Oct. 4, 2015

Posting headline

СВОБОДНИ АМИНОКИСЕЛИНИ – ТРЕТО ПРОДЪЛЖЕНИЕ
ЛИЗИН
Лизинът е есенциална аминокиселина, участваща в изграждането на всички видове белтъчини. Необходима е за нормалния растеж и укрепването на костите при децата, подпомага абсорбцията на калция и поддържа баланса на азота при възрастните. Съдейства при производството на антитела, хормони и ензими и спомага за образуването на колагена и възстановяването на тъканите. Тъй като помага за изграждането на белтъчините в мускулите, лизинът се прилага при хирургични рани и спортни наранявания. Понижава и нивото на серумните триглицериди.
Друго много важно свойство на тази АК е способността й за противодействие на херпес-вирусите. При вземане на добавъчен Л-лизин заедно с витамин С и биофлавоноиди, организмът може ефикасно да се противопоставя и да се предпазва от появата на херпес, особено ако се избягват храни, в които се съдържа аминокиселината аргинин.
Лизинът е есенциална АК и не се образува в тялото. Тя е много важна за организма и трябва да се приема в достатъчни количества чрез храната. Недостигът на лизин води до развитието на анемия, зачервяване на очите, ензимни разстройства, косопад, разконцентриране на мисълта, загуба на енергия, безапетитие, заболявания на половата система, забавяне на растежа, загуба на тегло. Хранителни източници на лизин са сиренето, яйцата, рибата, лимата, млякото, картофите, червеното месо, соевите продукти и маята.
МЕТИОНИН
Метионинът е есенциална аминокиселина, съдействаща за разграждането на мазнините и по този начин предпазваща черния дроб и артериите от натрупване на мазнини в тях, затрудняващо кръвообращението в мозъка, сърцето и бъбреците. Синтезата на аминокиселините цистеин и таурин зависи от наличието на метионин в организма. Тази аминокиселина подпомага храносмилателната система, дезинтоксикацията на увреждащи агенти като олово и други тежки метали, намалява мускулната слабост, чупливостта на косата, действа благоприятно при хора с остеопороза или алергии към химически вещества. Използва се при лечение на ревматизъм и токсемия при бременност.
Метионинът е мощен антиоксидант. Той е добър източник на сяра, която инактивира свободните радикали и предпазва от кожни и остеолизни проблеми. Необходим е при хора с аномалия на функцията на черния дроб и се изисква при синтез на нуклеинови киселини, колаген и белтъчини. Действа благоприятно при жени, които вземат орални контрацептиви, като засилва екскрецията на естрогени. Понижава количеството на хистамин в организма – особено полезно при хора с шизофрения, при които нивото на хистамина е типично по-високо от нормалното.
Когато нивата на токсичните вещества в организма се повишават, нуждата от метионин нараства. В организма метионинът може да се превърне в аминокиселината цистеин/прекурсор на глутатиона/. Така метионинът предпазва глутатиона, той спомага за предотвратяване на изчерпването му, когато организмът е претоварен с токсични вещества. Тъй като глутатионът е основен неутрализатор на токсините в черния дроб, метионинът предпазва черния дроб от увреждащото действие на токсичните вещества. Като есенциална аминокиселина, метионинът не се синтезира в организма, а се получава от хранителни източници или добавки. Източници на метионин са следните храни: боб, яйца, риба, чесън, леща, меса, лук, соя, семена и кисело мляко.Тъй като организмът използва метионина за получаване на холин – храната за мозъка, добре е да се вземат холин или лецитин/съд.холин и инозитол/, за да не намалява запасът от метионин.
ОРНИТИН
Орнитинът съдейства за отделянето на растежния хормон, подпомагащ метаболизма на излишните мазнини в организма. Този ефект се засилва, ако орнитинът се комбинира с аргинин и карнитин. Орнитинът е необходим за нормалното функциониране на имунната система и черния дроб. Тази аминокиселина неутрализира амоняка и подпомага регенерацията на черния дроб. В кожата и съединителната тъкан са установени високи концентрации на орнитин, полезни за оздравителните процеси и възстановяването на увредените тъкани.
Орнитинът се синтезира в организма от аргинин и на свой ред служи за прекурсор/предшественик/на цитрулина, пролина и глутаминовата киселина. Л-орнитин не трябва да се взема от деца, бременни жени, майки кърмачки или хора с анамнеза за шизофрения.
ПРОЛИН
Пролинът подобрява структурата на кожата като подпомага производството на колаген и възпира загубата му в процеса на стареене. Спомага за заздравяването на хрущялите и подсилването на ставите, сухожилията и сърдечния мускул. Взаимодейства с витамин С за подпомагане на нормалната съединителна тъкан. Пролин има главно в месните храни.
СЕРИН
Серинът е необходим за правилния метаболизъм на мазнините и мастните киселини, за растежа на мускулите и за поддържане на нормалното функциониране на имунната система. Той се съдържа в мозъчните белтъчини и в предпазните миелинови обвивки на нервните влакна. Важен е за функционирането на РНК и ДНК, образуването на клетъчните мембрани и синтеза на креатина. Съдейства за производството на имуноглобулини и антитела. Но прекалено високото ниво на серина в организма може да има отрицателен ефект върху имунната система. В организма серинът може да се синтезира от глицин, но процесът изисква наличието на достатъчно витамини В3, В6 и фолиева киселина. Хранителните източници на серин са месото и соевите продукти, както и някои храни, предизвикващи често алергични реакции, например млечни продукти, пшеничен глутен и фъстъци. Той се съдържа в алоето и се включва като естествен хидратиращ фактор при много козметични средства и различни препарати, необходими при грижите за кожата.
ТАУРИН
Високи концентрации на таурин се намират в сърдечния мускул, белите кръвни клетки, скелетните мускили и централната нервна система. Той е градивен блок за всички други аминокиселини и е основна съставна част на жлъчката, която е необходима за смилането на мазнините, за абсорбцията на мастноразтворимите витамини и контрола на нивото на серумния холестерол. Тауринът е полезен при хора с атеросклероза, отоци, заболявания на сърцето, високо кръвно налягане или хипогликемия. Той е жизненоважен за нормалното използване на натрия, калия, калция и магнезия и е доказано, че играе роля в ограничаване загубата на калий от сърдечния мускул. Това спомага за предпазването на организма от развитието на потенциално опасните сърдечни аритмии. Тауринът има защитно действие върху мозъка, особено когато мозъчната тъкан е дехидратирана. Той се използва при лечение на тревожност, епилепсия, повишена двигателна активност, слаба мозъчна функция и припадъци. В мозъка на децата тауринът е четири пъти повече концентриран, отколкото в мозъка на възрастните. Вероятно недостигът на таурин в развиващия се мозък е една от причините за пристъпите на епилепсия. При хора с епилепсия често се открива и недостиг на цинк и това играе роля за недостига на таурин. Тауринът е свързан с цинка и при поддържане функционирането на очите, недостигът на двете вещества води до увреждане на зрението. Допълнителният прием на таурин подобрява състоянието на деца със синдром на Даун и мускулна дистрофия. Тази АК се използва в някои клиники и за лечение на рак на гърдата. Прекомерната загуба на таурин в урината може да бъде предизвикана от различни метаболитни заболявания. Сърдечните аритмии, нарушенията при образуването на тромбоцитите, чревните заболявания, разрастването на кандиди/гъбички/, физичният и емоционалният стрес, цинковият дефицит и прекомерната алкохолна консумация водят до загубата на големи количества таурин с урината. Злоупотребата с алкохол прекратява способността на организма нормално да използва таурина. Вземането на добавки от таурин може да облекчи симптомите при отказване от алкохола. При диабет нуждата на организма от таурин нараства, обратно на това, добавянето на таурин и цистин понижава нуждата на организма от инсулин. Таурин се съдържа в яйцата, рибата, месото и млякото, но не и в растителните белтъчини. Той може да бъде получен от цистеина в черния дроб и от метионина навсякъде в организма, ако присъства в достатъчно количество и витамин В6. За вегетарианците синтезирането му от организма е решаващо. При хора с генетични или метаболитни заболявания, при които е нарушена синтезата на таурин, допълнителният прием е препоръчителен.
ТРЕОНИН
Треонинът е есенциална аминокиселина, спомагаща за поддържане на нормалния белтъчен баланс в организма. Важен е за образуването на колаген и еластин и подпомага черния дроб и неговата липотропна функция, когато се комбинира с аспаргинова киселина и метионин. Треонинът е прекурсор на АК-ните глицин и серин и се намира в сърцето, централната нервна система и скелетната мускулатура, като съдейства за предпазването на черния дроб от мастна дегенерация. Стимулира имунната система чрез подпомагане продукцията на антитела в организма. Полезен е в лечението на някои типове депресия. Тъй като съдържанието на треонин в зърната и зърнените храни е ниско, при вегетарианците по-често се развива състояние на недостиг на треонин/ако не пият алое/.
СЪДЪРЖАНИЕ НА АМИНОКИСЕЛИНИ В АЛОЕТО
НЕЗАМЕНИМИ
Валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, фенилаланин, като липсва триптофан.
ЗАМЕНИМИ
Аланин, аргинин, аспарагин, глицин, глутамин, пролин, серин, тирозин, хидроксипролин, хистидин, цистеин.

Author (written by)