Oct. 3, 2015

Poem

ФИТОКОЗМЕТИКА И АЛОЕ ВЕРА

Фитокозметиката се определя като хит на третото хилядолетие, като антипод на голямата химизация на нашето общество. Растенията са естествена, неагресивна съставка на околната среда с подчертана добронамереност към човешкия организъм. Те упражняват пречистващ ефект на заобикалящия ни въздух чрез консумация на отделяния от живите организми въглероден двуокис, който те използуват за своята фотосинтеза. Те притежават подчертана устойчивост към неблагоприятни външни въздействия, която се дължи на изработваните от тях специални вещества: витамини, ензими, олигоелементи. Те са им създали виртуозна приспособимост към най-неблагоприятни условия. Достатъчно е да споменем, че растението Алое Вера, може да издържи без вода 4-5 месеца. Въпреки своята актуалност в наши дни, фитокозметиката далеч не е нова. Тя е един успешен ренесанс на вековна практика. Нека да си припомним къната, чесъна, жен-шена, гинко-билобата и разбира се алоето. Растителните източници във фитокозметиката биха могли да се категоризират в две основни групи:
I. Утвърдени, “звездни”, с неувяхваща сила
II. Нови, понастоящем проучвани и търговски използвани.
Между тези две основни категории Алое Вера достойно държи палмата на първенството, връчена му още от Хипократ и Клеопатра, поради широката гама от физиологични въздействия, притежавани от него и най-малко десет, от които имат определено козметологично въздействие, както върху кожата, така и върху нейните придатъци: косми, нокти, лигавици. Емпирично установените в миналото позитивни въздействия на алоето, в нашата съвременност се доказват убедително с нови научни изследвания, които увеличават както техния брой, така и обектите на тяхното въздействие.
Актуалността на фитокозметиката, респективно на приложението на Алое Вера в нея, се базира понастоящем на доказването на ролята на антиоксидантите за поддържане “младостта” на клетките и на доказване ролята на т.н. Алфа-Хидрокси Киселини /АНА/ като естествен антиоксидант, както и на ролята на цитокините, които също се съдържат в алоето. Цитокините представляват малки полипептидни молекули, които отговарят за правилното функциониране на клетките. Те са открити през осемдесетте години на миналия век и наред с АНА киселините поставят нова ера в козметологията. От голямото разнообразие на цитокини, Алое Вера съдържа два от най-съществените за козметиката, а именно: ТНФ /тумор некротизиращ фактор/ и ЕРФ /епидермален растежен фактор.
Други специфични въздействия на алоето, които го правят растение с неувяхваща слава в козметиката са:
1. Регенериращ ефект: върху епидермалните клетки и върху фибробластите. Той се дължи на: аминокиселините, които съдържа (общо 22, 7 от тях есенциални), специфичните цитокини /ЕРФ, ТНФ/, витамините С, А и Е, и специфичният ензим – Серинкарбоксипептидаза, значително подобряващ кръвообращението, потискайки вазоконстрикторите (съдосвиващите) Тромбоксан и Простагландин F2. В резултат синтезът на ДНК се интензифицира, фибробластите в тъканните култури се увеличават осем пъти, митохондриите на клетките произвеждат повече енергия. Стимулира се синтеза на млад колаген-колаген III, на еластин и комплекса ЕСМ (екстрацелуларен матрикс, включващ филагрин и проколаген).
2. Пенетриращ ефект: Пенетрацията (проникването в кожата) е основен проблем в козметичната индустрия. Непрестанно се създават нови технологии за нейното подобрение – липозоми, нанозоми и др. Продуктите с Алое Вера на Форевър Ливинг имат това предимство, като естествена даденост, поради съдържанието си на лектин, който позволява проникването им до хиподерма.
3. Антисептичен ефект: Алое Вера въздейства върху 16 вида бактерии, 3 вида вируси (Херпес I,II , брадавици и HIV), и 2 вида гъбички: кандида и трихофитони. Този ефект се свързва със съдържанието на дълговерижния полипептид ацеманан.
4. Противовъзпалителен ефект: Алое Вера е естествен противоалергичен продукт. Аминокиселините, които съдържа, както и някои мастни киселини като холестерол, В цистостерол и кампостерол, действат противовъзпалително върху кожата. Ензимът Серинкарбоксипептидаза е антагонист на Брадикининазата, респ. Брадикинина и има също противовъзпалителен ефект.
5. Имуномодулиращ ефект: освен при вътрешно приложение, Алое Вера, действа и локално върху забавената свръхчувствителност, като регулира функциите на Т “хелперните” клеткти, на Т “супресорните” клетки, на т.н. “клетки-убийци” (чиято активност повишава с около 50%), активира фагоцитозата, както и продукцията на полезни цитокини: ТНФ (тумор некротизиращ фактор), ЕГФ (епидермален растежен фактор), интерферони ά и γ.
6. Антиоксидантен ефект: Оксидацията на клетките е основен фактор за тяхното стареене, респ. смърт, поради което съвременната козметична индустрия създава постоянно компенсаторни средства в това отношение. Алое Вера съдържа богат комплекс от антиоксиданти: преди всичко витамините А, Е, С, алфа-хидрокси киселини, антрахинони и фитостероли.
7. Хидратиращ ефект: Аминокиселините, съдържащи се в алоето имат склонност да задържат вода и по този начин да намаляват т.н. трансепидермална загуба на вода /TWL/. По този начин те подпомагат самото растение да издържа на безводие.
8. Фотопротективен ефект: Аминокиселините, ненаситените мастни киселини, както и антрахиноните в състава на Алое Вера създават ефективен екран срещу ултравиолетовите и други лъчи.
9. Избелващ ефект: Антрахинонът, който се съдържа в алоето е аналог на хидрохинона, известен тирозиназен инхибитор. Значение има и витамин С. Този ефект е използуван в Азия за производството на избелващ крем и име Алоезин.
10. Трихостимулиращ ефект: Това действие, посочено още от Хипократ и използвано от Клеопатра, индианките и филипинките, се дължи на синергичното действие на аминокиселините, витамините, олигоелементите и ензимите. Те водят до подобрена циркулация и съответно тен и растеж на косми и нокти. Особено значение има създадената напоследък напитка FOREVER FREEDOM, която съдържа освен алое, и хрущял от акула, които освобождават глюкозамин, хондроитин и МСМ /метил-сулфонил-метан/. Последният, съдържа органично свързана сяра, която е в състава на аминокиселините цистин и цистеин, а те от своя страна са съставни вещества на кератин, колаген и трихохиалин.