Sep. 8, 2015

Text

БРАДАВИЦИ

Брадавиците са малки образувания по кожата, които се причиняват от човешкия папиломен вирус, от който са известни най-малко 60 типа. Брадавиците могат да се появят поотделно или на групи и повечето от тях са доброкачествени, макар че някои видове са свързани с повишен риск от рак. На нашето внимание тук ще бъдат три типа брадавици: обикновени, на стъпалото и генитални.

Обикновените брадавици могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често се срещат по дланите, пръстите, лактите, ръцете, коленете, лицето и кожата около ноктите. Най-често се явяват, ако кожата е изложена на триене, травма или ожулване. Наблюдавани са и в ларинкса, където причиняват предразгавяване на гласа. Обикновените брадавици могат да бъдат плоски или изпъкнали, сухи или влажни, с груба и неравна повърхност със същия цвят като околната кожа или малко по-тъмни. По размер варират между глава на карфица и бобено зърно. Много са заразни – вирусът, който ги причинява, прониква през кожата, ако целостта й е нарушена. Брадавиците могат да се разпространят, ако ги чоплите, режете, гризете или дори само докосвате. Брадавиците по лицето могат да се разпространят в резултат на бръсненето. Обикновено не болят и не сърбят.

Брадавиците на стъпалото се появяват по петите и по долната страна на пръстите на краката. Представляват бели изпъкналости, подобни на мазоли, само че могат да бъдат болезнени на пипане и често кървят, ако целостта им бъде нарушена. Нерядко в тях се напипва твърдо ядро. Брадавиците на стъпалото не се разпространяват в други части на тялото.

Гениталните брадавици са влажни меки образувания, които се наблюдават около вагината, ануса, пениса, слабините и/или скротума. При мъжете могат да се появят и в уретрата. Обикновено са розови или червени на цвят и по форма наподобяват карфиол. Най-често са на групи, но могат да се появят и поотделно. Предават се по полов път и са силно заразни, тъй като обикновено се появяват едва три месеца и повече след заразяването с вируса, носителят му може изобщо да не знае, че е болен. Два от щамовете на вируса, причиняващ гениталните брадавици, са свързани с рака на шийката на матката, а пет се наблюдават в почти всички повърхностни видове рак на шийката на матката, вагината, ануса, пениса и перинеума. Бебето може да се зарази с вируса по време на раждането.

ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

МНОГО ВАЖНИ

Витамин С – 4000-10000мг – Има силни противовирусни свойства.

Форевър фридъм – Алоето е противовирусно и съдържа Л-цистеин, която АК заедно с другите добавки във фридъма доставя сяра, необходима за предотвратяването и лечението на брадавиците. МСМ-ът заедно с витамин С се използва от организма за образуването на здрави нови клетки. От всички напитки с алое, тази е най-добрият имуностимулатор.

Витамин В комплекс – Важен за нормалното размножаване на клетките.

Ехинацея и хидрастис – Мощен противовирусен парафармцевтик.

ВАЖНИ

Провитамин А – Необходим за възстановяване на кожата и епитела.

Витамин Е – Подобрява оросяването и способства за възстановяването и оздравяването на тъканите.

Цинк – Подобрява имунитета срещу вируси.

Екстракт от шийтаке или екстракт от рейши – Имат противовирусни свойства.

ПОЛЕЗНИ

Мултивитаминен и минерален комплекс – необходим за нормалното делене на клетките. ФЛП има доста добавки с такава характеристика.

Гарлик – Това е серосъдържаща добавка.

БИЛКИ

Гелът от алое, смирната, карамфиловото масло, маслото от чаено дърво, тинктурата от черен орех, врабчови чревца и хидрастис се използват външно за третиране на брадавиците. Използвайки продуктите на ФЛП може да се направи комбинация между МСМ гел и стрита ехинацея и хидрастис, като с полученото мазило се третират брадавиците.

Черният орех има лечебни свойства. Той е особено полезен при брадавици на устата и гърлото.

ПРЕПОРЪКИ

  • За да изчистите обикновените брадавици, можете да пробвате и следният метод: Счукайте скилидка чесън и го поставете направо върху брадавицата. Покрийте го и дръжте 24 часа. Ще се образуват мехури и брадавицата ще падне след около седмица.

  • Увеличете количеството серосъдържащи аминокиселини в диетата си – яжте повече аспержи, цитрусови плодове, яйца, чесън и лук.

  • Достатъчният прием на витамин С е най-важното условие за поддържане на имунитета срещу вирусите, причиняващи брадавици.

ЗАБЕЛЕЖКИ

  • Хората, които вземат имуносупресори, преминалите трансплантация на органи и страдащите от автоимунни заболявания са най-податливи към образуването на брадавици.

  • Повечето обикновени брадавици изчезват след година две, дори и без лечение. Ако брадавицата не ви притеснява, няма нужда да предприемате нищо. Най-честите методи за лечение на обикновените брадавици и брадавиците на стъпалата са електрическо изгаряне(коагулация), замразяване с течен азот и локално приложение на различни киселини.

  • При някои случаи на генитални брадавици се прилагат инжекции с интерферон. Алфа интерферон е мощно противовирусно средство, но е скъпо.