30. ХАРАКТЕРЪТ НА ВАШЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПАРИТЕ ОПРЕДЕЛЯ, СПОСОБНИ ЛИ СТЕ ДА ГИ ПРИВЛИЧАТЕ.
Разорените хора обичайно излъчват негативна енергия,създаваща унищожителна за парите среда. В мислите си,те се чувстват ограничени в своите действия от отсъствието на пари. При богатите хора има положително отношение към парите. Те ги разглеждат от друга гледна точка,а именно:възможността да дават свобода,да доставят наслаждение и удоволствие. Отрицателното отношение отблъсква парите, в същото време позитивното ги привлича към вас.
31. АКО НЕ ЗАВЪРШИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРЕДИШНАТА ЗАДАЧА Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ПРЕМИНЕТЕ КЪМ СЛЕДВАЩАТА.
Текущите задачи трябва не само да се завършат,но и да се изпълнят правилно и точно. Благополучното съществуване подразбира изпълнението на цял ред сериозни задачи,следващи една след друга. Всяка от тях подпомага духовния растеж,развива способностите и разширява вашето самосъзнание. Пропорционално на ръста на самосъзнанието расте и вашето влияние на околните. Като следствие, расте и вашата отговорност,дотолкова, доколкото вашите нови възможности и съответстват.Вие започвате да оказвате влияние на все по-голямо обкръжение, което води към още по-благополучно съществуване и то не само за вас.
32. ПРОЦЪФТЯВАЩИЯТ ЧОВЕК НЕ Е КАТО БОЛШИНСТВОТО ОТ ХОРАТА.
Към нещастието,гнетящо болшинството от хората-болни,бедни и нещастни, се прибавя и “свързването на двата края” с мълчаливо отчаяние. От ден на ден, по заповед, те изпълняват тежка и монотонна работа.Те не умеят да мислят самостоятелно. Тях така са ги учили дълго. Как да мислят? Какво да мислят?
Ако вие искате да достигнете до успеха,сте длъжни да бъдете човек,който не е като другите. Затова е необходимо да развиете способността за критическо мислене. Това не е присъщо на масата. Причината за бедственото положение на болшинството от хората се състои в това ,че те нямат прозорливост.
Подлагайте на съмнение всичко ,което чувате или четете. Анализирайте,защо хората мислят така,а не иначе.
И мислете различно!
33.ВАШЕТО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ ЩЕ РАСТЕ ТОЛКОВА БЪРЗО,КОЛКОТО БЪРЗО ИЗРАСТВАТЕ ВИЕ.
Вашето самосъзнание ще се развива пропорционално на вашия духовен ръст. А по ръста на вашето самосъзнание ще расте и личното ви процъфтяване. Ограничения в този процес не съществуват. Вие сте длъжни да се стремите към самоосъвършенстване и за това за да станете човек, на когото се доверяват и комуто се е паднало щастието да изпита успех.
34.ПРИРОДАТА МОЖЕ САМО ДА ВИ ОКАЗВА ПОМОЩ, НО ДА ДЕЙСТВАТЕ МОЖЕТЕ САМО ВИЕ.
Да правите планове,как да преуспеете е чудесно,но това е само един план. След като сте направили програмата за намеренията-създайте план за действие.
35. АКО СПЛЕТНИЧИТЕ ЗА ДРУГИТЕ,ВИЕ ВКАРВАТЕ СЕБЕ СИ В ТЕЖЪК ДЪЛГ ПРЕД СЪДБАТА.
Това правило е основано на страничното проявление на закона за процъфтяването за запълването на пустото пространство. Да разпространявате слухове за какво ли не означава да поставите човек в неловко положение,а вие да играете ролята на наблюдател на непристойни сцени. Вие сте длъжни да знаете,че с това си въвличате кармичен дълг. Това се отнася и за гледането на телевизионни програми”реалити шоу”,където човешкото невежество се използва за развлечение на публиката.
36. КЪДЕТО И КОГАТО СИ ОТИДЕ ОТМЪЩЕНИЕТО СЕ ПОЯВЯВА ПРОЦЪФТЯВАНЕТО.
Една от най-големите прегради на пътя на процъфтяването се появява когато хората задържат в душата си обидата,болката и отмъщението. Благополучието не може да живее в сърце, в което се таят подобни чувства.С упоритото задържане на негативните емоции в себе си, човек си нанася огромна вреда и не оставя шанс за успеха.
Вие сте длъжни да простите на всички,които са били несправедливи към вас. И нещо ,което е особено важно,вие сте длъжен да простите на още един човек-на самия себе си. Ако вие не можете да простите на себе си,то вие не можете да приемете и идеята за собственото си благополучие.
37. ВИЕ НИКОГА НЕ СТЕ БИЛИ ТОЛКОВА БЛИЗО ДО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СВОЯТА МЕЧТА,КАКТО В ТОЗИ МОМЕНТ.
В света няма случайно стечение на обстоятелствата,няма случайности. И съвсем не случайно четете тези редове сега. Вие без съмнение сте човек с мечти, иначе не бихте се отнесли с нас така сериозно. Вие узнахте как работят законите на процъфтяването. Сега вие разбирате,че човек с мечти е способен да подчини на волята си целия свят. Появяването на богатството и благополучието се обуславя от изучаването на секретите,които ги управляват. Вие току що го направихте. Сега постигайте своето!