Jun. 24, 2018

Poem

Продуктите на ФЛП в офталмологията

д-р Калманчейне, д-р Маргит Ковач, офталмолог

Запознах се с продуктите на ФЛП преди година и половина. Aloe Berry Nectar имаше благоприятен ефект върху алергичното възпаление на носа ми. Започнах да се замислям за дистрибуцията на продуктите и за изграждане на дистрибуторска мрежа. По моя препоръка все повече хора използват продуктите на ФЛП. Самата аз натрупвам опит в приложението им в областта на офталмологията, тъй като работя с тях и наблюдавам ефекта им върху моите пациенти.
Нека разгледаме най-честите проблеми и признаци на заболявания на очите:
Възпаление на лигавицата на окото. То може да е на вирусна, бактериална или гъбична основа. Признаци: сълзене, болки в очите, бодежи, парене, подпухнали клепачи, изсъхнал секрет върху миглите при събуждане. Подобни признаци има и алергичният катар.
Ечемик и обрив на клепача (“грис”). Изходният канал на мастните жлези, разположени в клепачите се запушва (причините рядко могат да се установят), насъбралия се секрет се инфектира и се получава възпаление и подуване. Ечемикът е острата форма, а обривът хроничната.
Възпаление на роговицата. То също може да се дължи на бактериална или гъбична инфекция, макар че най-често срещано е вирусното възпаление на роговицата. Проявява се основно през пролетта, когато имунната система е отслабена. Признаците са подобни на тези при възпаление на лигавицата, но са съпътствани и от влошаване на зрението.
Продукти на ФЛП, препоръчвани в тези три случая:
Aloe Activator – капе се в очите 3-5 пъти на ден (може и повече). При по-сериозни случаи се препоръчва прием и на таблетки Forever Bee Propolis. Прополисът е природен антибиотик, еднакво ефективен при инфекции на вирусна, бактериална и гъбична основа. Интересно е, че Aloe Activator, който по принцип люти при капване в окото, щипе по-малко, ако то е възпалено. След накапване трябва да държите окото затворено и да броите до 40-50, след това при отваряне на окото, лютенето вече е изчезнало. Активаторът може да се използва продължително и не са необходими почивки. По същият начин може да се прилага и при заболявания на алергична основа.
Сухи очи. Това състояние се появява, когато намалее производството на слъзна течност или се промени състава на сълзите и те не са в състояние да поддържат очите влажни. Тогава лигавицата на окото изсъхва, което причинява неприятно остро парене. Признаците често наподобяват тези на инфекциозното възпаление на лигавицата. В такива случаи диагнозата се поставя чрез измерване на производството на слъзна течност от очен лекар. Сухите очи се срещат по-често при по-възрастни жени. Препоръчва се капане на Aloe Activator в очите 5 пъти дневно. В практиката си имам много конкретни примери, че след продължително прилагане симптомите изчезват напълно и не е необходимо използването на изкуствени сълзи (капки, заместващи естествените сълзи).
Сиво перде (катаракт). Очната леща потъмнява и зрението намалява. Причини за появата му е промяна на тъканта на лещата в следствие болест. Тъй като лещата на окото няма кръвоносни съдове, тя се храни от очната течност. За да се осигури необходимата енергия се извършва собствена обмяна на веществата, контролирана от ензимната система. Ако тези процеси протичат нормално, лещите на очите са прозрачни. Когато обаче обмяната на веществата се промени, вследствие на болест, част от белтъчините на склерата се разтварят и това води до потъмняване на лещата. Свободните радикали увреждат ензимите, контролиращи обмяната на веществата и така я нарушават. Затова е препоръчително приемането на антиоксиданти – Aloe Vera Gel, A-Beta-CarE, Absorbent-C. Прилагайте Aloe Activator в продължение на няколко месеца без прекъсване и зрението ви ще се подобри удивително.
Препоръчах на мой пациент със сиво перде на двете очи, едното в по-напреднал стадий от другото, да прилага Aloe Activator. След шест седмици той дойде на контролен преглед и аз с изненада открих, че зрението му се е подобрило, но само на едното око и то на това с по-напредналата фаза на катаракт. Оказа се, че пациентът е капал активатор само в това око. Именно този случай ме убеди, че Aloe Activator помага при сиво перде.
Зелено перде (глаукома). Наименованието не е точно, защото при това заболяване не се образува перде. Същността му е повишено очно налягане. Можем да го сравним с топка, напомпана повече отколкото трябва, в която напрежението е по-голямо.
До повишаване на очното налягане се стига:
Когато организмът произвежда по-голямо количество очна течност от необходимото.
Когато количеството произвеждана очна течност е нормално, но оттичането й е нарушено, поради заболяване на колагеновите влакна на тъканите, разположени на пътя на оттичането.
Когато очното налягане е високо дълго време, то уврежда очния нерв и сляпото петно, а това води до влошаване на зрението. Свободните радикали могат да повлияят неблагоприятно върху производството и оттичането на очна течност и да спомогнат за появата на глаукома. Препоръчително е прилагането на Aloe Activator, както и приемане на антиоксиданти: Aloe Vera Gel, A-Beta-CarE, Absorbent-C. Витамин С оказва благоприятно влияние на тъканната обмяна и колагеновите влакна. Опитът показва, че е желателно да се подсили и психическото състояние на болните от глаукома, за което са много подходящи таблетките с пчелно млечице Forever Royal Jelly.
Заболявания на очното дъно. Предизвикват се от захарна болест, артериосклероза и високо кръвно налягане. Те увреждат склерата и водят до появата на кръвоизливи, отоци, отмиране на тъкани. Всички те увреждат зрението. Подобни болестни промени на тъканите протичат в целия организъм, но в окото, на ограничената площ от няколко квадратни милиметра, те имат сериозни последствия, включително и слепота. Продуктите, които препоръчвам имат за цел да овладеят основното заболяване – да нормализират нивото на захарта в кръвта, кръвното налягане и циркулацията на кръвта. При захарна болест се препоръчват Aloe Vera Gel, Fields of Green, за заболявания на склерата е подходящ Forever Ginkgo Plus, Arctic Sea Super Omega-3 подобрява проходимостта на кръвоносните съдове и е полезен, когато в клетките възниква имунитет към инсулина. Aloe Vera Gel и Garlic-Thyme за случаи на високо или променливо кръвно налягане. Антиоксиданти: A-Beta-CarE, Absorbent-C, Forever Kids, Lycium Plus.
Дегенерация на склерата. Познати са две най-често срещани форми.
Дегенерация на “жълтото петно”. На мястото на острото зрение при “жълтото петно” се натрупват остатъчни продукти от тъканната обмяна и те водят до язви и отоци. Появява се при възрастни хора и значително влошава зрението.
Дегенерация на зрителния нерв. Тя също е характерна за напредналата възраст. Сляпото петно, оформено от петната на зрителния нерв избледнява, което води до влошаване на зрението. Основна причина е артериосклерозата и често това е нейният първи признак.
И в двата случая в рамките на текущото лечение трябва да се приемат витамини и съдоразширяващи средства. Препоръчват се Aloe Vera Gel, Ginkgo Plus, Arctic Sea, Garlic-Thyme, A-Beta-CarE, Absorbent-C, Forever Kids, Lycium Plus, Royal Jelly, Forever Bee Pollen. При заболявания на очното дъно по-голям ефект имат продуктите, приемани вътрешно.
Вредно въздействие на лъчи. Клетките на роговицата, която се намира най-отпред, поглъщат повечето ултравиолетови лъчи и не ги пропускат навътре в окото. Но те увреждат роговицата и причиняват сълзене, чувствителност към светлина, болки. Окото може да бъде засегнато от ултравиолетово облъчване при заваръчни работи, солариум или при дълго излагане на слънце. Тогава се получава т.нар. “бяла слепота”, при която ултравиолетовите лъчи започват да проникват през роговицата и способстват за появата на сиво перде. Препоръчва се прилагане на Aloe Activator, който лекува осветени очи (след заваръчни работи, например) почти незабавно, а има и защитно действие, защото като течни очила може да поглъща вредните лъчи.

ОЧНИ ПРОБЛЕМИ

Очите са сред най-сложните органи в тялото. Те ни осигуряват мигновено визуална информация за околния свят. Ние всички сме имали проблеми с очите по едно или друго време. Ще спомена някои: умора, зачервяване, парене, сухота, инфектиране, раздразване, сърбеж, чувствителност към слънчева светлина, разязвяване и сълзене. Докато определени очни болести – например късогледството или катарактата – са локализирани проблеми, очните смущения често са симптом на заболяване другаде в тялото. Сълзящите очи могат да са симптом на настинка; проблемът с щитовидната жлеза – да се прояви с изпъкване на очните ябълки и затруднение при четене; тъмните кръгове под очите и зачервените, подути и/или сълзящи очи е възможно да бъдат проява на алергии; пожълтяването на очите може да е проява на хепатит, заболяване на жлъчния мехур или блокиране от жлъчен камък; увисналите клепачи често са ранен белег на миастения гравис – болест, при която очните мускули отслабват. Драстичното разлика в големината на зениците може да бъде белег за тумор някъде по тялото, докато високото кръвно налягане и диабетът могат да се проявят с периодично замъгляване на зрението.
Очната ябълка представлява сфера с диаметър около 2,5 сантиметра, покрита от плътен външен слой, наречен склера - „бялото на окото“. Под склерата е средният слой на окото, хороидея, който съдържа кръвоносните съдове, обслужващи окото. Предната част на окото е покрита от прозрачна мембрана, наречена роговица. Зад роговицата има изпълнена с течност камера, наречена предна камера; зад нея – в центъра на склерата, в предната част на очната ябълка – е силно пигментираният ирис, а в центъра на ириса е зеницата. Зад ириса е прозрачната леща. Отвътре, по задната част на окото е ретината, нежна светлочувствителна мембрана, която е свързана с мозъка посредством оптичния нерв.
Окото съдържа и две важни течности. Цилиарното тяло, чиито мускули са отговорни за фокусирането на очната леща – произвежда субстанция, наричана водниста течност, която запълва пространството между роговицата и лещата. Воднистата течност съдържа всички съставки на кръвта освен червените кръвни клетки. Другата течност е стъкловидната – желеподобна субстанция, която запълва задната част на очната ябълка, пространството между лещата и ретината.
От външната страняа на очната ябълка има шест мускула, които движат очите. Под горните клепачи са слъзните жлези, които секретират сълзите. Във вътрешните ъгли на клепачите се намират очните канали – малки отверстия, през които сълзите се оттичат към носа и задната стена на гърлото. В краищата на клепачите, където са миглите, има жлези, които произвеждат мазнини, пот и други секрети.
Това, което ние считаме за обикновеното действие на виждането, в действителност е сложен, многостепенен процес, който протича непрекъснато и с огромна скорост. Светлината влиза в окото през зеницата, която променя размера си според количеството светлина, преминаваща през нея. Когато има малко светлина, зениците се разширяват; при ярка светлина зеницата се свива. Когато светлината влезе в окото тя се фокусира от лещата, която адаптира формата си чрез действието на мускулите и връзките на цилиарното тяло. Лещата става по-дебела или по-тънка в зависимост от разстоянието до обекта, върху който се фокусира. Лещата прожектира светлината върху ретината, където специален пигмент абсорбира светлината и формира съответното изображение. Накрая това изображение се предава по оптичния нерв до мозъка, който интерпретира изображението. Всичко, което пречи на някое от звената на тази верига от събития, може да доведе до нарушаване на зрението.
Много случаи на увреждане на очите и загуба на зрението са свързани с подлежащи причини от един или друг вид. Диабетът често води до кръвоизливи в ретината и стъкловидното тяло, причинявайки понякога слепота. Ранното развитие на катаракта също може да бъде свързано с диабет. Високото кръвно налягане предизвиква постепенно удебеляване на кръвоносните съдове във вътрешността на окото, което може да доведе до нарушаване на зрението и дори до слепота. Други фактори, свързани с отслабване на зрението, са прекомерното излагане на слънце, лошият хранителен режим, тютюневият дим и други замърсители, както и обезводняването.
Сериозен принос за очните проблеми има лошата диета, по-специално денатурализираните, съдържащи химикали и консерванти храни, които повечето от нас консумират ежедневно. Недостигът дори само на един витамин може да доведе до различни проблеми с очите.
Снабдяването с подходящи витамини и минерали може да предотврати или коригира даден очен проблем. Някои от тези добавки предпазват също и от образуването на свободни радикали, които могат силно да увредят очите. Определени очни проблеми, при които може да помогне допълнителният прием на витамини и други добавки ще ги разгледам в следващите няколко части, като няма да пропусна и опитът на проф. Филатов при лечението на 11 вида очни болести с алое.

ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВИ ОЧИ

Както останалите части на тялото и очите се нуждаят от правилно хранене. Първо трябва да се уверите, че очите ви не са пренапрегнати от твърде интензивна работа или неподходяща светлина. Освен това правилните грижи за очите включват здравословна диета, съдържаща достатъчни количества витамини, минерали и антиоксиданти.
За да се улесни доброто зрение трябва да се уверите, че диетата ви съдържа подходящи количества витамини В, А, С и Е и минералите селен и цинк. Пресните плодове и зеленчуци са добър източник на тези витамини и минерали; включете ги изобилно в диетата си, особено жълти и жълто-оранжеви храни, като моркови, сладки картофи и пъпеши. Добре балансираната диета с много пресни плодове и зеленчуци може да спомогне за запазите очите си здрави. А ако очите ви се изморяват от работа с компютър или лошо осветление не забравяйте винаги да си капете 1-2 капки активатор и с благодарност ще констатирате на какво е способно високо пречистеното алое.

ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Комплекс от свободни аминокиселини – Алоето е чудесен източник на свободни АК, които се усвояват най-добре и са за необходимите протеини на тялото. Най-доброто алое в случая е Бери-нектар, защото е установено, че боровинките подобряват както дневното, така и нощното зрение.

Абета-карЕ – Абсолютно необходим за доброто функциониране на очите, предпазва очите от свободни радикали и подобрява нощното виждане.

Форевър Вижън – Идеална комбинация с боровинки, лутеин и зеаксантин, съчетани с суперантиоксиданти и други полезни съставки. Защитава ретината и здравето на макулата.

Глутатион или N-ацетилцистеин – Мощни антиоксиданти, предпазващи лещите на очите.

Натурални минерали – Всички хранителни вещества са необходими в равновесие.

Абсорбент С – Антиоксидант намаляващ вътреочното налягане.

Витамин В-комплекс (роял джели или полен по схема за десенсибилизация) Необходим за вътреклетъчния метаболизъм на очите.

Цинк – Дефицитът е свързан с отлепване на ретината(50 мг/дневно)

Таурин – Тауринът заедно с цинка поддържа функционирането на очите. Той се съдържа във висока концентрация в ретината.

ПРЕПОРЪКИ
Включете следните храни в диетата си: броколи, сурово зеле, моркови, цветно зеле, зелени зеленчуци, тиква, и слънчогледови семки(сурови)
Пийте пресен сок от моркови
Изключете захарта и бялото брашно от храната си.
Ако носите очила, носете прозрачни стъкла, обработени така, че да предпазват от УВ лъчите. Избягвайте да носите тъмни стъкла за тази цел, особено за постоянно. Тъмните стъкла не позволяват на нужната светлина да навлезе в очите. Функционирането на хипофизата, която играе важна роля за регулацията на метаболизма, поведението и физиологичните функции, се управлява до голяма степен от слънчевата светлина.
Внимавайте при използването на медикаменти, независимо дали са отпуснати с или без рецепта. Медикаментите, които могат да причинят увреждане на оптичния нерв, ретината и други важни структури на окото са: лекарства използвани при подагра; различни антикоагуланти-напр. хепарин и варфарин; аспирин; диуретици, антихистамини и дигиталисови препарати – всички те могат да предизвикат нарушение на цветното зрение; индометацинът-лекарство против артрит; кортикостероиди-напр. дексаметазон, хидрокортизон, преднизолон и преднизон; марихуана; никотинова киселина(ниацин), при дълги периоди на употреба; стрептомицин; сулфонамиди; тетрациклин; и лекарства използвани за неинсулинозависим диабет.
Консултирайте се с лекар, ако развиете някое от следните състояния: промяна в размера на зениците, болка в очите или при движението им, влошаване на зрението, непоносимост към светлина, установен контакт с гонорея или хламидия, подуване, болезненост или зачервяване около очите.
ЗАБЕЛЕЖКИ
Тъй като абсорбиращият светлината ретинален пигмент е съставен от витамин А и белтък, които се използват непрекъснато при изработването на изображенията, адекватното снабдяване с тези хранителни вещества е много важно за правилното функциониране на очите.
Комбинацията от никотин, захар и кофеин може временно да засегне зрението.
Някои видни западни офталмолози твърдят, че използването на маргарин и твърди растителни мазнини е опасно за хората с някои очни заболявания. Като заместители могат да се използват кравето масло и течни растителни мазнини.
Цинкът може да намали отслабването на зрението. Той е фактор в метаболитната активност на няколко ензима в хориоретиналния комплекс(съдовата обвивка на окото) Никога обаче не приемайте повече от100мг дневно.
Хората, работещи с компютър, всекидневно, са подложени на риск да получат пренатоварване на очите, главоболие, замъглено зрение, сухи или раздразнени очи, чувствителност към светлина, двойно зрение и остатъчни изображения. Няколко капки високо пречистено алое(активатор) решават въпроса.
Хората носещи контактни лещитрябва по същия начин да вземат мерки срещу увреждане на очите, поради увеличения риск от нараняване и инфекция, свързани с тях. Вечер, след като свалите лещите капвайте по 1-2 капки и ще бъдете застраховани от горните опасности. И това не е всичко, съществува възможност за намаляване на диоптъра. Контактните лещи не трябва да се носят повече от 24 часа последователно, защото това може да доведе до улцерозен кератит – състояние при което клетките на роговицата се изтъркват от контактната леща и възниква опасност от инфекция и образуване на ръбци.
Патология в един или повече от шесте мускула, които движат очите, или липсата на координация между тези мускули може да доведе до кривогледство или катаракта. Тези мускули могат да бъдат упражнявани за подобряване на функцията им. Вътрешните мускули могат също да се упражняват за подобряване на фокусиращите способности на очите както за близо, така и за далечно виждане.