Oct. 7, 2015

Poem

ПРЕКАЛЕНО ВИСОКО ИЛИ ПРЕКАЛЕНО НИСКО ТЕГЛО
Има две категории хора, които са с проблемно тегло: дебелите, които искат да отслабнат и слабите , които искат да напълнеят. Хиляди книги са написани за затлъстяването, но малко са тези, които са успели да се освободят от излишните килограми. Апетитът се подиграва както на лекарите, така и на лабораторните произведения, които обещават отслабване без усилие. Във всички цивилизовани страни диетите за отслабване са чест обект на разговори. Обществото непрекъснато е предупреждавано, че затлъстяването е един от най-сериозните здравни проблеми. То е сред най-неподатливите на лечение заболявания. Нашите хранителни навици и социални нрави правят проблема още по-труден: алкохолни питиета и високо-калорични храни, кафе със сметана, пасти и понички, бонбони, шоколади и подсладени напитки през целия ден.
Някои хора успяват да отслабнат за известно време, но след това си карат по старому и наваксват загубените килограми. Редуването на тлъсти периоди, когато се яде без ограничение и слаби периоди, когато се спазва драконов режим, със съответното покачване и сваляне на теглото е по-вредно от състоянието на постоянна затлъстялост. Тези приливи и отливи са една от причините за хипертонията и за увреждането на кръвоносните съдове.
Спазването на режим за отслабване е процес, който трябва да продължи през целия живот. Ако намалите телесното си тегло, трябва да се стараете никога повече да не го повишавате.
Има два типа затлъстели хора. Червендалестият-надбъбречен тип, любител на добрата храна и пиене и който не се смущава от нарастващата си пълнота. Другият тип се притеснява от дебелината си, като я чувства заплаха за здравето и външния си вид и отчаяно търси някакъв продукт, който да свърши работа вместо него.
Има само два начина за намаляване на телесното тегло:
1. Пълен глад, когато не се яде нищо, но се пие много вода.
2. Специална диета и/или програма за детоксикация, съобразени с нуждите на организма.
Гладуването не е нищо оригинално. Още в Библията се споменава за това, че Хипократ е използвал този метод, който през вековете ту се забравя напълно, ту се вкарва в широка употреба. Марк Твен казва, че бил придобил солидна репутация, като съветвал дебелите си приятели да правят това, което правел той: Гладувайте в продължение на 48 часа. Напоследък също се препоръчва контролирано гладуване на тези, които не могат да отслабнат по друг начин. Резултатите са направо зрелищни, щом килограмите се стопят. Но пълният глад може да бъде /и е често/ много опасен, без постоянно наблюдение от човек познаващ основно техниката на гладуване. Никога не предприемайте неконтролирано гладуване по-дълго от два-три дни.
Ето къде се крие опасността: когато се започва гладуване, най-важното е да се знае дали затлъстяването се дължи на нормално натрупване на мазнини, или е състояние на токсично подуване.
В първия случай режимът само на вода се приема добре, защото за храна се използват резервните мазнини. Тялото се топи с 1000-1500 грама на ден. Най-често глад се усеща само през първите два дни, после желанието да се яде става по-слабо. Човек може да свали до 12 кг след 10 дни гладуване. Тези изключителни резултати, постигнати без усилие, са от голяма полза за човек, страдащ от хронична пълнота/упорито затлъстяване/, когато други методи, като намаляване на калориите, се оказват неефикасни.
Във вторият случай гладуването може да предизвика остра токсемична криза, която да има тежки последици и дори да доведе до фатален край.
Това показва, че гладуването не е игра, с която можем да се забавляваме необмислено. Необходим е стриктен контрол. Страдащите от затлъстяване трябва да знаят, че състоянието им не се е появило за един ден. Следователно най-сигурният метод е да се следва постепенен режим на елиминиране и дезинтоксикация чрез кратки, повтарящи се гладувания и програми с алое, които не налагат безмерни усилия на деликатните и изморени органи. Повечето от гладуващите изпитват слабост и би трябвало да правят малко усилия или да си почиват на легло.
Затлъстяването е проблем с реална значимост. Излишното тегло е проблем не само на добрия външен вид, а също и на дълголетието. Някой беше казал съвсем точно: Колкото по-голям телесен товар имате, толкова по-кратко ще го влачите.
Преди да се лекува затлъстялост, човек трябва да се класира в една от следните три категории:
1. Лакомия
2. Ендокринни причини
3. Излишък на токсично тегло
Хората, които страдат от прекалено заседяване на масата, са най-много. При тях логичното лечение е да се ограничи количеството на храната. Но хранителните им навици са толкова дълбоко вкоренени, че е много трудно да се откажат от тях, а ако се опитат да ги превъзмогнат, започват да ядат между отделните хранения или да изпразват нощем хладилника. А това само прибавя нови килограми. За тях е достатъчно само да им се препоръчат възможно най-нискокалорични храни. Нужна е силна воля, каквато при дебелите е рядкост.
При затлъстелите от ендокринния тип проблемът е различен. Страдащите от това заболяване са обикновено от надбъбречния тип или имат някакво нарушение във функциите на надбъбречните жлези. Те напълняват, без да прекаляват с яденето. Те трупат тлъстини при абсорбирането на захари, брашна и мазнини. Сметаната, кравето масло, яйцата, животинските мазнини и сосовете са забранени. За да се запази мускулният тонус и да се подпомогне изгарянето на въглехидратите, се препоръчват физически упражнения. Трябва да се започне с леки занимания и постепенно да се премине към по-тежки натоварвания. При този тип са задължителни програмите за отслабване и детоксикация с алое, защото в противен случай килограмите се възвръщат. Това, изглежда е особеност на надбъбречния тип – не могат да намалят окончателно теглото си.
Друга форма на ендокринно затлъстяване се констатира в случай на изтощаване на щитовидната жлеза, но това се среща по-рядко. В този случай се приемат задължително Нейчър мин/минерали/ и алое. В този случай, а и при другите е важно да се нормализира основната обмяна, която зависи не само от дейността на щитовидната жлеза, а също и от засилената или недостатъчна функция на надбъбречните жлези и черния дроб.
Лечението на третата категория – токсичното затлъстяване, поставя най-много проблеми. В този случай излишното тегло се дължи на задържане на вода и слуз в лимфните канали. Увредените бъбреци и черен дроб, не могат да елиминират достатъчно бързо токсичните отпадъци, които се натрупват в тъканите и предизвикват оток. Когато такива болни се подложат на диета или на глад, усилията на черния дроб и бъбреците се намаляват и човекът страда от това, което се нарича криза на отделянето. Болният се изплашва и се отказва да продължи лечението. Най-често един тип храна, чието смилане е неправилно, причинява всички смущения. Черният дроб може да бъде чувствителен към захарите, брашната, мазнините, протеините, кафето, чая, шоколада, оцета, солта или някоя друга подправка. Оздравяването зависи само от отстраняването на въпросния продукт от храната на болния. Вероятно е тези болни да предпочитат храните, които са токсични за тях, поради стимулиращата им стойност. Храната, която най-много желаят, защото им се струва, че ги стимулира, всъщност ги води незабелязано към цироза на черния дроб. Ако се оставят на пълен глад в продължение на 24 часа, в урината им могат да се открият много опасни отрови. Това може да бъде много ценно сведение при съставяне на диетата, чиито първи резултати изглеждат направо удивителни. При добре дозиран режим и програми с алое тези пациенти могат да свалят от 3-5 кг седмично. Това, което губят, са токсичните натрупвания, най-вече задържаната от солите вода и излишни токсини.
Когато са подложени на по-нормален режим, тези пациенти силно страдат от липсата на стимулантите, чувстват се слаби и изтощени, имат нужда от почивка на легло. Тези неприятни симптоми трябва да им бъдат обяснени предварително. След първоначалния стадий на слабост, когато черния дроб се върне към нормално функциониране, състоянието им ще стане много по-различно от предишното, което е било само една токсична стимулация.
Ако някой болен от токсично затлъстяване оздравее с помощта на специализирана диета, трябва да изключи завинаги храните, които го интоксикират.
Понякога се оказва, че да се напълнее е също толкова трудно, колкото и да се отслабне. Източеният индивид, чиято щитовидна жлеза често е свръхактивна, а надбъбреците слаби, остава тънък в продължение на години. Щитовидната жлеза буквално изгаря храната, преди организмът да е имал и най-малката възможност да прибави нещо към резервите под формата на мазнина. За да покрият скелетната си конструкция с малко плът, често те се тъпчат със захарни и тестени храни, които още повече стимулират щитовидната жлеза и след трудно храносмилане и нощ на усилено сърцебиене те се събуждат, за да констатират загубата на още един килограм. Всъщност прекалената употреба на тежки храни предизвиква стомашни разстройства, които им пречат да приемат нормално количество храна. Някои пият много мляко, но увеличаването на телесното тегло е само временно. Не е достатъчно да преяждаш, за да напълнееш. Това не е подходящо за хората от щитовидния тип. Към петдесетте обикновено дейността на щитовидната им жлеза започва да затихва, те напълняват и дори понякога затлъстяват, тъй като продължават да следват предишния си режим.
Един от характерните белези на индивида от щитовидния тип, независимо дали е слаб или дебел, е липсата на апетит на сутрешната закуска. Най-често това се дължи на обилна вечеря. Той възстановява химическото си равновесие, като се въздържа от закуска. Ако се храни по-малко вечер, той би имал апетит сутрин и би се чувствал много добре.
Диетолозите съветват да не се вечеря или поне да се хапва нещо малко и леко. За хора, склонни към диспепсии/трудно и болезнено храносмилане/, е препоръчително да ядат по-малко за да са здрави.
Има хора, които по рождение имат по слаб черен дроб, тогава щитовидната им жлеза увеличава секрециите си и облекчава работата на черния дроб при дезинтоксикацията на организма, понеже йодната фракция на хормона на щитовидната жлеза е силен дезинтоксикатор. Тези хора ядат малко, чувстват се добре, силни са и запазват дълго доброто си здраве, но винаги остават слаби.