Sep. 22, 2015

Poem

Учените предупреждават
“Свободните радикали увреждат сериозно здравето”
Какво общо може да има между преждевременното остаряване, увреждането на съдовете и сърцето, мозъчните инциденти, катарактата, импотентността, злокачествените тумори...(според специалистите - над 60 заболявания и патологични отклонения). Отговорът се намира в пагубната роля,която могат да изиграят свободните радикали.
Свободните радикали са атоми или молекули,които са загубили един електрон. Така стават нестабилни и особено агресивни. В усилията си да запълнят липсващия електрон, нападат клетките, и ако не срещнат нужната съпротива, могат да променят клетъчната мембрана, ДНК или други градивни елементи на клетката. Резултатът може да е катастрофален за здравето ни.
Днес различни фактори като замърсяването на околната среда, тютюнопушенето и лъченията, “бързите” мазни и пържени храни, физическият и психологичен стрес благоприятстват образуването на голям брой свободни радикали. Пресметнато е, че всяка клетка е подложена ежедневно на 10 000 удара от свободни радикали.
Какво прави организмът ни? Опитва се да се защити като обезврежда голям процент от свободните радикали с помощта на т.нар.естествени антиоксиданти: вит.С и Е, бета-каротини, ензими, микроелементи. Друг е въпросът дали днес ги получава в достатъчни количества с храната..