Sep. 24, 2015

Poem

№.37 - Х О Л Е С Т Е Р О Л Ъ Т
И СЪРДЕЧНО - СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Холестеролът е вид мазнина/липид/, която се съдържа в човешката кръв. Процентното му съдържание е много важно, защото високото ниво на холестерол в кръвта повишава риска от развитието на сърдечно – съдови заболявания/ССЗ/ - една от най честите причини за смърт и инвалидизация в цял свят. Високата степен на ССЗ се наблюдава в икономически развитите страни, където начинът на живот и режимът на храненето допринасят за тяхното възникване. В Европа разпространението на ССЗ е по-високо в северните региони, отколкото в средиземноморските страни – заради различието в хранителния режим.
Твърде високото ниво на холестерола в кръвта води до стеснение и запушване на артериите. ССЗ или още наречено коронарно – сърдечно заболяване възниква в резултат на патологично стеснение на артериите, които кръвоснабдяват самото сърце, т.н. “коронарни артерии”. Стеснението на тези артерии може да намали или да блокира достъпа на кръв към сърцето, като и двете причини водят до сърдечно заболяване.
Подобно нарушение може да възникне и на други места в циркулацията на кръвта в човешкия организъм. Ако се намали достъпа на кръв към човешкия мозък, настъпва състояние на мозъчна исхемия/вид мозъчен удар/, а при блокиране на периферното кръвоснабдяване на долните крайници може да настъпи исхемична гангрена/потъмняване и отмиране на част от крайника, което води до ампутация/. Подобно запушване на главната артерия на тялото, т.н. аорта, предизвиква разширение/т.н.аневризма или дилатация/ на нейните стени, които могат да се прокъсат с много лоши последици.
Процесът водещ до запушване или промяна на здравината на артериите се нарича атеросклероза. В ранните стадии на заболяването липидните плаки, съдържащи холестерол, се наслояват върху стените на кръвоносните съдове, като такива плаки могат да бъдат намерени дори у млади индивиди в късните юношески години.
Видове ССЗ
Гръдна жаба /ангина пекторис/: Болката в гърдите се появява при физическо натоварване и изчезва при почивка. Тя се дължи на частично запушване на артерия, което води до кислороден глад /исхемия/ на сърдечния мускул при физическо усилие.
Миокарден инфаркт: Силна болка в гърдите, настъпваща когато отмира част от сърдечния мускул. Това обикновено е в резултат на напълно запушване на артерия, така че изобщо няма приток на кръв към засегнатия участък.
Сърдечна аритмия: Нарушение в сърдечния ритъм, което е в резултат от увреждане на сърцето.
Сърдечна недостатъчност: Отслабване на силата на сърдечните съкращения, водещо до задържане на течности в тялото и може да е придружено от задух и /или оток на глезените.
Рискови фактори за възникване на ССЗ
Те са два вида: непроменяеми и търпящи промяна. Към непроменяемите рискови фактори спадат следните: възраст, фамилна обремененост и мъжкият пол.
Рискът да получат сърдечен удар е по-голям у хора, които вече са имали ССЗ, отколкото у тези, които не са прекарали ССЗ. Рискът нараства средно три пъти у тези, които са имали пристъпи от гръдна жаба, а шест пъти у тези, които вече са имали сърдечен удар.
Сърдечният удар е по-чест у възрастните хора, отколкото в по-млада възраст /макар, че напоследък все повече млади хора са потърпевши/, а също така у хора с фамилна обремененост със ССЗ. Мъжете развиват ССЗ в по-млада възраст от жените.
Променяемите рискови фактори са: високо ниво на холестерол в кръвта, тютюнопушене, хипертония, захарен диабет-І и ІІ тип, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена двигателна активност, повишено кръвосъсирване. Много от тези фактори за взаимозависими един от друг и увеличават с пъти дори до десетки пъти риска от ССЗ.
Няколко факта за холестерола
Хората развиват ССЗ, което не се среща у животните в природни условия, освен това хората имат по-високо ниво на холестерол в сравнение с животните. Ако нивото на холестерола изкуствено се повиши у животно в лабораторни условия, то животното може да развие атеросклероза.
Съществува взаимовръзка между нивото на холестерола и риска от ССЗ. При тази взаимовръзка е валидно правилото, че рискът от ССЗ е по-висок при хора, чийто холестерол надхвърля 5 милимола на литър кръв/съкратено ммол/л, което отразява количеството на холестерола/лошия/ в кръвта/.
Някои хора са родени с генетично увреждане на разграждането на холестерола /то се влошава и с напредването на възрастта/. Има няколко подобни увреждания, като най често срещана е фамилната хиперхолестеролемия. При хората с това заболяване нивото на холестерола в кръвта е два до три пъти по-високо от нормалното ниво.
Има вече научни доказателства, че с Омега-3 мастните киселини може да се провежда дори по-ефикасно лечение отколкото с медикаментите, наричани статини по отношение хиперхолестеролемията. Това означава, че с тези мастни киселини се намалява броят на сърдечните инфаркти и се забавя прогресиращата промяна в стените на артериите. Подобрява се жизнената прогноза и се понижава необходимостта от оперативно лечение, наречено коронаро – артериален байпас или за прилагането на дилатации.
Притежавам доклад, който е в подкрепа на горното ми твърдение и е изнесен пред конгрес на кардиолозите/който желае, мога да му го изпратя/
Всички тези факти показват, че от първостепенно значение при борбата със ССЗ е борбата с лошия холестерол, а той трябва да се води със следните продукти на ФЛП, които са и средства в борбата с атеросклерозата: Омега – 3 мастни киселини, Гарлик-тайм , Гел от алое-съдържащ фитостероли в т.ч. и добър холестерол и Гинко плюс за прочистване на периферната кръвоносна система. Добре е да се взимат и А-бета-карЕ и Поместийн за мозъка.
За по-любопитните, за които горното изложение ще им се стори непълно, искам още малко да разширя темата.
Значението на липидите/мазнините/ - холестерол, триглицериди и мастни киселини е важно, защото те изпълняват няколко важни роли в организма, като му осигуряват:
източник и депо на енергия
важна част от мембраната, ограждаща всяка телесна клетка
основна съставка за синтезата на важни хормони/естрогени, прогестини, тестостерон, кортизол, алдостерон/ и жлъчни киселини.
компоненти на нервната система
От всичко казано дотук става ясно, че високото ниво на холестерол предизвиква ССЗ, но от друга страна – животът е невъзможен без него.
Какво представляват триглицеридите? Те представляват основният източник на енергия за нашето тяло, особено при продължителни натоварвания. Триглицеридите се състоят от три мастни киселини, свързани помежду си с малка молекула наречена глицерол и се съдържат в продукти от животински и млечни мазнини.
Холестеролът в човешкия организъм идва от два източника: единият е храната, а вторият – синтезата му в самия организъм. Черният дроб е в състояние да синтезира цялото необходимо за нормалното функциониране на организма количество холестерол, така че холестеролът не е задължителна съставка на хранителния режим. Поетият с храната холестерол се резорбира в тънките черва и чрез кръвта се пренася до черния дроб, където се смесва със синтезирания в черния дроб холестерол. От черния дроб този смесен холестерол се пренася по кръвотока до тъканите на тялото, където участва в изграждането на клетъчните мембрани и служи като прекурсор за производството на стероидните хормони и витамин Д.
Поради това, че холестеролът не е разтворим в кръвната плазма, за неговото транспортиране отговаря специална транспортна форма наречена липопротеини.
Видове липопротеини и функцията им:
Хиломикрони/ХМ/ Синтезират се в тънките черва, пренасят постъпилите с храната мастни киселини от червата до черния дроб и периферните тъкани, където се складират като енергиен запас.
Липопротеини с много ниска плътност/ЛПМНП/ Синтезират се в черния дроб, пренасят излишъка от мастни киселини от черния дроб до мастните депа, където свободните мастни киселини се отделят и складират в мастните клетки.
Липопротеини с междинна плътност/ЛПМП/ Синтезират се от ЛПМНП след освобождаването на свободните мастни киселини, като в клетките на черния дроб се превръщат в липопротеини с ниска плътност.
Липопротеини с ниска плътност/ЛПНП/ Те са основната транспортна форма за пренасяне на холестерол до периферните тъкани и обратно до черния дроб при неговия излишък.
Липопротеини с висока плътност/ЛПВП/ Синтезират се в клетките на черния дроб и червата. Поемат холестерола от клетъчните мембрани на периферните тъкани и го пренасят обратно в черния дроб /обратен холестеролов транспорт/.
ЛПНП съдържат “лош холестерол” и именно той лежи в основата на ССЗ, докато ЛПВП пренасят “добрия холестерол” и значително повишеното ниво на ЛПВП се асоциира с понижен риск от развитие на ССЗ.
ЛПВП премахват холестерола от клетките и го пренасят в черния дроб и по този начин предпазват от образуването на плаки в стените на артериите, намалявайки по този начин риска от развитие на атеросклероза.
По отношение на триглицеридите е установено, че връзката между тях и ССЗ е по-изразена при жените, отколкото при мъжете, а се наблюдава и у болните от захарен диабет.
Много високото ниво на плазмените триглицериди повишава риска от заболяване на панкреаса и от възникване на възпалителни процеси в него/т.н. панкреатит/

Искам да разгледам причините за вторичната хиперхолестеролемия/първичната е на генетична и фамилна основа/.
Болни със захарен диабет
Затлъстяване
Злоупотреба с алкохол
Хипотиреодизъм /понижена функция на щитовидната жлеза/
Чернодробни заболявания
Бъбречни заболявания
При употреба на някои медикаменти: Roaccutane, употребяван за лечение на акне, тиазидни диуретици, използвани за лечение на задръжка на течностти в организма, някои бетаблокери, използвани за високо кръвно налягане или на исхемична болест на сърцето.

Някои други признаци, предполагащи развитие на хиперхолестеролемия.
Сухожилни ксантоми: Те представляват загрубяване и надебеляване на мускулните сухожилия, като най-често засяга Ахилесовото сухожилие, лактите и горната част на китките на ръцете. Ксантомите се предизвикват от отлагане на холестерол в тези части на тялото и са много типични при фамилната хиперхолестеролемия. Реално те отслабват сухожилията, които могат да прищракват при физическо натоварване.
Ксантелазми: Представляват отлагане на холестерол в кожата около очите.
Образуване на роговични дъги: Представляват бели дъгообразни кръгчета във външната част на роговицата на очите. С напредване на възрастта нямат клинична стойност.

Препоръки:
Взимайте редовно антиоксиданти, защото химическите промени в ЛПНП чрез процеса оксидация повишават приемането на частиците ЛПНП от клетките в артериалните стени, създавайки основа за атеросклеротични промени. Антиоксидантите предотвратяват тези промени в ЛПНП, което е доказано в лабораторни условия.
Никъде не е казано, че максималната доза на Омега 3 мастните киселини е 3 пъти по едно. При необходимост тези стойности могат да се завишат 3 пъти по две или 3 пъти по три в комбинацията с А бета кар Е
Чесънът има качества, който не бива да се пренебрегват, особено по отношение на намаляване на съсирваемостта на кръвта, намаляването на кръвното налягане и намаляването на нивото на мазнини в кръвта. Освен това чесънът има и антиоксидантни свойства. Гарлик тайм може да се взима и в по-високи дози от 3 пъти по едно.
Препоръчвам и Джин Чия – защото съдържа фитоестрогени и особено при жени със симптоми за менопауза. Естрогените намаляват “лошия холестерол” и увеличават “добрия”
Не приемайте животински мазнини, а само студено пресовани растителни.