Oct. 10, 2015

Poem

Причини, налагащи приемане на хранителни добавки
(БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ПРОДУКТИ)
За около век технологичният прогрес доведе до намаляване на поеманите от нас калории поради ограничаване разхода на физическа енергия.
Сега средното потребление е 2624 калории дневно за мъжете и 1794 - за жените. Но технически е невъзможно да си осигурим чрез храната, била тя и съвършена, оптималните количества от някои витамини и минерали.
Поемаме по-малко житни растения и варива (възприемани като „селска" и „бедняшка" храна) отпреди и повече животински белтъци: меса и млечни произведения („изискана храна"). Храните от първата група обаче внасят в организма калории, много по-богати на защитни съставки, които забавят стареенето, докато вторият вид са по-неблагоприятни и го ускоряват.
Индустриализацията на селското стопанство, изтощаването на почвите, пестицидите, рафинирането, смилането на прах, пастьоризацията, облъчването, йонизирането, термичната обработка, складирането и дори опаковките понижават съдържанието на витамини и минерали в растителните храни. Така е и при промишлено отглежданите и изкуствено хранени животни.
С възрастта нуждата от калории намалява: при мъжете на 1794 след шестдесет и пет, а при жените - съответно на 1513.
Абсорбционният капацитет на лигавицата на храносмилателния апарат по отношение на калция, цинка, витамините В9, В12 и Е, с годините намалява почти наполовина в сравнение с млад организъм, а кожата става по-неспособна да произвежда на слънце витамин D. С възрастта намалява разпространяването на хранителните елементи чрез кръвта, преминаването им през междинните тъкани, преносът им през клетките, ефикасността им в клетките, задръстени с отпадъци.
С възрастта се увеличава честотата на заболяванията и на приема на лекарства, а почти всички медикаменти имат отрицателен ефект върху усвояването на витамините и минералите.
Защо тогава да не консумираме повече храна и повече калории?
Защото ще увеличим риска от затлъстяване, сърдечно-съдови болести, някои видове рак и ускоряване на стареенето.
Колкото по-малко калории поемаме, толкова по-малко свободни радикали произвеждаме и забавяме стареенето, ограничаваме опасността да бъдем засегнати от болести, чиято честота се увеличава стремглаво с възрастта: сърдечно-съдови увреждания, рак, катаракта, мозъчно-дегенеративни процеси...
Необходим е някакъв минимум калории и първият рефлекс е да се подберат храни, богати на минерали, витамини и др. защитни елементи. Но да се достигне приемливо количество от някои съставки, като вит. Е, трябва да се приемат два пъти повече калории, което води до поглъщане на нежелани компоненти, като се започне от самите калории. Но, богатите на вит. Е храни съдържат и полиненаситени мастни киселини, които той предпазва от окисляване. Колкото повече киселини поемаме, толкова по е необходим вит. Е - омагьосан кръг. Биологично активните продукти (БАП), които внасят витамини, минерали и др. защитни елементи без калории, позволяват да преодолеем ограниченията на храненето, и избегнем дефицита, без да консумираме излишни количества храна.
На децата се дава витамин D за предотвратяване на рахита, на бременните жени - добавки, на населението - йод чрез трапезната сол, но това е недостатъчно, да премахне дефицитът на много минерали и витамини. Хора в напреднала възраст, които живеят в замърсена среда и стрес, пушат и прекаляват с алкохол и медикаменти, са застрашени от сериозен недостиг на тези елементи. Това ускорява стареенето, прави ги податливи на инфекци, токсини, стрес и увеличава риска от болести.
„Препоръчителните количества хранителни елементи" за предпазване от скорбут или бери-бери са изчислени за индивид в „идеално здраве", не е подрастващ, не се претоварва, не е изложен на стрес, на замърсяване, не пуши, не приема лекарства, не е в напреднала възраст и т. н.
Много обикновени ситуации предизвикват свръхизразходване на витамини и/или минерали:
- спорт: магнезий, витамини В1, С и Е;
- стрес: магнезий, витамини В6 и С;
- тютюнопушене, злоупотреба с алкохол: вит. С, Е, В, каротиноиди и серни аминокиселини;
- период на растеж, бременност, напреднала възраст, инфекции и повечето болести: почти всички витамини и минерали.
Трудно се променят навиците, за да се компенсира това свръхизползване на витамините и минералите, което се прибавя към ежедневните технически ограничения на храненето.
През зимата нуждите от витамините С и D са по-големи; тогава обаче храната е по-бедна в това отношение.Като ни нападнат грижи, не винаги сме способни да удвоим поемането на магнезий чрез минерална вода или пълнозърнести житни храни. Когато ни мъчи хрема или пием аспирин против главоболие, едва ли ще се сетим да утроим консумацията на киви.
В сравнение с адаптирания хранителен режим, БАД имат предимството, че позволяват несравнимо по-прецизно и гъвкаво дозиране.
От друга страна, препоръчителният прием на витамини и минерали трябва да бъде съобразен не само с житейските обстоятелства, а и със самите нас – т.е. потребностите ни са индивидуални.
Стресът води до свръхизползване на магнезий, но не еднакво за всички. Някои хора (≈ 18%) се раждат с чувствителност - реагират по-остро на шум, на промени в околната среда. Те трудно задържат магнезия. Това води до мускулни контракции, главоболие, болки в коремната област, състояние наречено спазмофилия. Тези 18% от населението би трябвало да поглъщат диференцирани дози магнезий и вещества (БАД), забавящи загубата на този минерал. Повече от две трети от тях биха били защитени от ускорено стареене - особено изразено на мозъчно ниво - чрез оптимален ежедневен прием на храна и добавки, съобразени с конкретните стресови обстоятелства.
По-нисък процент от хората (1 %) се раждат с лоша обмяна на серните аминокиселини, което води до повишен риск от флебит, белодробна емболия, мозъчно-съдови поражения. Приемането на допълнително вит. В, регулира тази функция и неутрализира опасността от подобни увреждания.
По-популярно е увеличаването на холестерола, което също може да е генетично заложено. Ако се налага поемане на медикаменти, трябва да бъде придружено от витаминен комплекс с високо съдържание на антиоксиданти, защото окислените мазнини са най-опасни за артериите.
По-банална ситуация е наднорменото тегло, често с наследствен елемент, засилваща нуждите от антиоксиданти (БАД), както и витамин Е и каротиноиди.
Храната не е в състояние да достави необходимото ежедневно количество витамин Е на хора, избавени от изброените рискови фактори, да не говорим за онези, които нямат този шанс.
Препоръчваните хранителни съставки и количества не държат сметка за биохимичната индивидуалност и за изменящите се потребности под влияние на житейските обстоятелства. Те трябва да се променят, за да избегнем намаляването на резервите на организма от витамини и минерали и забавянето на операциите, от които зависи енергията, умствената дейност, адаптирането към стреса, защитата срещу инфекции и т.н. Това ще позволи премахването на дефицита. Но независимо от дефицита, който ни прави по-уязвими към замърсители, токсични вещества, свободни радикали и др. ускорители на стареенето, и проправят път на т.н. „дегенеративни" болести, значителен напредък през последните години представляват изследванията, показващи ползата от приемането на витамини и минерали, в частност на антиоксиданти (основно БАД), в дози понякога неколкократно по-високи от препоръчваните досега. Те могат да намалят окисляването, характерно за стареенето, риска от болести, съпътстващи напредването на възрастта, и дори да удължат живота.
Американски специалисти изтъкват 22 причини, влияещи отрицателно върху здравето, които диктуват необходимостта от прилагане на БА препарати:
1. Алкохол - излишъкът на алкохол въздейства отрицателно върху наличието и усвояването на по-голяма част от хранителните вещества.
2. Кафе (3-4 и повече чашки дневно), чай (черен, силен - по 1 супена лъжица дневно), силни подправки - влияят върху отделянето на храносмилателни сокове и влошават усвояването на витамините, минералите, и извеждането им от депата (например, на калция).
3. Пушене (повече от 10 цигари дневно) или вдишване на цигарения пушек - намалява запасите от витамини С, Е, бета-каротин.
4. Технологична обработка на продуктите - продължителното приготвяне на ястия, прекаленото им затопляне води до окисляваме и разрушаване на термично неустойчивите витамини, разрушаване на мастните киселини и образуване на канцерогени.
5. Нарушено храносмилане (чести неоформени изпражнения, запек, подуване на корема) - ограничава усвояването на витамините и минералите.
6. Употребата на рафинирани продукти (захар, бяло брашно, бял ориз, и др.) води до развитие на метаболитен синдром, увеличава нуждата от витамини от група В
7. Травми - физическото увреждане на кожата и костите увеличава потребността на организма от цинк, вит. Е и белтъчини за възстановяването им.
8. Често използване на синтетични разхлабителни средства - води до лошо усвояване на витамините и минералите.
9. Антибиотици - нарушават биоцинозата в организма, синтеза на фолацина, на витамините от група В и К, микрофлората на червата.
10. Употреба на непречистена вода, води до излишък от химически елементи.
11. Стрес - химически, физически или емоционален, увеличава нуждата от витамини от група В и С. Замърсяването на въздуха повишава потребността от витамин Е.
12. Липса на необходими за организма вещества в растителните продукти, поради обедняване на почвите, неконтролируемо използване на пестициди, токсични химикали и изкуствени торове - води до дефицит на микроелементи и витамини и натрупване в организма на ксенобиотици.
13. При строга вегетарианска диета, се нарушава белтъчната обмяна.
14. Хранителни алергии - водят до ограничено постъпление на калций и витамини от група В.
15. Ниски запаси в организма на БА вещества - е свързано с небалансирано хранене при диети за отслабване.
16. Недостиг от слънце - води до нарушаване на калциевата обмяна.
17. Преходна възраст - след 33 г. при мъжете и 27 при жените се променят регулаторните процеси във връзка с включване на програмата за остаряване на организма, която изисква промяна в системата на хранене.
18. Интензивно спортуване - повишава нуждата на организма от вит. от група В, С и желязо.
19. Употреба на орални контрацептиви - намалява усвояването на фолиева киселина, повишава нуждата от цинк, витамини от група В, С.
20. Предменструален синдром - увеличава нуждата от вит. В6.
21. Бременноста - повишава потребността от витамини, микроелементи, аминокиселини.
22. Старост - дефицит от витамини и минерали, аминокиселини.
Учените от много страни сериозно обсъждат ново научно направление, което се занимава с научни и практически въпроси по използване на биологично активни хранителни компоненти за биокорекция на много хронични заболявания.
Основните аргументи в подкрепа на по-широкото прилагане на БА вещества за оздравителни цели са:
Първо, абсолютният или относителен дефицит на нутрицевтици като главен етиологичен фактор за повечето разпространени хронични заболявания.
Второ, съществуват цели класове заболявания, при които традиционната синтетична фармакотерапия се оказва неуспешна или се съпровожда от тежки странични ефекти. Преди всичко, това са имунодефицитните състояния, хроничните дифузни чернодробни заболявания и болестите на жлъчоизвеждащите пътища, затлъстяването, остеопорозата, нарушенията на висшата нервна дейност и нервната проводимост, остеоартрозата и др. Нутрицевтиците и парафармацевтиците и досега остават най-ефикасните средства за биокорекция на тези заболявания.
Трето, всяко заболяване, дори ако патологичният процес не е свързан непосредствено с дефицит или дисбаланс на нутрицевтици, винаги се съпровожда с повишено натоварване върху антиоксидантната, имунната, биотрансформационната система на организма. От пълноценното функциониране на тези системи до голяма степен зависи протичането на основния патологичен процес и ефикасността на медикаментозната терапия.
Четвърто,за разлика от повечето синтетични фармакологични препарати, нутрицевтиците практически нямат странични и токсични реакции и затова могат без опасения да се прилагат неограничено дълго време. Това има много важно значение, тъй като в повечето случаи става дума за хронични заболявания, и се налага с години да се прилагат лекарствени средства.
Пето, нутрицевтиците и парафармацевтиците, които притежават много по-широко физиологично действие, могат значително да повишат ефикасността на медикаментозното лечение, което в повечето случаи е строго специфично и тясно насочено.
Шесто, можем да комбинираме нутрицевтици с различно действие, без да се страхуваме от негативни взаимодействия, понижаване на ефикасността на лечението или увеличаване на токсичността. Тъкмо комплексното взаимодействие на нутрицевтиците позволява да се постигне максимален лечебен ефект, тъй като в течение на еволюцята между повечето нутрицевтици, които едновременно присъстват в пълноценната храна, са се оформили тесни синергийни взаимоотношения.
Напротив, полипрагмазията във фармакологията, т.е. едновременното използване на няколко лекарствени средства, много често води до снижаване на ефикасността на лечението или до промяна на крайния фармакологичен ефект, а също така практически винаги се съпровожда с повишаване на токсичността. Така, само фармакотерапията често не позволява да се реализира комплексен подход към лекуването на хронични болести, който безспорно е най-ефикасен и етиологично най-оправдан.
Седмо - много от противниците на лечебната употреба на БА препарати, без да подозират, предписват и използват във всекидневната си клинична практика такива нутрицевтици като есенциале (фосфолипиди), кокарбоксилаза (вит. В1), детралекс (биофлавоноиди), панангин (калий и магнезий), аллохол (алили), викасол (вит. К) и други.
Редовното използване на биологично активни препарати позволява:
- Да се ликвидира дефицитът от незаменими хранителни вещества.
- Да се задоволят променените физиологични потребности на болния човек от важни хранителни вещества.
- Да се повиши устойчивостта на организма на въздействието на неблагоприятни фактори от обкръжаващата среда.
- Да се ускори и засили свързването и извеждането на чуждородни и токсични вещества от организма.
- Целенасочено да се променя метаболизмът на човешкия организъм, да се възстановява нарушената хомеостаза.
- Прилагането на БАП е ефикасна форма за първична и вторична профилактика, а също за активна биокорекция на множество остри и хронични заболявания.
За съжаление много хора (и лекари) все още са убедени, че човекът е способен да получава достатъчни количества от всички необходими витамини и микроелементи от обичайната си храна.
Обобщаването на резултатите от проучванията показва, че независимо от това, ние трябва да се стремим към:
- правилен хранителен режим (храни богати на защитни съставки, минимум калории, особено вечер);
- да избягваме най-опасните токсични вещества (препечени и препържени белтъци, излишък на желязо, злоупотреба с алкохол и тютюн, замърсена среда);
- да проявяваме редовна и разнообразна физическа активност;
- да имаме добра адаптация към стреса и водим емоционален, сексуален, социален и културен живот с положително въздействие.
Съвкупността от всички тези измерения дава на генната ни комбинация и личността, която е нейно изражение, възможността максимално да се изяви при добро здраве, за продължително време!
Правилна употреба на хранителните добавки
Дефицит на желязо може да настъпи при децата, които бързо растат, жени с обилни месечни кръвотечения, бременни, вегетарианци, а често е в излишък при мъжете и при жените след менопаузата. Желязото лесно може да се отдели от белтъците, които го складират или пренасят. След отделянето то се превръща в опасен агент, благоприятстващ окисляването. Върши обратното на това, което правят антиоксидантите. Засилва производството на свободни радикали, които причиняват „ръждясване", или казано накратко, състаряват ни.
Могат ли антиоксидантите, витамините и минералите да ни предпазят от излишъка на желязо? Отговорът е отрицателен - то поражда образуване на силно корозивен свободен радикал, който атакува и уврежда всяка срещната молекула. Той живее милиардни части от секундата и изминава нищожно кратко разстояние. За да се предпазим, би трябвало да поставим по една молекула антиоксидант на стража до всяка молекула в организма. Единственият начин да избегнем излишното желязо, ускореното стареене и увеличаването на рисковете от сърдечно-съдови и ракови страдания, от болестта на Паркинсон е да не прекаляваме с червени меса, да не приемаме добавки с желязо (освен при дефицит), да пием чай, намаляващ усвояването му, и да отделяме кръв (естествен процес при жените до менопаузата и кръводарителите). Освен това, желязото пречи на усвояването на цинка.
Медта може да бъде по-агресивна и от желязото, а дефицитът й е по-рядко срещан. Ако добавката съдържа мед или желязо съчетани с антиоксиданти, те се окисляват и се появяват свободни радикали, т.е. - би могъл да стимулира окисляването и потикне стареенето, вместо да го забави. Поради това комплексите от витамини и минерални, съдържащи желязо и мед, са недопустими. Те може да се приема само при установен дефицит, но не с минерали и витамини.
Формата на минералите в хранителните добавки е от значение за правилното им усвояване.
Витамин А например е в състояние да увеличи риска от вродени деформации на плода през първите три месеца на бременността. Той се прихваща от черния дроб и не може да играе ролята на антиоксидант, която изпълнява бета-каротинът (по-добре изберете добавка с този каротиноид).
При комплексите антиоксиданти в по-високи дози наличието на бета-каротина е задължително, но това на други каротиноиди (като ликопена - червения пигмент в доматите) изглежда още по-важно. В основните витаминно-минерални комплекси, и в тези с антиоксиданти, витамините и минералите - стига да са съвместими, са по-ефикасни заедно, отколкото поотделно.
Комбинацията трябва да отчита честотата на дефицитите в населението - на базата на анкети (видът на почвата, културните навици), специфичните нужди на всяка група: деца, жени, бременни, мъже, възрастни до 65год., и над 65 години. Нуждите от витамини и минерали при мъжа и жената, разнопосочни до менопаузата, с възрастта стават все по-сходни.
Не е правилно това което се смяташе някога - достатъчно е кампанийно приемане на добавки. Всъщност те придружават храната и действат заедно с нейните компоненти, и е необходимо да се поемат с нея ежедневно.
За предпочитане е закуската да не включва мазнини (пълномаслено мляко, масло и др.), а да ги приемате на обяд и/или на вечеря, защото мастноразтворимите съставки, от рода на витамин Е и каротиноидите, ще бъдат по-добре усвоени.
Излишъкът на някои целулозни влакна, като тези на пълнозърнестия хляб или хляба с трици, може да намали усвояването на минералите, в частност на цинка, който и бездруго трудно се абсорбира. По-добре да се консумира пълнозърнест хляб, но квасен, за да се избегне това.
Предназначението на тези добавки с да се смесят и да действат заедно с храните. Добре е да не се приемат на празен стомах.
Броят на таблетките (чаените лъжички, за деца) може да бъде увеличен - два, рядко три пъти, но само при необходимост: бързо израстване, спортни усилия, физическо и психично претоварване, инфекция, травма, боледуване, възстановяване след него и др.
С оглед на специфичните потребности, свързани с генетичната даденост, наследственоста, рисковите фактори, специфичния начин на живот (вегетарианство, стрес, замърсена среда, умствено натоварване...), боледуване или лечение, рядко са необходими всички витамини и минерали. По-добре е към основния хранителен комплекс да се добави съобразена с конкретните нужди формула или самостоятелна форма. Полезно , ако можете да си го позволите, да проследявате от време на време процентното съдържание на отделните витамини и минерали, защото не винаги изчисляването на приема им чрез храната, определянето на нуждите и евентуалния дефицит позволяват достатъчно точна преценка на количествата, които да се поемат.
От гледна точка на един активен, превантивен и подход за забавяне скоростта на стареене и затихването на функциите и за намаляване риска от възникване на болестите, съпътстващи староста, е уместно да съчетаем правилния хранителен режим с комплекс антиоксиданти (БАД), съдържащ витамин С, естествен вит. Е, бета-каротин, ликопен и селен. Комплексът трябва да се поема наведнъж или на два пъти след храна, богата на мазнини.
На каква възраст да се започне приемането на такъв комплекс?
На въпроса не може да се даде еднозначен отговор. Западането на някои функции, (зрението, мозъчното оросяване), започва още през юношеството, други по-късно. При анализ на скоростта на стареене на различните видове молекули, от които се състоим, понякога се установяват завишени стойности при много млади хора, които не винаги мое да се обясни с тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, силния стрес. От практиката можем да кажем, че към 35 - 40 год. у всеки човек се наблюдава известна молекулна корозия. При едни започва по-рано или е по-изразена, поради излагане на различни ускорители на стареенето или е генетично предразположена.
При прекалено висока скорост на стареене или наличие на рисков фактор съвкупността от програма за хранене, околна среда, физическа активност, овладяване на стреса и т. н. трябва правилно да се ориентира, в зависимост от интензивността на тези процеси. Основното в случая е да се контролира развитието на биологичните показатели на окисляването.
Може да се прибегне до различни хранителни добавки в комплекс или поотделно, съдържащи различни естествени форми на витамин С, Е, В3, В5, биотин, серни аминокиселини (средство против свободните радикали и токсичните вещества), карнитин или ацетил-карнитин, таурин и магнезий, коензим Q10 (подобряващ енергийния коефициент на полезно действие на клетките и намаляващ корозията, причинена от свободните радикали), алфа-липоидна киселина - молекула антиоксидант, сродна на витамин В1, която има способността да щади и увеличава нивото на всички други антиоксиданти... или добавки, които не са включени в обичайния ни биохимичен цикъл, като много флавоноиди, лутеин - жълт каротиден пигмент, бранещ ретината, или сулфорафан, който намираме в концентриран вид в извлека от кълнове на броколи и който има невероятното свойство да стимулира естествените ни защитни сили срещу токсините и в частност мутагенните, т. е. онези, които могат да увредят гените, ускорят стареенето и да предизвикат рак.
д-р Жан Пол Кюрте