Oct. 6, 2015

Poem

ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ – Мед, Полен, Прополис и Пчелно млечице

Пчелните продукти са смятяни за най-духовните и най-магически храни на планетата, а също и за една от най-добрите суперхрани и източници на концентрирано хранене. Силно се препоръчва редовната консумация на висококачествени пчелни продукти, защото те могат да влияят на нашето здраве до края на дните ни.
Медът в неговото органично състояние е богат на минерали, антиоксиданти, пробиотици, ензими и е една от храните с най-висока вибрация/най-духовна/ на планетата. Медът е също и изключително целебна храна/алкална/, която осигурява лесно смилаема и действаща успокояващо форма на захар/енергия/ за тялото.
Пчелният прашец е най-съвършената суперхрана, намерена в природата. Съдържа витамин В– и всички двадесет и две незаменими аминокиселини, той е приятен на вкус, богат на енергия източник на пълноценен белтък.
Прополисът е субстанцията, която уплътнява кошера. Той е защитник на кошера и означава буквално “за града”. Прополисът е восъкообразна, изключително лечебна, имуноподдържаща и антибактериална субстанция, събирана и произвеждана от пчелите и има дълга история на лечебна и алхимична употреба.
МЕД
Направен от нектара, който пчелите събират от цветчетата и цветята, медът е универсално лечебно средство, подсладител и източник на нутриенти. Огромното количество изследвания на меда, показват, че необработеният мед е най-богатият природен източник на живи, лечебни ензими, както и че увеличава рефлексите, яснотата на съзнанието, а дори и коефициентът на интелигентност. Някои видове мед показват противогъбични, антибиотични и антивирусни въздействия. В необработения мед има повече жизнена сила и повече подмладяващи фактори.
Всички видове мед трябва да се ядат сурови, тъй като обработеният при висока температура/над 53 градусаС/ мед не съдържа ензими. Медът може да се взема с други, богати на минерали суперхрани, с което да се увеличи минералната абсорбция.
Медът е показал, че носи облекчение или лекува редица различни разсройства и заболявания, които включват, но не се ограничават до: диария, язви, инфекции, синдром на раздразнените черва, стомашно-чревни проблеми, рак и стафилококови инфекции.
Инфекциозните болести, предизвикани от бактерии, върху които медът има антибиотично действие, включват антракс, дифтерия, инфекция на пикочните пътища, ушни инфекции, менингит, респираторни инфекции, синузит, пневмония, туберкулоза, инфектирани ухапвания от животни, тиф, дизинтерия, абцеси, циреи, карбункули, импетиго, кариес, следродова треска, скарлатина, болно гърло и холера.
Външно медът може да бъде използван за заздравяване на рани. С мед се третират успешно най-различни типове рани, включително абразии, абцеси, рани от залежаване, изгаряния, разкъсване на раните на коремната стена след раждане с цезарово сечение, ранички на шийката на матката, напукани зърна на гърдите при кърмачки, срязвания, язви на диабетно стъпало и други диабетни язви, фистули, язва на стъпалото и проказа, инфектирани рани след травма, големи гнойни рани, рани на краката, малигнени язви, кожни язви, хирургически рани, рани на коремната стена и перинеума и варикозни язви.
Полезните лечебни свойства на меда се дължат на антибактериалните свойства на меда, както и на свойствата му за задържане на влага. Странични ефекти няма.
Въпреки това, медът е неподходящ за деца на възраст до 1 година поради възможно заразяване с ботулизъм/от спорите на бактерия и ниска киселинност на стомаха/.
ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ
Пчелният прашец/полен/ е алкална храна, която е считана от специалистите по хранене за една от най-съвършените храни, открити в природата. Полезните свойства на пчелния прашец включват: - Високо ниво на антиоксиданти, които позволяват да се увеличи дълголетието чрез неутрализиране на свободните радикали. Антиоксидантите освен това помагат за по-ефективна работа на билките. – Мощен афродизиак и с подобряващи фертилността свойства. Поленът може да намали проблемите с простатата, тъй като подмладява половите органи, което се дължи на съдържащите се в него семенни субстанции. Хора, които страдат от ниско кръвно налягане, може да са подложени и на дефицит на половите хормони. При такъв тип хора, поленът увеличава кръвното налягане, особено когато се взема заедно с натурални минерали, като може да увеличи хормоналните нива и половата мощ.
– Поленът увеличава силата, издръжливостта и енергията. Той осигурява бързо възстановяване при физическо натоварване, връща сърдечния ритъм до нормално ниво, както и подобрява издържливостта при повтарящо се физическо натоварване. Пчелният прашец увеличава мускулната маса и релефност. Британският Спортен Съвет е отчел увеличаване на силата с 40 – 50% при тези, които редовно вземат полен. Още по-изумително е, че Британското Кралско Общество съобщава за голямо увеличение на възрастните, които вземат полен.
– Поленът намалява отделянето на хистамин като по този начин неутрализира много от алергиите. – Изключителното присъствие на В-витамини в полена изгражда нашата анти-стрес защита, увеличава дълголетието, помага да изчистим акнето и действа с обратен ефект на образуването на бръчки и стареенето.
– Помага за облекчаване на симптомите на диабет втори тип чрез възстановяване на минералните и метаболитни дефицити.
– Над 40 научни изследвания документират терапевтичната ефективност и безопасност на пчелния прашец. Клиничните тестове показват, че приеманият през устата полен се абсорбира бързо и лесно, тъй като преминава директно от стомаха в кръвоносната система. – Забележително е, че поленът има принос и за облекчаване на следните състояния: анемия, запек, колит, синузит, астма и бронхит. – Поленът е източник на 18 витамина, включително всичките витамини от В-групата/без В12/, както и С,Д и Е, витамин Р/рутин /отличен катализатор на ензими/, каротини като ксантофил и бета-каротин, лецитин/холин, всички незаменими аминокиселини, 14 мастни киселини – включително незаменими, 11 въглехидрата, като се започне от от полизахариди до прости захари, нуклеинови киселини като РНК, ДНК, стероидни хормонални субстанции, растежен хормон, подобен на гонадотропина, произвеждан от хипофизата, 15% лецитин и още и още… - Според специалисти от Франция, Италия и бившите съветски републики/там е развита и апитерапията/, поленът е един от най-богатите източници на биологично достъпен протеин в природата. Поленът е около 25% белтъчини. Грам за грам, поленът съдържа от 5 до 7 пъти повече белтъчини, отколкото яйцата, месото и сиренето. Тъй като белтъчините в полена вече са преминали през храносмилателна обработка, те лесно се усвояват.
– Поленът е най-богатият източник на витамини, открит в Природата само в една храна. Дори и да нямаше нито една от останалите жизненоважни съставки, съдържащият се в него рутин е достатъчна причина да се взема по една чаена лъжичка дневно, пък дори и да няма друга причина, освен подсилване на капилярите.
– Поленът е доста богат и на минерали и микроелементи. Той може да съдържа до 60 елемента, включително барий, бор, калций, мед, злато, йод, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, силиций, сяра, натрий и цинк. В полена са открити и съединения, които съдържат Ormus минерали, за които сега се знае, че заемат ново, трето новооткрито измерение на Менделеевата периодична таблица. Тези елементи притежават изключителни удължаващи живота, целебни, подмладяващи и укрепващи неврологичното и психическото състояние свойства. – Поленът съдържа до 11 различни важни ензими, включително диетаза, фосфатаза и трансфераза, както и големи количества каталаза, амилаза и пектаза/ензим разграждащ пектина/, като всеки от тях участва в храносмилането. Това ще рече, че както алоето приемано след храна, така и поленът приеман след храна би облекчил панкреаса при диабет втори тип. Само 130 милиграма полен може да подпомогне храносмилането на около килограм и 400 грама храна, благодарение на ензимните свойства на полена. Експерименти показват, че тези, които приемат полен, намаляват дневния прием на храна с 15-20%.
ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ
Синтезирано от комбинацията от полен и мед в телата на специална група млади пчели – работнички, пчелното млечице е една от най-магическите и най-малко разбирани суперхрани в света. Секретирано от фаренгиалните жлези, пчелното млечице е плътно млекообразно вещество, което е единственият определящ фактор за развитието на на пчела-майка от иначе обикновената ларва. От всички суперхрани, пчелното млечице определено е една от най-интригуващите, както от гледна точка хранителни свойства, така и като въздействие! Трябва да се има предвид следното: По- голямата хранителна стойност на пчелното млечице се дължи на факта, че анатомичната и функционалната диференциация на женските ларви изцяло зависи от естеството на тяхната диета на етапа на най-ранното им развитие. На етапа, на който са в състояние на ларва, те са абсолютно идентични като през първите три дни след снасянето им, те се хранят с пчелно млечице. От оплодените яйца се раждат женски, които са или полово незрели малки пчели-работнички, или големи, плодовити пчели-майки. След четвъртия ден само специалните ларви, подбрани да станат пчели-майки, продължават да бъдат хранени с пчелно млечице през целия им живот, докато пчелите-работнички се хранят с мед и полен. Храненето е единствената явна разлика между пчелите-работнички и пчелата-майка. Тя става майка на четвърт милион пчели и снася невероятните 2 000 яйца за един единствен ден, което е над 20 пъти собственото и тегло. Продължителността на живота на пчелата-майка е четири-пет години, за разлика на значително по-късият живот на работничките – средно три месеца, а дори и по-малко.
През цялата история, множество култури и традиции по света са считали пчелното млечице за “фонтан на младост и красота”. То действа подмладяващо и регенериращо за тялото, като задържа процеса на стареене, поддържа цвета на кожата, стимулира сексуалната енергия, облекчава болката и действа като антидепресант, като има и много други полезни лечебни свойства: - Пчелното млечице е познато като подмладяващо средство, съдържащо В5 и други В-витамини плюс аминокиселини, калий, магнезий, калций, цинк, желязо и манган. Освен това то е мощна енергийна добавка, неговият стимулиращ ефект може да се сравни с този на кофеина, но без странични ефекти.
– Пчелното млечице е вторият най-богат природен източник на пантотенова киселина/витамин В5/ и съдържа цели 50% белтъчини, 20% въглехидрати и 14% мазнини.
– Пчелното млечице е най-богатият източник на ацетилхолин, важен за регулацията на импулсите между нервните влакна, който увеличава нашата способност за ясно мислене. Пчелното млечице е дотолкова ефективно в тази област, че за него се знае, че помага на страдащите от болестта на Алцхаймер.
– Пчелното млечице е изключително ефективно и при лечение на ендокринни и хормонални дисбаланси, включително тези, причинени от менструални или простатни проблеми. В допълнение към регенеративното му въздействие върху зрението и загубата на паметта, пчелното млечице помага за борбата със сърдечните болести включително атеросклероза и стенокардия. – Изследване, публикувано през 1960 г. от Американската асоциация за проучване на рака, установява, че “когато пчелно млечице се смеси с туморни клетки преди посявка, се вижда, че задържа изцяло развитието на трансплантируема AKR левкемия и три линии асцитни тумори при мишки”. Това е значим резултат!
Пчелното млечице е толкова сложно по своето естество, че въпреки множеството направени проучвания на неговите химичен състав и фармакологични свойства, учените все още не са способни нито напълно да го анализират, нито да ги синтезират лабораторно. То в много отношения си остава научна мистерия.
ПРОПОЛИС
Потенциалната възможност за разпространение на болести вътре в топлия, препълнен кошер, е голяма. Пчелите са решили този проблем като натрупват лепкави смоли, наречени прополис, от пъпки и кора на дървета. Биофлавоноидите в прополиса имат мощно антибиотично, противогъбично и антибактериално действие. За разлика от пеницилина, прополисът е напълно естествен и не води до нежелани реакции. В библейски времена прополисът е бил познат като смирна и е ценен високо заради лечебните си свойства.
Прополисът от много отдавна се използва като природно лекарство, а съдържащите се в него флавоноиди са причината за свойството му да изцелява рани. Според някои проучвания, той може да се използва както срещу бактерии и вируси, така и срещу микроорганизми, когато се прилага външно върху инфектирани зони. Прополисът има антимикробно действие както върху грам-положителните, така и върху грам-отрицателните микроорганизми. В него има съставки, които увеличават пропускливостта на клетъчната мембрана и забавят двигателната активност на бактериите. Той се използва широко за лечение на раневи инфекции и други болести. Прополисът е богат източник на минерали, аминокиселини, мазнини, витамин С и Е, провитамин А и В-комплекс. Прополисът е също и изключително богат на биофлавоноиди и аминокиселини. Биофлавоноидите възстановяват и укрепват кръвоносните съдове и капиляри. В прополиса са установени стотици химически свойства, които са различни в отделните кошери, в зависимост от средата, в която живеят пчелите и времето на деня, в което е събиран прополисът. Всички тези фактори правят прополиса изключително сложен, което е и една от причините, поради които никой не е успял да синтезира прополис. Той е природен продукт и не може да бъде патентован, така че изследването на субстанциите се ограничава до неговите клинични ефекти. Ето и някои факти: В Харвардското училище по дентална медицина е направено изследване на въздействието на пчелния прополис върху рецидивиращия афтозен стоматит, познат още като устна млечница. Това е язвена болест на устната кухина. Афтите не се лекуват и използваните до сега лекарствени средства за предотвратяване на бъдещи прояви на заболяването и успокояване на болката вървяха с набор от опасни странични ефекти. Била е направена оценка на пчелния прополис като потенциално лекарство за намаляване на броя на проявите на устни язви. Участвали са две групи пациенти – едната група е приемала капсула плацебо, а другата прополис. Пациентите, които приемали прополис, показали значително намаляване на проявите на устна язва. Друг страхотен ефект от прополиса е било това, че пациентите са съобщили за определено подобряване на качеството им на живот. Това най-вероятно се дължи на имуноукрепващото въздействие на прополиса с неговите високи нива на витамин В-комплекс и забележими количества витамин С, Е и бета каротин. Прополисът се използва за лечение и на най-разнообразни други състояния, като се започне от артрит и се стигне до алергии и астма. Той е показал и своето ефективно въздействие върху устойчивия на метицилин златист стафилокок, устойчива на антибиотици бактерия, която е напаст за много болници.
Виж и материала: “Лечебната сила на прополиса”