Sep. 14, 2015

Text

В Обединеното Кралство се смята, че Гинкото лекува деменция

 

Ефектът от гинкото, допълващ традиционната медицина използвана в някои страни за лечение на обичайно повтарящи се проблеми, като лечение на ранен стадий на деменция скоро ще бъде изучен от лондонските изследователи, но по твърде различен начин, в сравнение с досегашните методи. Учени ще изучават 250 пациенти над 55 годишна възраст по местата където живеят от личните им лекари, един твърде различен метод в сравнение с обичайните клиничните пътеки.

 

Защо учените промениха типичните за тях методи?

 

  • Често лечението на пациентите се извършва основно в болнични заведения, когато здравословните проблеми са вече доста напреднали.

  • Изследователите смятат, че гинкото може да има по-голям ефект, ако бъде предписано за лечение в местна обстановка, където симптомите на пациентите са обикновено по-леки.

  • Изследването помага на учените да разкрият дали пациентите вземащи гинко в по-ранен етап от процеса ще направи самия процес по-ефективен.

 

Според учените, гинкото разширява кръвоносните съдове, разрежда кръвта и подобрява потока към мозъка, правейки я по-малко вероятно да се съсирва. Някои казват, че е възможно гинкото да притежава също така антиоксидантни свойства, които защитават нервните клетки и предполагат намаляване на деградивните процеси на деменцията. Участниците в изследването ще получат по 60 мг от екстракта от гинко или плацебо, зедно с тяхния дневен режим за загуба на памет, а също така и посещения, с цел учените да изследват стандарта на живот на пациентите, паметта и техните познавателни функции.

 

Около 700 000 човека днес са засегнати от болестта деменция във Великобритания, а на 60% от тях вече им е диагностицирана болестта Алцхаймер. Изследователите се надяват гинкото да може да осигури по-евтина алтерантива на съвременните лекарства, с по-малко странични ефекти.