Oct. 6, 2015

Poem

МНОГО ПОЛЕЗНИ ГЪБИ
МАЙТАКЕ (Grifola frondosa)
Тази гъба има дълга история на употреба в традициите на Китай и Япония. Използва се и в кулинарията. В Япония тя е диворастяща, както и в някои горски ареали в източните части на Северна Америка. Тъй като е трудно да бъдат култивирани, едва напоследък тези гъби станаха относително по-широко дъстъпни.
Майтаке се смятя за адаптоген, което означава, че помага на организма да се приспособи към стреса и да нормализира функциите на тялото. Смята се, че нейните лечебни свойства са свързани с високото й съдържание на полизахарид, който се нарича бета-1,6-гликан, който е много мощен. При лабораторни изследвания е установено, че това вещество предпазва от развитието на рак, потиска растежа на канцерозните тумори, убива вируса на СПИН, повишава активността на ключови имунни клетки, известни като Т- хелпери или СD4 – клетки. Тази гъба също е полезна при диабет, синдром на хронична умора, хроничен хепатит, затлъстяване и високо кръвно налягане.
Изследванията показват, че майтаке се абсорбира от организма по-добре отколкото други гъби и че когато се взема през устата, тя е почти толкова ефективна, колкото когато се прилага интравенозно. Майтаке може да се яде с храната или да се взема под формата на добавка. Ако в добавките с майтаке се съдържа малко количество витамин С, то се повишава ефективността на активната съставка на гъбата чрез стимулиране на нейната абсорбция.
ШИЙТАКЕ и РЕЙШИ
Шийтаке и рейши са японски гъби гъби с нежна структура и здраво стъбло. Те са вкусни и имат впечатляващи здравословни свойства. Шийтаке (Lentinus edodes) съдържа полизахарида лентитан, който подсилва имунната система чрез стимулиране функцията на Т-клетките. В гъбите шийтаке се съдържат 18 аминокиселини, 7 от които са есенциални. Те са богати на В-витамини, по-точно на витамините В1/тиамин/, В2/рибофлавин/ и В3/ниацин/. Когато са изсушени на слънце, съдържат голямо количество витамин Д. Тяхната ефективност при лечението на рака е изследвана съвместно от Медицинския факултет на Университета в Койбе и института “Киноко” в Япония. Тези гъби се смятат за деликатес.
Рейши (Ganoderma lucidum) е популярна в Далечния изток от 2000 години. По-точно тя е била номер едно в списъците на най-висшите лекарства в Китай и се е вярвало, че дава вечна младост и дълголетие.
Днес и двата вида гъби се използват за лечение на различни заболявания и за стимулиране на жизнеността. Те се използват за предотвратяване на развитието на високо кръвно налягане и заболявания на сърцето и за контролироне и понижаване на нивото на холестерола, за изграждане на устойчивост към заболявания и за лечение на уморяемостта и вирусните инфекции. Известно е, че имат антитуморни свойства, които са ценни за лечението на рака.