Feb. 2, 2016

Poem

Трите гуни - тамас, раджа и сатва
Това е известната аюрведическа класификация, за която лесно може да се намери достатъчно информация. Достатъчно е тук да спомена само най-основното.
Тамасичните храни са с най-ниски вибрации и са вредни в смисъл че намаляват жизнеността (внасят тъмнина – тамас – в човека). Тук спадат консервирани, преработени, престояли и въобще нискокачествени храни, каквито масово се употребяват от по-бедните и некултурни хора.
Раджастичните храни активират и водят до агресивност – раджа означава владетел, т.е. такива храни ни управляват и ни заробват. Тук спадат най-вече месото, колбасите, някои други силно стимулиращи храни и подправки, като алкохолните напитки и пр.
Сатвичните храни ни извисяват и изпълват с истина и светлина (сат). Техните фини и нежни вибрации развиват най-добрите страни на нашата природа. Тук спадат плодовете, зърнените храни, ядките, млякото, медът и, естествено, алоето – най-пълноценната и фина храна в света.
Употребата на храни от различните групи определено влияе на нашето съзнание, на характера ни, на нашия мироглед, както и на постиженията ни и на изгледите ни за успех и щастие в живота. Или с други думи казано – начинът ни на хранене влияе пряко върху нашата еволюция.