Oct. 6, 2015

Poem

Л И Ц И У М
Лициумът/лиций, годжи бери, мерджан/ е суперхрана и “адаптоген” – термин, използван в света на билките, за да опише вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Адаптогенът заздравява и укрепва организма, като същевременно помага на тялото да се справи по-лесно със стреса/кортизолът е хормон на стреса/, като поддържа надбъбречните жлези. В системата на китайската медицина лициумът е известен с това, че хармонизира и увеличава ин енергията на надбъбречниците и бъбреците, което води до повишени жизнен тонус, сила, дълголетие и сексуална енергия. Като цяло, лициумът усилва имунната функция, повишава алкалността и жизнеспособността, осигурява защита на черния дроб, подобрява зрението и качеството на кръвта, доставя на тялото комбинация от вещества с противостареещи свойства, като притежава също и цял ред други изключителни свойства.
Въпреки, че се препоръчва често за такива хронични състояния, като болести на черния дроб и бъбреците, слабост на ставните връзки и краката, проблеми с кръста и долната част на гърба, световъртеж и шум в ушите, главоболие, безсъние, високо кръвно налягане, туберкулоза и импотентност, лициумът се използва и при общо лошо здравословно състояние. Лициумът е в състояние да поддържа способността на тялото за самоизцеление, като му осигурява направо потресаващо множество от изключителни хранителни вещества.
Лициумът е пълноценен източник на белтъчини и съдържа 19 важни аминокиселини/наравно с полена и алоето/, както и всичките 8 незаменими аминокиселини/като поддържащата надбъбречните жлези – фенилаланин и изграждащата серотонина – триптофан/. Той съдържа и 21 или повече микроелементи/като основните от тях са цинк, желязо, мед, калций, германий, селен и фосфор/, както и витамините В1,В2,В6 и витамин Е.
В зависимост от вида и условията, в които вирее, лициумът може да съдържа 11 мг от влизащото в състава на кръвта желязо на 100 грама, както и бета-систостерол /противовъзпалително средство/, линолова киселина, борещите се със стареенето сесквитерпеноиди, целебният за черния дроб бетаин/0,1%/. Лициумът е сред храните с най-високо съдържание на антиоксиданти в света. Той съдържа от 2 до 4 пъти повече антиоксиданти от тези, открити в черните боровинки. Съдържа и полизахариди, които подсилват имунната система. Захарите с дълга и къса верига, съдържащи се в лициума, включват:
Д-рамноза, Д-ксилоза, Д-арабиноза, Д-фукоза, Д-глюкоза. Около 36% от захарите, съдържащи се в лициума, са интересни захари с дълги вериги /полизахариди/. С напедването на възрастта ние произвеждаме все по-малко и по-малко хормон на човешкия растеж. Намалените му нива се свързват със симптомите на стареенето. Лициумът е единственият плод, за който се знае, че помага за произвеждане на повече растежен хормон по естествен път. Може би дори само този факт прави лициумът най-добрата суперхрана в света против стареене. Има доказателства, че това се дължи на високото съдържание на сесквитерпеноиди. Те имат и противовъзпалителни свойства. Те стимулират хипофизата и ендокринните жлези като по този начин увеличават производството на растежен хормон, а той от своя страна влияе на нивата на всички хормони в тялото. За това спомагат и съдържащите се в лициума L-глутамин и L-аргинин. Тези две аминокиселини работят заедно за повишаване на нивата на хормона на растежа с цел да се ревитализират външния вид и метаболизма на човека. В Азия се смята, че лициума е силно сексуално тонизиращо средство. Освен това той действа и за подобряване на общия жизнен тонус, настроение и самочувствие, като същевременно намалява влиянието на стреса, а това води до по-здравословен и по-богат сексуален живот. Намалената сексуална функция не е неизменна част на стареенето. По-ниското сексуално влечение както при жените, така и при мъжете може да бъде свързано в намалената секреция на тестостерон. Лициумът помага за производството на растежен хормон, което пък увеличава секрецията на тестостерон. Лициумът е най-богатият природен хранителен източник на каротиноиди с антиоксидантно действие. Каротиноидното съдържание в тъкан на млекопитаещо е статистически значим фактор за определяне на максималния жизнен потенциал/МЖП/. Например човешки МЖП от приблизително 90 години е съизмерим със серумно ниво на каротина от 50-300 микрограма на децилитър, докато други примати, които имат МЖП от около 34 години, съответстващи на серумно ниво на каротина от 6-12 микрограма на децилитър. По същество това означава, че колкото повече каротеноиди консумират млекопитаещите, толкова по-дълго живеят. Лициумът съдържа и два ключови антиоксиданта за нормално зрение: зеаксантин и лутеин. Те помагат за отстраняване на увреждането на очите от свободните радикали. Тези антиоксиданти се концентрират в центъра на ретината и защитават окото от най-често срещаните причини за свързана с възрастта загуба на зрението, включително дегенерация на макулата, катаракта и диабетна ретинопатия. Зеаксантинът се съдържа в най-висока концентрация от всички други храни и билкови продукти. Той помага за оздравяване на мембраните на очите, а също им придава блясък и младежки вид. Затова лициумът се препоръчва в китайската медицина още отпреди хиляди години за подобряване на зрението.
Както се вижда, лициумът има три основни компонента, които подобряват имунната система: полизахариди, бета-каротин и минералът германий. Те защитават клетките и от генетични мутации. Бета-каротинът подсилва и функцията на щитовидната жлеза и увеличава стимулиращото действие на интерферона върху имунната система. Интерферонът е противовирусен белтък, който играе важна роля в защитата срещу вирусни инфекции. Изследвания показват, че съдържащият се в лициума – германий е някъде около 124 части на милион. За германия се твърди, че има противоракови свойства. Японски изследвания сочат, че органичният германий е ефективен при лечение на рак на шийката на матката, рак на черния дроб, рак на белия дроб, рак на тестисите и рак на матката. Подобно на бета-каротина, за германия е установено, че увеличава секрецията на имуноукрепващия интерферон. Лициумът помага на нашите тела да произвеждат холин, който се бори с причинените от свободните радикали увреждания, свързани с неврологична дегенерация и болестта на Алцхаймер. Лициумът има способността да се бори с ключовият фактор, който причинява болести на сърдечно-съдовата система: окисления холестерол. Холестеролът става особено опасен, когато се окисли в резултат на свободните радикали, а окислените кръвни мазнини се прикрепват към стените с образуващи калций нанобактерии, като образуват плаки. Нашите тела имат вградена система за защита срещу това, един ензим, наречен супероксид дисмутаза /СОД/. Той е супер-антиоксидант, който пречи на холестерола да се окисли. Китайско изследване показва, че лициумът може да увеличи производството на СОД.
Лициумът поддържа здравословното състояние на нашите жизненоважни органи, като балансира кръвната захар и укрепва черния дроб, храносмилателната система и кожата. Няколко типа фитонутриенти в растението увеличават способността на черния дроб да детоксикира и предпазва органа от увреждане от канцерогени и хепатитни вируси. Тези фитонутриенти включват бетаин, полизахариди и антиоксидантни пигменти. Бетаинът пречиства черния дроб и намалява токсичната аминокиселина хомоцистеин /биопродукт на нанобактериите/ в сърдечносъдовата система. Бетаинът и някои други фитонутриенти от лициума може да са приина за противовъзпалителните му свойства.
Според някои изследвания полизахаридите на лициума оказват успокояващ ефект върху храносмилането. Също така лициума може да стимулира производството на колаген и хидратирането, което води до по-младежки вид на кожата.