Sep. 14, 2015

Text

Гинко Билоба подобрява паметта при хора, страдащи от деменция

 

Мащабен преглед на клиничните архиви осигурява обещаващо основание да се счита, че хранителните добавки съдържащи медицинската билка Гинко билоба могат да подобрят паметта и функциите на хора с деменция.

 

Екстракт от листата на китайското дърво – гинко, широко се предлага за много случаи, включващи загуба на паметта, но научните изследвания за неговите ефекти често се подлагат на съмнение.

 

Проучванията в Cochrane Collaboration в Oxford преглеждат 33 клинични случая и заключават, че това лекарство е безоасно, без никакви странични ефекти.

 

Много от по-ранните проучвания използват незадоволителни методи, малки са по мащаб и не остават настрана от предубежденията на медиите.

 

Гинкото съдържа голям брой органични биологично активни компоненти. Това са ginkgolides, които са уникални за дървото гинко, въпреки че не е напълно известно кой компонент или компоненти са тези, които дават на листата техните лечебни свойства.

 

Лечебните свойства на гинкото се дължат на разширяване на кръвоносните съдове в следствие на което се повишава кръвния поток към мозъка, кръвта се разрежда и се намалява възможността за съсирване.

 

В добавка на това, гинкото вероятно притежава някои антиоксидантни свойства, които защитават нервните клетки от биологично “ръждясване”. Всички тези ефекти дават основание да се смята, че гинкото може да намали процеса на дегенерация.