Sep. 27, 2015

Poem

№. 39 ХРАНОСМИЛАНЕ И СТАРЕЕНЕ
Доброто храносмилане е свързано с нормалното/здравото/ стареене, докато лошото може да ускори процеса на стареене и да разстрои системите в организма, включително да повлияе негативно регенерацията на клетките. Ако човек има проблем с храносмилането, храната не се абсорбира пълноценно в кръвта, клетките и тъканите не я асимилират напълно, което води до недостиг на хранителните вещества, независимо колко добра е диетата.
Храносмилането е жизненоважно за доброто здраве, както и за това човек да изглежда и да остане завинаги млад. Без добро храносмилане тялото не би могло да оцелее. Ако храносмилането ни не е 100%, от това следва, че и организмът ни не функционира 100%. Ако имаме неправилно храносмилане, тогава приемането на всички храни, няма да окаже положително въздействие върху нас, защото те няма да бъдат напълно усвоени от организма. Някои хора имат толкова лошо храносмилане, че не усвояват и 10% от хранителните вещества, които включва диетата им.
Храносмилането е сложен процес, в който влизат киселини, алкални вещества и ензими. Самият процес изразходва големи количества енергия, ето защо, когато преядем, започва да ни се спи или дори направо заспиваме. Така е, защото се отклоняват кислород и кръв от главните органи, като се пренасочват към стомашно-чревния тракт.
Много хора имат проблеми с храносмилането – разстройства в стомаха, червата, жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса могат да са причината за лошо храносмилане, както и храненето с преработени и прекалено рафинирани храни. Приемането на храна, съдържаща консерванти, означава, че тези консерванти, които са предотвратили развитието на бактерии в картофа или парчето хляб, ще попречат на храносмилателната ни система да усвои хранителните вещества. Когато организмът приема консерванти, се налага да произвежда в повече храносмилателни сокове, за да разгради храната. Вследствие на това се претоварва и в крайна сметка започва да работи по-неефективно.
Друга пречка за недобро храносмилане е стресът. Той е противопоказен защото поглъщането на храна в напрегнато състояние, когато сме преуморени, развълнувани или изнервени, пречи на свободната циркулация на храносмилателните ензими. Този начин води до лошо храносмилане, а от храната се усвоява минимално или никакво количество енергия.
Високият процент продажби на хапчета против лошо храносмилане, подуване и антиациди са доказателства за огромния брой хора с проблеми с храносмилането. Въпреки това, много хора не разбират дълготрайните последици от лошото храносмилане върху общото здравословно състояние и стареенето. Ако страдате от лошо храносмилане, имате на разположение чудесен помощник, който се нарича алое със съдържащите се в него всички храносмилателни ензими, които подпомагат разлагането на храната, когато храносмилателната система не може да се справи. От друга страна се подпомага панкреаса за производството на хормони. Приемайки алое след всяко хранене, ние ще подпомогнем организма си да абсорбира храната и да получи всички вещества от които се нуждае. Така се запазва и голяма част от жизнената ни енергия.
Ако не се смели правилно храната, тя се задържа в стомаха, докато организма се опитва да я смели. В крайна сметка тя ферментира и загнива, отделяйки токсични вещества, което се отразява на кожата – изглежда бледа и нездрава и предизвиква редица други неприятни последици, сред които преждевременно състаряване, алергии, главоболие, летаргия, депресия и разширени вени. Всичко това е резултат от това, че организмът ни е принуден да абсорбира и отработва вторично отрови, някои от тях силно канцерогенни.
Използвайки храносмилателните ензими на алоето могат да се елиминират тези симптоми. Затова ви препоръчвам – пийте алое след всяко хранене.
Доказано е с изследвания, че до 40% от възрастните хора изпадат в състояние на хипохлорхидрия, при което стомахът не е с достатъчно киселинна среда, което води до недостиг на минерали вследствие на лошо храносмилане, което пък на свой ред води до остеопороза и повишена чупливост на костите, затова трябва да се взимат минерали и калций.
Хипохлорхидрия: недостиг на солна киселина в стомашния сок, в резултат на което се нарушава храносмилането. Стомашната киселина осигурява бактерициден ефект и при намаленото и количество в стомаха попадат микроорганизми, които нарушават микрофлората му.
Хипохлорхидрията се изразява в следните симптоми: гадене, стомашни киселини, повръщане след прием на храна, тежест в стомаха, диария или запек, метеоризъм (газове), хранителни алергии, недостиг на желязо в организма, остатъци несмляна храна в изпражненията и други.
Причините за хипохлорхидрията могат да бъдат следните: хипоацидни и анацидни гастрити, гастродуоденити, атрофия или нарушена функция на клетките на стомаха, злокачествени анемии, автоимунни заболявания, аскаридоза (глисти) и други.

Съвсем лесно е да се установи от всеки, дали има проблеми с храносмилането, като се отговори на няколко прости въпроса.
СЛЕД ЯДЕНЕ
Чувствате ли се подути, имате ли нужда да разкопчавате дрехите си?
Усещате ли да ви се повдига или да ви боли стомахът?
Чувствате ли се уморени, сънени, летаргични?
Получавате ли главоболие след ядене?
Получавате ли понякога диария или запек след ядене?
Ако се появят някои от тези симптоми, то тогава имате лошо храносмилане или неправилна абсорбция, което означава, че не усвоявате пълноценно хранителните вещества от храната, която поемате. Означава също, че организмът ви използва прекалено много енергия при храносмилането. Когато това се случва често, панкреасът е принуден да отделя допълнително ензими, което го изтощава и той от своя страна няма сили и възможност да отделя необходимия инсулин и ето ви диабет – втори тип.
Ензимите, използвани при храносмилането, се използват също за обновяването на клетките и имат жизненоважна роля за предотвратяването на болестите и дегенерацията с напредването на възрастта. Трябва да имаме значителен запас от панкреатични ензими, за да могат клетките да работят пълноценно и естественият ни имунитет да ни предпазва от много болести като рака например. Когато ензимите биват постоянно извличани от панкреаса заради храносмилането, това оказва силен ефект върху стареенето/затова пийте алое след всяко ядене/.
Същото нещо се случва и когато ядете много късно вечер и веднага след това си легнете. Първо, няма да се радвате на здрав сън и второ, тялото ви извлича допълнително количество ензими от панкреаса, за да смели храната, след като тези ензими са били предназначени за процеса на клетъчно възстановяване, обновяване и регенерация на тялото, който винаги се извършва през нощта, а също и за борба срещу рака. Ако тялото ви храносмила, целият процес на възстановяване и регенерация на клетките се забавя и макар това от време на време да е допустимо, то оказва пагубно влияние върху здравето и външния вид, ако се случва твърде често.
Ето промените в навиците, които можете да направите и същевременно да запазвате максимално здравето и младежкия си вид:
1. По-рядко вечеряйте късно. Ако това е неизбежно, изяжте плод, тъй като се смила бързо и лесно. Освен това скоростта на обмяната на веществата вечер е най-ниска, така че ако гладувате цял ден и ядете късно вечер, ще бъде доста по-трудно да намалите килограмите, ако сте с наднормено тегло.
2. Винаги пийте алое след ядене, особено когато е късно вечер. Ензимите в алоето ще разградят храната и ще извършат храносмилането вместо вас, без да се затруднява панкреаса да си върши работата по възстановяване на клетките.
3. Вечер яжте по-малко готвена храна и повече сурова. Сготвената храна не съдъра ензими, а суровите храни от растителен произход запазват ензимите си и поради това няма необходимост от допълнително увеличаване ензимите при смилането.
4. Не яжте, когато се чувствате напрегнати, преуморени или развълнувани, защото напрежението ще ограничи свободната циркулация на храносмилателни ензими. Ако все пак сте гладни, пийте задължително алое след ядене.
5. Не яжте прекалено бързо. Хранете се спокойно и добре сдъвквайте храната си, тъй като разграждането на храната започва в устата. Не преяждайте.
6. Не яжте прекалено различни храни. Спазвайте принципите на разделното хранене. Не яжте твърде мазна или пикантна храна, защото колкото по-проста е основната храна, толкова по-лесно се смила.
7. Тежките меса и мазните тлъсти храни се смилат много трудно. Запомнете правилото, че човешкият организъм е пригоден да смила храната, която расте в/по земята и по дърветата, както и естествените храни, които не са подложени на прекалено сложна обработка. Сиренето и млякото не влизат в тази категория, защото са много концентрирани храни и не са предназначени за консумация от възрастни хора. Не прекалявайте с млечните продукти.
Всеизвестно е, че сладоледът и сиренето са трудни за усвояване. Смята се, че 80% от населението на Земята не може да смила както трябва млечния протеин – синдромът е познат като непоносимост към лактоза или неспособност за смилане на млечните продукти. Децата под 10 години по-лесно се справят с тази задача, защото имат в телата си ензим, наречен лактаза, който е предназначен специално за смилането на лактозата. Без лактаза, ензимът, който намалява у хората след десетгодишна възраст, повечето млечни продукти преминават през храносмилателната система неусвоени.
Нещо още по-лошо, млечните продукти съдържат казеин, който е неразтворим протеин и причинява запушвания на чревния тракт. Подложеното на термична обработка сирене залепва по стените на червата като лепило. Киселото мляко се смила по-лесно заради здравословната бактерия в него – живите активни пробиотици в киселото мляко разграждат лактозата в червата, така че то прави изключение от правилото за млечните продукти и е полезна храна за човека. Плодовите, подсладените, замразените кисели млека или обогатените със стафиди не влизат в тази категория. Всъщност, последните са приготвени от мляко на прах, обогатено със стафиди, обработени с мазнина и захар. Добре е да се поддържа добра пробиотична среда в червата.
Пшеницата е друг продукт, който много хора трудно смилат, защото е прекалено трудна за преработка и обикновено е отгледана на почва, третирана с химически торове и пестициди. Освен това повечето хора са свикнали да я ядат прекалено често – на закуска, на обяд и на вечеря, под формата на хляб, тестени храни, торти, бисквити, пайове, сандвичи, пица, спагети и различни други храни, създавайки непоносимост на организма към нея. Бялото брашно, смесено с вода, представлява много силно лепило. Глутенът в брашното и тестените изделия като задължителна част от храната под формата на хляб се превръща в лепилообразна субстанция, която залепва по стените на червата или слепва другите храни, преминаващи през червата. Не се изхвърля лесно от тялото и може да остане с години там, ако не се пие алое на гладно – за прочистване на храносмилателния тракт.
Дори да усещате, че храносмилането ви е добро, все пак си струва профилактично да пиете алое след ядене, всеки път, когато се храните обилно, хапвате късно или пък приемате храна, която е твърде разнообразна и продуктите са подложени на прекалено сложна обработка. Появата на киселини също се тушира с пиене на алое. Много хора, които се отнасят сериозно към желанието си да изглеждат по-млади и да се чувстват добре, пият алоето заради храносмилателните ензими и го приемат като нещо съвсем естествено. Хлябът от пшеница е традиционна храна, но можете да го заменяте с ръжен или овесен. Ако проявявате непоносимост към някои храни, но не можете да устоите да хапнете от време на време пица или сладолед, достатъчно е да пийнете няколко глътки алое за да сведете до минимум уврежданията. Дори да приемате храносмилателни ензими при всяко ядене, необходимо е да обръщате внимание на начина си на хранене, да ядете повече естествени, здравословни и за предпочитане необработени с химикали храни и по-малко преработени, рафинирани и вредни храни.