Oct. 6, 2015

Poem

М А К А
Според археологичните доказателства, мака е култивирана и отглеждана високо в перуанските Анди на Южна Америка от 2 600 години.
В книгата на Бет М. Лей, “Мака:Адаптоген и хормонален регулатор” , се казва, че мака е отглеждана от пумпуш, жестоко воюващо племе, което емигрирало в Андите от джунглата на Амазонка. По-късно хората на яро идват в андийските планински земи и култивират обширни полета с мака. Накрая, Инкската империя завладява отглеждащите мака територии на Андите. Легендата разказва, че по време на възхода на империята на инките преди да влязат в битка инкските войни са консумирали мака, за да станат неудържимо силни, но след завладяването на някой град, на инкските войници било забранявано да използват мака, за да се предпазят жените от прекомерните сексуални желания на мъжете. Днес народът кечуа, потомци на инките, продължава да отглежда тази храна на естествената за нея височина от 2 700-3 000 метра над морското равнище, както и на височина над 4 300 метра, което прави мака културата, отглеждана най-високо над морското равнище на Земята. Мака принадлежи към семейството на кръстоцветните растения, в което влизат броколи, зеле, карфиол, къдравото зеле, ряпа и репички. Отглежда се заради корена, който прилича на този на репичката и е жълтеникаво бял, пурпурен или жълт. Понякога коренът е нашарен с червени резки. Размножава се със семена и въпреки, че е многогодишно растение, се отглежда като едногодишно. Мястото високо в Андите, където вирее мака, е неплодороден, незалесен, негостоприемен район, характерен с интензивна слънчева светлина, бурни ветрове и драстични промени в температурата – от -10 гр.С до +18 гр.С. Поради това мака има един от най-големите толеранси на замръзване сред естествено култивираните видове. Характерът и свойствата на мака са развити от екстремалните условия, при които расте, което прави мака отличен избор на суперхрана за хора, които водят екстремен начин на живот.
Като лечебно средство мака се използва от векове в Южна Америка за увеличаване на фертилността при хора и животни. Както казват традиционните андийски шамани/пакос/:”Когато се консумира мака духовете са близо. Мака привлича духове, които трябва да се родят.” Мака е била дотолкова почитана както преди, така и след испанското нашествие, че е била използвана за валута. Когато завоювали райони, отглеждащи мака, тя била изпращана до гр. Куско като данък. Според д-р Лей през 1549 г. колониалното испанско правителство получило до 8 000кг. Мака под формата на данъци. Дори и днес за много от коренните жители на Андите, мака си остава най-важното и ценно нещо от всички стоки за потребление. През 20 век познанията за мака почти изчезват. През 1979 г. перуанското министерство на селското стопанство открива, че в страната има едва 70 акра култивирана мака.
Няма съмнение, че мака бе върната към живота от един от водещите перуански биолози – Глория Чакон де Попович. През 1061 г. д-р Чакон публикува за първи път своите проучвания за способността на мака да увеличава фертилността при животните и оттогава става защитник на мака. Нейните непрекъснати изследвания доказват, че мака увеличава фертилността при плъхове, кучета, морски свинчета, овни, крави и хора. Оттогава това проучване е реплекирано от множество изследвания по целия свят.
Мака е любима суперхрана не само на перуанския народ кечуа, но на нея се наслаждават суровоядци, вегетарианци, пътешественици ,занимаващи се с екстремни спортове, майстори сладкари и нутриентолози. Сега мака най-накрая е достъпна за хора по целия свят.
За мака се знае, че подобрява следните състояния:
Анемия
Хронична умора
Депресия
Безплодие и стерилитет при хора и животни
Липса на либидо
Недостатъчно или нарушено хранене
Симптоми на менопаузата
Менструален дискомфорт и неразположения
Лоша памет
Рак на стомаха
Напрежение при стрес
Туберкулоза