Sep. 18, 2015

Poem

FOREVER CALCIUM

Съдържание: Калций /като калциев цитрат/ - 250 мг
Магнезий/като магнезиев оксид/ - 100 мг
Витамин D

Независимо, че всички консумираме различни млечни произведения, ядки, зрял фасул, зелеви култури, зеленолистни зеленчуци, банани, риба и др., то смея да твърдя, че недостигът от минералите калций и магнезий е налице и е особено опасен за нашето здраве и живот. С какво може да ни помогне редовното взимане на посочените минерали, особено, че в случая те са в синергично триединство.
На първо място ще кажа, че тази комбинация е способна буквално да ни спаси живота или поне със сигурност ще удължи съществуването ни и ще спести на нас и на любимите ни хора значителна болка. Ще ни помогне да заспиваме, ако страдаме от безсъние, ще ограничи и спре остеопорозата, ще увеличи нивото на нашата енергия, и ще ни помогне да избегнем най-големите бедствия на нашето съвремие като диабет, рак, сърдечни болести, неврологични нарушения и удар. Освен това живота ни ще бъде по-дълъг и по-качествен.
В действителност трябва да се подготвите да научите и да знаете повече за здравето и болестта от вашите лекари, които в късогледото си вманиачаване на тема алопатични лечения и принципи, са ослепели, оглушали и онемели за някои основни медицински закони предложени ни още от Хипократ – най-важният от които е “храната да ни стане лекарство”.
Тук искам да поставя един съвсем важен въпрос. Когато някой умре, от какво всъщност умира? От вирус, бактерия или тежка форма на недостиг на една или друга хранителна съставка, която унищожава способността на имунната система да се съпротивлява? Вероятно никога няма да чуете някой лекар да диагностицира недостиг на някакъв хранителен елемент, а вече е признато официално, че по-голямата част от света страда от такъв недостиг/вж. книгата “Умрелите доктори не лъжат”/.
Тъжната истина е, че съвременното човечество е жертва на тероризъм, много по-ужасен от всичко, за което може да прочетем във всекидневниците. Из целия свят действат хора чрез CODEX; тази организация работи под покровителството на ООН и на СЗО и иска да ни лиши от използването на витамини и минерали. Казано по-точно, те искат да ограничат строго достъпа ни до биологичните хранителни добавки, да ограничат количеството, което можем да взимаме, да ни принудят да си ги доставяме само с лекарска рецепта и така да увеличат цената им до астрономически цифри. В ерата на интоксикирането, когато всички сме тровени от химикали във въздуха, който дишаме, водата, която пием, храната, която ядем, и лекарствата, които вземаме, ние се нуждаем повече от когато и да било досега от жизненоважни хранителни агенти, за да ни помагат да детоксикираме телата си и да си поддържаме здравето. Такъв агент е разглежданата хранителна добавка, особено за хората попреминали 40-те.
Калцият е минерал с най-голямо съдържание в човешкия организъм. Калцият и магнезият работят за доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Почти цялото количество калций/и фосфор/ е локализирано в зъбите и костите на човек.При възрастните, около 20% от костният калций ежегодно се абсорбира и замества. Образуването на новите костни клетки става успоредно с разграждането на старите. За да може минералът да бъде абсорбиран, необходимо е наличието в организма на достатъчно количество витамин D, като препоръчителната му доза варира от 800 до 1200 мг.
Полезни ефекти: Поддържа здравината на костите и зъбите. Съдейства за нормална сърдечна дейност. Облекчава оплакванията от безсъние. Стимулира метаболизма на желязото. От важно значение за нервната система.
Болести при недостиг: Рахит, остеомалация, остеопороза и др.
Токсичност: Дневният режим, надвишаващ 2000-2500 мг може да доведе до хиперкалцемия. Поемането на по-големи количества калций също така може да доведе до появата на констипация и да увеличи риска от инфекция на пикочните пътища.
Врагове: Големите количества мазнини,оксаловата киселина, съдържаща се в шоколада, спанака, цвеклото, магданоза, фитиновата киселина, съдържаща се в житните растения пречат на нормалната абсорбция на калция.
Забележки: При болки в гърба добавката от калций е полезна. Страдащите от менструални спазми получават облекчение след засилено приемане на калций. Ако пиете големи количества безалкохолни напитки, имайте предвид, че поради високото съдържание на фосфор в тях рискувате да намалите калция в организма си и с това да увеличите вероятността от развитие на остеопороза. Калцият оказва оптимално действие с витамините А,С и D и с минералите магнезий и желязо. Комбинацията от калций, магнезий и витамин D може да допринесе за предотвратяване на остеопорозата.
Магнезият е необходим за обмяната на калций и витамин С, както и на фосфор, натрий и калий. Играе роля за ефективното функциониране на нервите и мускулите. От съществено значение е за трансформирането на кръвната захар в енергия. Известен е като антистресов минерал. Алкохолиците обикновено страдат от магнезиева недостатъчност/тремор/. Възрастните се нуждаят от 250-350 мг дневно. За бременни и кърмачки се препоръчва 300 мг дневно.
Полезни ефекти: Помага в борбата срещу депресия. Стимулира сърдечно-съдовата система и намалява вероятността от сърдечни пристъпи. Поддържа зъбите в добро състояние. Спомага за предотвратяване на калциеви натрупвания и образуването на бъбречни и жлъчни камъни. Облекчава нарушеното храносмилане. Комбинацията му с калций действа като естествено успокояващо средство.
Болести при недостиг: Всякакъв вид треперене/тремор/
Токсичност: Големите количества, приемани продължително време могат да се окажат токсични, ако бъбречната функция е увредена.
Забележки: Ако консумирате алкохол – тази добавка е задължителна. Ако се чувствате изтощени, много вероятно е да се нуждаете от повече магнезий. Препоръчително е жените, взимащи противозачатъчни или естроген, да взимат редовно от добавката – същото важи и за живеещите в райони с твърда вода. Действието на магнезия е най-ефективно, когато той се комбинира с калций и витамин А. Тоест – взимайте редовно FOREVER CALCIUM, но и A-BETA-CARE.
За по-любопитните искам още да добавя, че калцият има две ключови роли. Малко количество от него участва в регулацията на критични за живота функции – предаване на нервния импулс, съкращение на мускулите, активация на някои ензими. Повече от 99% от калция участва в изграждането на минералните структури на скелета и определя тяхната здравина. Скелетът е динамична структура, в която калцият е в непрекъснат обмен с кръвта и поддържа серумното ниво в тесни граници. В случай на нисък калциев прием с храната от костите се освобождава калций, като по този начин се гарантира постоянното му ниво в плазмата, свързано с регулиращите му функции. Острият калциев дефицит обикновено води от мускулни спазми, крампи и до тетаничен гърч. Големите количества калций – над референтните стойности, вредят на мозъка.
Калцият участва и в изграждането на различни клетъчни структури – например стабилизира мембраните, а също участва и при съсирването на кръвта чрез влиянието си върху ензима тромбокиназа. Последният е отговорен за превръщането на протромбина в тромбин.
Солите на калция укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват тяхната проницаемост. Той участва и в повишаване защитните функции на организма – подпомага неспецифичния имунитет, повишава съпротивляемостта на организма към микробите, както и в обезвреждането на хлора и флуора/много важно!/. Заедно с натрия, калия и магнезия той участва при съкращаването на мускулите и нервната възбудимост, и сърдечно – съдовата система.
Необходими дневни дози/според БДС/
Кърмачета – 500 мг
Деца и юноши: от 1-3 год. – 600мг, 3-6 год.-700мг, 6-10 год.-800мг, 10-14 год.-1000мг, 14-18 год.-1000мг
Жени и мъже над 18год.-800мг
Бременни – 1200мг
Кърмачки – 1200мг.
Освен добавките трябва да се има предвид, че 300 мг калций се съдържат в : 1 чаша мляко, 1 чаша кисело мляко, сирене – 150гр., извара половин чаша, сок от портокал – 1 чаша и т.н.
Някои източници твърдят, че може да се използва при мускулна треска, като неутрализатор на млечната киселина, но аз се съмнявам – защото съм го изпробвал.
По отношение на магнезия би трябвало да знаем още, че той е четвъртият по разпространение минерал в клетките след калция, фосфора и калия.
Магнезият е вторият най-разпространен вътреклетъчен и четвъртият най-разпространен изобщо катион/положително зареден йон/ в тялото. Той е важен трансмембранен и вътреклетъчен модулатор на клетъчната електрическа активност. Това обяснява защо недостигът му в тялото има пагубни последствия за живота на клетките. За съжаление този факт не е широкоизвестен.
Магнезият е най-важният минерал за поддържане на електрическото равновесие и за улесняване на гладкото протичане на метаболизма в клетките. Едно от основните му свойства е способността му да стабилизира мембраните. Дефицитът на магнезий днес е сред най-разпространените в индустриалния свят проблеми, свързани с храненето. Той е резултат от съвременните селскостопански практики, техниките за приготвяне на храната и хранителните тенденции. Последиците за здравето обаче са катастрофални.
Магнезият е необходим за метаболизма на въглехидратите, мазнините и аминокиселините. От жизнена важност е за функциите на мускулите и нервите и за образуването на костите и зъбите. Освен това уравновесява и регулира действието на калция.
Съществуват основно два класа минерали: олигоелементи или тези, които са нужни в изключително малки количества, и минерали, които са ни необходими в значително по-големи дози. Калцият и магнезият спадат към втората категория, но тъжната истина е, че този факт от областта на медицината и нутриционистиката все още не е възприет масово от лекарите.
И на края искам да отбележа, че от 325 зависещи от магнезия ензими, най-важната ензимна реакция е свързана със създаването на енергия чрез активирането на аденозин трифосфат/АТФ/, фундаменталната молекула за съхранение на енергията на тялото. Напълно възможно е АТФ да е това, което китайците наричат “чи” или жизнена сила. Магнезият участва в производството и складирането на енергия. Без магнезий няма енергия, няма движение, няма успехи, няма живот. Магнезиевият дефицит е значителен фактор – често главен – за много сериозни заболявания като инфаркт и други форми на сърдечни болести, астма, безпокойство и пристъпи на паника, депресия, умора, диабет, мигрена и друго главоболие, остеопороза, безсъние и повечето случаи на мускулни проблеми. Според изследвания на д-р Стивън Джонсън могат да се добавят и : нарушения на бъбреците и черния дроб, МС, глаукома, алцхаймерова болест, повтарящи се бактериални инфекции в резултат на ниско ниво на азотен окис в телесните кухини/синуси, влагалище, средно ухо, бели дробове, гърло и др./, гъбични инфекции в резултат на потисната имунна система, дезактивиране на тиамина/ниско ниво на стомашна киселина, поведенчески нарушения и др./, предменструален синдром, загуба на слуха, диабет ІІ тип, крампи, мускулна слабост, импотентност, агресия, фиброми, калиев дефицит/аритмия,хипертензия, някои видове рак/, натрупване на желязо и т.н.
Минералите като цяло управляват останалите хранителни елементи, защото витамините, ензимите и аминокиселините, както и мазнините и въглехидратите, се нуждаят от тях за дейността си. Седемнайсет минерала/добавката Nature Min/ се смятат за незаменими за човешкото хранене и ако само един от тях е в недостатъчно количество, балансът на цялата система може да пострада. Дефицитът на един – единствен минерал може да се отрази отрицателно върху цялата верига на живота, правейки другите хранителни агенти неефективни и безполезни...