Oct. 10, 2015

Poem

КАКВО ОЗНАЧАВА “БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ДОБАВКИ” И РОЛЯТА ИМ В НАШИЯ ЖИВОТ
Кои са факторите,които влияят върху здравето ни? Това е въпрос,който трябва да ни занимава ежедневно.
Факторите са три и са: Екология, Хранене и Стрес.
Значението на околната среда за нашето здраве е огромно,към това трябва да добавим и качеството на нашето хранене. Колкото по-чиста е околната среда и колкото по-пълноценно се храним,толкова и по-хармонично функционират органите и системите на нашето тяло. Но за съжаление качеството на живот се измени коренно: околната среда е все по-замърсена/доказано е ,че 80% от онкологичните заболявания се дължат на екологичен рак/,почвата е все по-бедна,храната е все по-непълноценна, а науката предлага все повече генно-модифицирани храни. Това за някои е прогрес, но ежедневното ни меню се обогати с много вкусови усещания и обедня от към хранителни елементи. Балансът е загубен. Появиха се такива хронични болестни състояния като:клетъчен глад и жажда. С други думи човек удовлетворява своите енергетични потребности,даже ги презадоволява, но не обезпечава необходимите витамини, антиоксиданти,микро-и макроелементи,вода и др. В резултат на това се получава понижаване на имунитета и какви ли не неподозирани заболявания.Липсата на някое хранително вещество води до появата на различни нарушения в човешкия организъм:от леко неразположение до летален изход.
За съжаление през последните 60-70 години силно се е променил и начинът ни на живот. Ритъмът му е станал по-интензивен,напрегнат и в същото време по -монотонен. Стресът се е превърнал в наш неизменен спътник. В резултат на това започват да се появяват сърдечно-съдови заболявания,различни разстройства на храносмилателната система,диабет и много други болести. Стресът поразява клетките на главния мозък,като предизвиква понижаване и дори загуба на паметта. Учените вече са доказали,че през 21 век, хората ще умират на първо място от стрес.
Един от най-бързите и ефективни пътища за излизане от все по-усложняващата се ситуация,наред с промяната на образа на живот,наред със спортуването, се нарича употреба на биологично-активни добавки или БАД.Те са известни и като биоактивни добавки или органично усвоими добавки.
БАД-това са биохимически формули,в чиито състав влизат незаменими компоненти на храненето-биологично активни вещества от растителен и животински произход. Приемането на качествени БА добавки е най- ефективната и безопасна форма на профилактика,лечение и рехабилитация при различни заболявания.
Биологично-активните добавки се разработват вече повече от 50 години. В Япония,например,в 1950 година бе приета държавна програма за възстановяването здравето на нацията,основана на такива добавки. Не случайно Япония е на първо място и по консумация на БАД и по дълголетие. В САЩ и Канада приемането на БА добавки нараства с 30-40% всяка година. Това може да се обясни и с това, че законодателството в тези страни благоприятства развитието на индустрията. В Австрия ,биологично активните добавки,даже се считат за отделна категория продукти-нещо средно между хранителни продукти и медицински препарати.
В Белгия, Холандия и Гърция под БАД се разбират само витамините и минералите и тях ги отнасят към хранителните продукти.
Хранителните добавки се делят на три основни групи:
1.Нутрицевтици
2.Парафармацевтици
3.Пробиотици
Първите съдържат незаменими хранителни компоненти:минерали,витамини или техните предшественици,аминокиселини,фосфолипиди,антиоксиданти,хранителни влакна,есенциални мастни киселини,ензими и други съставки коригиращи ежедневната диета. Те ликвидират клетъчния глад,повишават устойчивостта на организма на стрес и на болести и служат за профилактика при нарушена обмяна на веществата. Като правило ,те са природни компоненти на храната,не могат да се акумулират в организма и трябва постоянно да се приемат.
Парафармацевтиците включват в себе си биологично-активни вещества,имащи фармакологично действие. Те се използват като допълнение към лекарствените препарати, при различни случаи от хирургическата и стоматологичната практика,след лъче- и химиотерапия и много други. Такива хранителни добавки са предназначени за повишаване на адаптационните възможности на организма/адаптогени/,нормализация на нарушените функции и за повишаване на имунитета, било цялостно или локално. И всичко това при отсъствието на каквато и да било токсичност.
Здравите хора трябва да отдават предпочитание на нутрицевтиците. При болните хора, трябва да се търси правилното съчетание на лекарствата и биологично-активните добавки,така че да се намери удачната комбинация за да се повиши ефективността на лечението.
Пробиотиците-това са биологично-активни добавки към храната, в чиито състав има живи микроорганизми и/или техни метаболити,оказващи нормализация на биологическата активност на микрофлората на храносмилателния тракт. Те са създадени на основата на естествени микроорганизми като бифидобактерии,лактобактерии и др. за да ограничават размножаването на патогенните микроорганизми. Огромно значение имат за профилактика и терапията на широкоразпространената дисбактериоза.
По преценка на експертите на Световната здравна организация, здравето на хората зависи от: нивото на здравеопазването-12%,от генетични предразположения-18%,а 70 процента се падат на качеството на живот,където най-важно значение има храненето.
Научните изследвания и статистика потвърждават масовия и постоянен дефицит на аминокиселини,полиненаситени мастни киселини,хранителни влакна и други при болшинството от населението в т.ч. и при децата. Отбелязва се и дефицит на множество витамини,особено на антиоксидантите/А,Е,С/,а така също и макро- и микроелементи/калий,йод,желязо,селен и др/ Нарушеното и неправилно хранене води към ръст на заболеваемостта и смъртността на населението и застрашава физическото и интелектуално здраве на нацията ни.
Науката за храненето/нутриентология/ говори за това че всички необходими компоненти на храната ръководят процесите в организма на човека на клетъчно ниво/ликвидират клетъчния глад,повишават клетъчния метаболизъм-в т.ч. и детоксикацията на клетъчно ниво/ и гарантират дългогодишно здраве без болести и немощ.
В последните години здравето на населението постепенно но упорито бележи влошаване. Може да се каже ,че проблемът е вече национален. Дори лекарите да станат по един на всеки човек, пак няма да има напредък докато не разберем ,че проблема с нашето здраве си е наш проблем и ние трябва да взимаме активно участие в решаването му. Тоест, проблемът не е статичен ,а е динамичен и ние сме активното действащо лице. На всички е известно ,че е по- лесно да проведем превенция отколкото да лекуваме. Все повече хора трябва да проумеят простата истина:за да си здрав,трябва да водиш здравословен живот и най-вече да се храниш правилно. Основен път за оцеляването на човека стават разширяването и възстановяването на собствените му защитни сили и адаптативни възможности.
За съжаление не всеки може да поддържа едно балансирано хранене,да не говорим ,че това вероятно е и невъзможно. И тук на помощ идват биологично-активните добавки,които с пълно право можем да ги наречем храната на 21 век.
Прилагането на биоактивни добавки е най-ефективната,безопасна,физиологична форма на профилактика,лечение /в качеството им на комплементарни/допълнителни/ средства/ и рехабилитация при затлъстяване,атеросклероза,сърдечносъдови,онкологични и други сериозни заболявания.
И така,имайки пред вид казаното по-горе,ето и трите основни направления на въздействие на БАД върху човешкия организъм.
1. Пречистване-детоксикация,отделяне от организма на свободните радикали,токсините,солите на тежките метали,радионуклеидите,прочистване от предизвикващите стареене при човека отпадъци,слуз,екскрементни камъни и т.н.
2. Компенсиране- премахване на дефицита от микро- и макроелементи,витамини,аминокиселини,полиненаситени мастни киселини и други важни хранителни вещества/нутриенти/,като се взимат предвид физиологичните потребности,възстановяването на нормалния метаболизъм/обмяната на веществата/ и функциите на всеки орган и система.
3. Възстановяване-саморегулиране и стабилизиране на функциите на всички органи и системи,възстановяване на здравето с помощта на активизиране резервните сили на самия организъм.
Всяка БА добавка практически притежава и трите свойства. Но при едни преобладават едни свойства,при други- други. Използвайте следната логическа последователност при приема на БАД:първо детоксикация/прочистване/,после удовлетворяване на потребностите от липсващото/нахранване/ и накрая възстановяване на нормалната жизненост. Всичко това е и в унисон с древната китайска максима: Изчисти организма след това го нахрани и чакай 90 дни за да видиш резултата. И когато всяка клетка стане чиста ,нахранена и защитена,организмът ни като удивително творение на Природата не само че сам ще се пребори с всички болести,не само ще възстанови загубеното здраве,но и ще може да създаде такова здраве,каквото никога не сме имали.
СПРАВКА: КАКВО Е ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА?
Съгласно определението на експертите на СЗО,хранителна добавка-това е вещество,което не се използва при хранене в чист вид и не се явява съставна част на хранителните продукти,а се добавя към храната за да и придаде определени свойства/емулгатори,стабилизатори,ароматизатори,консерванти,оцветители,подсладители и др./ Затова не бива да наричаме биологично-активните добавки-хранителни добавки, или ако ги наричаме така, поне да знаем за какво става въпрос.