Sep. 22, 2015

Poem

КОСОПАД
.
Красотата, от както свят светува занимава ума и сърцата на хората. Именно тя окриля и подбужда към творчество, ражда в душата най-възвишени и прекрасни чувства На нея се възхищават, към нея се стремят. За това ние на всяка Нова година пожелаваме на себе си и своите близки да запазят по-дълго дадените ни от природата красота и младост. Докато някои се опитват пред огледалото да подредят пищната си коса в празнична прическа, други са принудени да прибягват към малки хитринки, за да скрият започващото оплешивяване. Безпокойството по този повод може не само да развали празника, но и да стане причина за сериозен душевен дискомфорт. Страхът от загуба на косата е толкова голям, че някои независимо от цената са готови на всичко за нейното укрепване. След това настъпва разочарование, и пак нови покупки - и така години в затворения кръг. А може би една добра и полезна информация би решила този проблем.
ГОЛИ ФАКТИ
От колкото хиляди години съществува човешкия род, от толкова се бори с оплешивяването. Прието е да се счита, че проблема с оплешивяването или говорейки с езика на медицината - алопецията, грози най-вече силния пол. Колкото повече остарява мъжът, толкова повече тази алопеция заема място както в главата му, така и върху нея. А между впрочем, по данни на световната статистика всяка пета жена се сблъсква с този проблем в различна степен. Статистическите данни са тревожни: 44 % от мъжете и 40 % от жените в света страдат от това заболяване. Именно заболяване, защото оплешивяването не е просто козметичен дефект. За разлика от мъжете, жените са много повече загрижени за своя външен вид и постоянно са готови на всякакви жертви за собствената си красота. И докато жертвите не са се оказали особено големи, ще се опитаме да разгледаме този проблем по - подробно.
При раждането си всеки един от нас получава като подарък от природата 5 милиона космени фоликула. От тях 1 милион се намират на главата и само 100-150 хил. от тях дават коса. Но уви, понякога и тези 150 хиляди се държат неприлично. Косите се чупят, изтощават, оредяват и накрая незабелязано изчезват. Само не изпадайте в паника : ако за един ден губите до 50 косъма, те напълно се възстановяват в качествено и количествено съотношение, което е напълно нормално. Косъмът изпада заедно с фоликула, който се вижда и с невъоръжено око и който се обновява през целия живот на човека около 60 пъти. Лошото е ако в основата на косъма вие забележите тъмна “торбичка”. Това вече е тревожен сигнал, който означава, че косъмът е паднал в стадий на растеж. Освен това, ако за денонощие човек губи, например 15 косъма, а се възстановяват само 10, счита се, че е започнал процес на оплешивяване, който като всяка болест изисква лечение. При мъжете упадането на косата се обуславя преди всичко от генетически причини и има локализиран характер, а при жените алопецията често зависи от хормонални, сезонни и емоционални фактори и обхваща цялата повърхност на главата.
Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. Това съвсем не е така. Запомнете: не трябва да се плашите, а трябва да знаете ! Оплешивяването е много причинно заболяване, първата и главна крачка към победата му е вярно да определим от какво именно губят сили здравите коси.
КОЙ Е ВИНОВЕН ?
Нашите коси имат много поводи, за да започнат да падат. Условно всички фактори, влияещи неблагоприятно на състоянието на косата, можем да разделим на две групи: външни и вътрешни. Към външните се отнасят честите химически интервенции, използването на некачествена боя за коса, а също така и значителните температурни промени ( разходки в студ и жега без покрита глава, използването на сешоар, електрическа маша ). Ако имате дълга коса постарайте се да не я стягате и опъвате. Козметолозите не препоръчват също разресване и стягане на мократа коса. След измиване косъмът става особено крехък и много лесно се чупи, което провокира упадането му.
Много по-сериозни са вътрешните причини, изискващи особено внимание и сериозно лечение. Това са: хормонален дисбаланс (предизвикан от цял ред причини + бременност, менопауза, заболяването на щитовидната жлеза и т.н.), слабата имунна система, продължителните хронични заболявания, приема на някои химични лекарства и действието на лъчевата терапия. Към тях се отнасят лошата наследственост, като генетическа информация за състава на луковицата, която се предава от майка на син и довежда до загубата на коса. При това не е задължително майката да страда от заболяването, а само да предава по наследство определен ген на оплешивяването.
За загубата на коса влияе и стреса. По време на нервно напрежение организмът изпраща кръвта към жизнено важните органи : сърце, мозък, дробове, а косата изпитва недостиг. Кръвоносните съдове на главата се свиват, косъмът не се изхранва и в резултат на този глад той опада. Изключително важно за косата е вътрешното подържане с витамини и микроелементи. Затова, забелязвайки първите признаци на нездравия и вид, трябва задължително да обърнем сериозно внимание на хранителния си рацион. Задължително е да разнообразим и осигурим полезните вещества, отговарящи за красотата и здравето на косата. А именно, вит. С, вит. Е и вит. от група В, необходимото количество Желязо, Цинк, Калций, Магнезий и Фосфор. Неправилно балансираното хранене и строгите диети могат да доведат до недостиг на витамини, минерали, микроелементи, което от своя страна влошава състоянието на корените на косата, а това довежда до нейното окапване.
КАКВО ДА НАПРАВИМ ?
Откриването на причината за проблема ще ни позволи да намерим пътя за нейното решение. Ако окапването на косата не е свързано със сериозни вътрешни нарушения или генетическа предразположеност, то няма да е необходима дълга и скъпо струваща терапия. Принципът на лечение е лесен : отстраняването на причината ще доведе до възстановяването на нейния растеж. Затова профилактиката на оплешивяването предполага съблюдаване на прости и лесни правила и вашите коси няма да оредеят. И така пазете се от пряко въздействие на много ниски и много високи температури, внимателно се отнасяйте с влажната коса, избягвайте излишни вълнения и както съветват медиците - масажирайте кожата на главата. А най-главното - хранете се правилно !
Най-добрата диета, спомагаща за укрепване на косата, е тази, която влияе благотворно на общото състояние на организма. В резултат: силни, блестящи коси, това е здравата коса, принадлежаща на здравия човек. Лекарите - диетолози съветват да употребяваме по - малко животински мазнини, сол и захар, а напротив повече плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и да изпиваме не по-малко от 8 чаши вода. Включвайки в своя рацион месо, риба, мляко, сирене, яйца, ние осигуряваме на организма белтъчини, а те от своя страна са източник на кератини - главния строителен материал на косъма. Освен това косата задължително трябва да получи Желязо, което в изобилие се съдържа в черния дроб, нарове и форми. Не по-малко важно за нея е подхранването със Силиций, Мед, Калций, Цинк и Селен - минерали намиращи се в състава на косъма и предотвратяващи отделянето на мазнини. Особено благоприятна се явява комбинацията Силиций - Калций, която предпазва косата от чупене и окапване и възстановява епидермиса на кожата на главата. За добрата прическа са полезни и необходими също цинк и йод. Необходимо е да отделим внимание на витамините, които са безспорни отличници в борбата за здрава коса. Най-голямо значение имат Витамините от група В, Вит.С и Вит.Е. Витамините от група В активизират синтеза на вече споменатите кератини - структурния материал на косъма, и всеки един от тях дава своя безценен принос. Вит.РР разширява кръвоносните съдове, облекчавайки притока на кръв; вит.В 5 подпомага растежа на косъма ; Вит.В 6 играе съществена роля в усвоява-нето на аминокиселини. За правилния обмен и нормално функциониране на всички системи в организма отговаря Вит.Е ( токоферол). Той помага и на косата, способствайки образуването на нови кръвоносни съдове. Проблемът се състои в това, че на човек е необходимо да получава от 60 до 100 мг. Вит.Е за един ден, а ние “изяждаме” за едно денонощие едва 1/3 от тази норма. Знаейки за това, лекарите често съветват пациентите си да приемът допълнително Вит.Е ( токоферол). И не само Вит.Е е в постоянен недостиг в организма. Многобройните медицински изследвания показват, че при една или друга диета е почти невъзможно да си набавим всички необходими хранителни вещества. И точно за това специалистите винаги препоръчват да обогатяваме своя рацион с продукти, съдържащи витамини и микроелементи. Така вашата коса ще ви радва със своята красота и сила в течение на целия ви живот.