Sep. 24, 2015

Poem

№. 33 ПРОТЕИНИТЕ

ПРОТЕИНИТЕ ИЗГРАЖДАТ ТЯЛОТО

Няма да изненадам никого, ако кажа, че за да съществува, тялото има нужда от протеини, или те са вещества от първа необходимост. Здравословният режим трябва да е богат на протеини, защото те се използват постоянно за изграждане и възстановяване, за поддържане на горенето и получаване на енергия или за да се превърне във въглехидрати и мазнини.
Но не ви ли се струва, че в ежедневното ни хранене прекалено много натежават протеиновите храни? Дори някои наричат нашето време протеинова епоха.
И сега моля за внимание!
Въпреки, че протеинът наистина е вещество, което изгражда тялото, при определени условия той може да действа като разрушител на организма.
Протеините, изграждащи клетките на тялото, са от различни видове: калциеви протеини на костите, натриеви протеини на черния дроб, калиеви протеини на панкреаса, фосфорни протеини на мозъка и нервите, железни и медни протеини на кръвта, серни протеини на свързващите тъкани.
Човек си набавя нужните протеини от животинските или растителните храни. Много е говорено за т.нар. превъзходство на храните от животински произход над тези от растителен произход като източници на протеини. Така се е зародило погрешното популярно схващане, според което човек не може да получи сила и здраве при вегетариански режим.
По време на храносмилането и асимилацията организмът превръща протеините от храната в аминокиселини. Искам да подчелтая, че една аминокиселина от животински произход е винаги идентична с тази от растителен произход. И двете са с еднаква стойност за тялото. Човек може да живее от животински или растителни протеини, или от двата вида заедно, ако черният му дроб функционира нормално.
По време на храносмилането протеините се превръщат в прости молекули, наречени аминокиселини, които са градивните елементи на тъканите. Съществуват около един милион различни протеини. Науката все още се опитва да разбере защо и как функционира протеиновата молекула. Ние знаем, че преработването на протеините започва в стомаха и продължава в червата. Някои аминокиселини стигат до черния дроб чрез вените на тънкото черво. Черният дроб изгражда необходимите за организма протеини от полезните аминокиселини, а останалите елиминира с жлъчката. Чрез приетата храна клетките трябва да се размножават и възпроизвеждат. Размножаването на клетките зависи от едно йодно съединение, което се съдържа в хормона на щитовидната жлеза. Този хормон се пренася до клетките от белите кръвни телца /лимфоцити/. Възпроизводството и размножаването на клетките е невъзможно без лимфоцитите или хормона на щитовидната жлеза. Ритъмът на репродукцията е различен и е обратно пропорционален на увеличаването на възрастта. Затова през периода на растеж на детето и юношата е налице излишък от лимфоцити, който се счита за нормално състояние.
Когато клетките са увредени или разрушени от злополука, операция или болест, се налага спешно да се възстановяват. За тази цел системите за самолечение и саморегулация изпращат към пострадалия участък кръвен поток, богат на лимфоцити. Алоето повишава броя на лимфоцитите, затова е прекрасен помощник и в тази посока. Концентрацията на лимфоцити в увредените тъкани е доказан факт.
Голямата важност на насищането на лимфоцитите с щитовидния хормон се подчертава още веднъж от близоста на тимуса /важен център за производство на лимфоцити/. Размерите и активността на тимуса през детството и юношеството, както и атрофията му, когато организмът достигне зрялост, подсилвот предположението, че тимусът е главният център за производство на лимфоцити през ранната възраст.
Внимание! За да се запази доброто функциониране на тимуса и щитовидното жлеза, протеините трябва да се подбират внимателно през периода на растеж на организма. Щитовидната жлеза се нуждае от богати на йод протеини, а за тимуса и лимфоцитите са нужни аминокиселини, съдържащи фосфор или от хелатирани с аминокиселини минерали. Правилният избор на вида и количеството на протеините е основен фактор за хармонично развитие на индивида.
Важно е да се знае, че тъй като протеините са стимулиращи храни и имат приятен вкус, често се консумират в по-голямо от необходимото количество. В наши дни има хора, които ядат месо по три пъти на ден. Месото въздейства затоплящо на тялото и стимулиращият му ефект продължава цели часове и човек се чувства сит.
Протеиновият излишък в храната създава чувство за спокойствие и добро самочувствие, но между това еуфорично състояние и истинското здраве има голяма разлика. Мнозина не могат да разпознаят разликата между здраве и стимулация и не си дават сметка, че възбудата може да доведе до тежки заболявания. Когато това се случи, често се налага дългогодишен безпротеинов режим, за да се даде възможност на организма да възвърне равновесието си.
Бедата не е голяма, ако този излишък се дължи на прекомерна консумация на естествени храни /директно от природата – без обработка/, правилно приготвени и добре възприемащи се от черния дроб. Ястия от месо и риба – пържени, осолени, консервирани в мазнина и саламура, не са правилно приготвени природни храни. Ако се храните неправилно, голяма част от енергията на вашия организъм ще се изразходва за изхвърляне на лошата храна и токсините. Ако поглъщате животински протеини, които се разлагат в червата и натоварват черния дроб/най-вече с амоняк и феноли/, то вие отваряте пътя на болестите и всичко може да приключи катастрофално.

ПРОТЕИНИТЕ МОГАТ ДА РАЗРУШАТ ТЯЛОТО
Протеините могат да разрушат тялото, ако не сме внимателни при избора на хранителния си режим. Особено внимание трябва да обръщат хората имали неблагоразумието да се обърнат към протеиновите диети.
Освен за изграждането и реконструкцията на организма ни, протеините могат да бъдат изгорени, или пък да се трансформират във въглехидрати и мазнини. Но нито въглехидратите, нито мазнините могат да заместят протеините.
До неотдавна се смяташе, че излишните протеини се изхвърлят от тялото. Сега вече знаем, че протеиновият излишък може да се складира в клетките, което предизвиква катастрофални резултати. Например една от основните причини за това, което се нарича сръхкиселинност, е излишъкът от протеини в тъканите. Истината е, че тялото се насища толкова много с протеини, че азотния метаболизъм се нарушава. И което е по-страшно – нарушава се алкалнокиселинното равновесие на тялото. А резултатите от това ние ги разгледахме и са меко казано катастрофални.
Още веднъж искам да повторя, че с напредването на възрастта нуждите на човека от протеини намаляват с изключение на случаите на нараняване, заболяване или изтощение, когато има временно увеличение.
За съжаление възбуждането, което се дължи на излишък от протеини, често се счита за признак на добро здраве. Тази заблуда е породила погрешното схващане, че високо протеиновият режим винаги е благотворен, още повече че се подкрепя от шумната реклама на тези, които имат протеини за продан.
Има данни, че често срещаните тежки детски болести, като сърдечен ревматизъм, левкемията и полиомиелитът, се дължат на вредни протеини в храната. Увеличаването на случаите на рак и на сърдечните заболявания може да се припише на същите хранителни грешки.
Ако искаме да знаем какво става с протеините, след като ги погълнем, трябва внимателно да изучим химията на черния дроб. Човек е извървял огромна еволюция, но практически е запазил първоначалния си черен дроб. Този черен дроб е приспособен към определено количество и качество протеини. Здравето и дълголетието зависят от доставянето на този тип протеини. Още по-добре е ако му доставим храна със свободни аминокиселини и подходящо качество, каквато е алоето.
Има и още един много важен факт за протеините. Установено е, че колкото повече обработваме топлинно протеините, толкова се увеличава количеството на гнилостните вещества в урината и дори в потта и другите секреции на тялото. Химическият термин, с който се квалифицира суровият протеин, е хидрофилен протеин. Сварените или изпечени протеини са хидрофобни протеини. Това означава, че молекулите са разположени по друг начин, който ги прави по-трудни за асимилиране. Много заболявания, леки или тежки, се дължат на токсемия, предизвикана от лошо асимилиране на варени или печени протеини. Когато човек, любител на препечената пържола с пържени картофи се обърне към тиквичките на пара и зелените салати, ще бъде възнаграден с подобряване на здравето си.
Какво става с протеините в организма? Черният дроб полага усилия да ги асимилира.Тази дейност се извършва под контрола на симпатиковата нервна система, чиито център се намира в слънчевия сплит /трета чакра/ - мрежа от нерви, разположени в горната част на корема. Да предположим, че черният дроб започва химическия процес за смилане на протеин А. Твърде е възможно при същото хранене да са погълнати и протеини от типа Б. И нека месото е протеин А, а сиренето – протеин Б. Черният дроб няма възможност да осигури смилането и на двата едновременно. Тогава пред слънчевия сплит – коремния мозък, се поставя задачата да избере един от трите защитни механизъма, за да предпази черния дроб от затруднения:
1. Храната може да бъде повърната. Това е чест рефлекс при децата, когато безразборно са яли сирене, месо, сладкиши и сладолед.
2. Контролът върху мускулния тонус на стомаха може да даде преднина на единият тип протеини и да забави другите. Съществуването на този учудващ феномен е доказано чрез фракционно промиване.
3. Ускорява се перисталтиката, което се изразява с диария.
Всичко това може да се избегне до голяма степен с пиене на алое след ядене.
Киселините и другите отпадъци, получени при лошото асимилиране на протеините и при гниенето, се откриват лесно в урината. Според науката те принадлежат на групата на фенолите, скатолите, пикочната киселина и токсичните амини. Често те се елиминират чрез заместване през лигавиците или чрез дифузия в гръбначната течност – някои от тях са канцерогенни.
Много хора приемат огромни количества месо и сирене и външно изглеждат здрави. Но рано или късно природата ще ги накара да заплатят за това. Установено е категорично, че за да неутрализира разложените продукти от преработката на обработени протеини, черният дроб изразходва своя натрий по-бързо, отколкото може да го възстанови. Когато черният дроб отслабне, започва да се развива токсемията.
Когато черният дроб и бъбреците са изтощени, токсемията се развива по-лесно и принуждава организма да използва вторичните отделителни пътища.
Така млечните жлези могат да отделят кисели протеини под формата на токсично мляко, матката – дразнещи протеини вместо нормална менструална течност. Раковото заболяване може да се прояви, когато така елиминираните киселини достигнат върховата си концентрация. Това може би е причината, поради която при жените се среща най-често рак на гърдите и матката.
Най-накрая е добре да се подчертаят следните заключения:
1. Протеините са основните градивни елементи на тялото.
2. Прекаленото консумиране на протеини, може да предизвика смущения в химията на организма.
3. Протеини от различен тип при едно и също хранене са несъвместими.
4. Печенето и варенето на протеините от животински произход ги прави по-трудносмилаеми и увеличава разлагането при смилането им.