Nov. 29, 2015

Poem

За косопада
Условно всички фактори, влияещи неблагоприятно на състоянието на косата, можем да разделим на две групи: външни и вътрешни. Към външните се отнасят честите химически интервенции, използването на некачествена боя за коса, а също така и значителните температурни промени ( разходки в студ и жега без покрита глава, използването на сешоар, електрическа маша ). Ако имате дълга коса постарайте се да не я стягате и опъвате. Козметолозите не препоръчват също разресване и стягане на мократа коса. След измиване косъмът става особено крехък и много лесно се чупи, което провокира упадането му.
Много по-сериозни са вътрешните причини, изискващи особено внимание и сериозно лечение. Това са: хормонален дисбаланс (предизвикан от цял ред причини + бременност, менопауза, заболяването на щитовидната жлеза и т.н.), слабата имунна система, продължителните хронични заболявания, приема на някои химични лекарства и действието на лъчевата терапия. Към тях се отнасят още лошата наследственост, като генетическа информация за състава на луковицата, която се предава от майка на син и довежда до загубата на коса. При това не е задължително майката да страда от заболяването, а само да предава по наследство определен ген на оплешивяването.
За загубата на коса влияе и стреса. По време на нервно напрежение организмът изпраща кръвта към жизнено важните органи : сърце, мозък, дробове, а косата изпитва недостиг. Кръвоносните съдове на главата се свиват, косъмът не се изхранва и в резултат на този глад той опада. Изключително важно за косата е вътрешното подържане с витамини и микроелементи. Затова, забелязвайки първите признаци на нездравия и вид, трябва задължително да обърнем сериозно внимание на хранителните си навици. Задължително е да разнообразим и осигурим полезните вещества, отговарящи за красотата и здравето на косата - а именно, вит. С, вит. Е и вит. от група В - особено витамин В5, необходимото количество Желязо, Цинк, Калций, Магнезий и Фосфор. Неправилно балансираното хранене и строгите диети могат да доведат до недостиг на витамини, минерали, микроелементи, което от своя страна влошава състоянието на корените на косата, а това довежда до нейното окапване.
Най-добрата диета, спомагаща за укрепване на косата, е тази, която влияе благотворно на общото състояние на организма. В резултат: силни, блестящи коси, това е здравата коса, принадлежаща на здравия човек. За това е необходимо да употребяваме по - малко животински мазнини, сол и захар, а напротив повече плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и да изпиваме не по-малко от 10 -12 чаши вода. Включвайки в своята диета необходимите белтъчини и биологично-активна сяра, които от своя страна са източник на кератини - главния строителен материал на косъма. Освен това косата задължително трябва да получи Желязо, което в изобилие се съдържа в черния дроб, нарове и фурми. Не по-малко важно за нея е подхранването със Силиций, Мед, Калций, Цинк и Селен - минерали намиращи се в състава на косъма и предотвратяващи отделянето на мазнини. Особено благоприятна се явява комбинацията Силиций - Калций, която предпазва косата от чупене и окапване и възстановява епидермиса на кожата на главата. За добрата прическа са полезни и необходими също цинк и йод. Необходимо е да отделим внимание на витамините, които са безспорни отличници в борбата за здрава коса. Най-голямо значение имат витамините от група В, Вит.С и Вит.Е. Витамините от група В активизират синтеза на вече споменатите кератини - структурния материал на косъма, и всеки един от тях дава своя безценен принос. Вит.РР разширява кръвоносните съдове, облекчавайки притока на кръв; вит.В 5 подпомага растежа на косъма ; Вит.В 6 играе съществена роля в усвояването на аминокиселини. За правилния обмен и нормално функциониране на всички системи в организма отговаря Вит.Е ( токоферол). Той помага и на косата, способствайки образуването на нови кръвоносни съдове. Проблемът се състои в това, че на човек е необходимо да получава от 60 до 100 мг. Вит.Е за един ден, а ние “изяждаме” за едно денонощие едва 1/3 от тази норма. Знаейки за това, трябва да приемаме допълнително Вит.Е ( токоферол). И не само Вит.Е е в постоянен недостиг в организма. Многобройните медицински изследвания показват, че при една или друга диета е почти невъзможно да си набавим всички необходими хранителни вещества. И точно за това специалистите винаги препоръчват да обогатяваме своята диета с добавки, съдържащи витамини и микроелементи. Така вашата коса ще ви радва със своята красота и сила не само сега, но и в течение на целия ви живот.