Blog

Feb. 2, 2016

Духовни водачи на Човечеството настоящи и в най-дълбока древност са заявявали, че основна причина за страданието на индивида е незнанието, непознаването истинската природа на нещата. За наша радост в последните години се появиха чудесни ръководства както от западни така и от източни автори в областта на храненето и природосъобразния начин на живот.
Ние сме това което ядем. Нашите мисли и действия са породени от естеството на всекидневно приеманата храна. Връзката вид храна-съзнание е доказана чрез научни изследвания. Природно чистата храна (лишена от месо) поражда по-фино съзнание, както и правилно морално-етично поведение на индивида към себе си и околните .

Feb. 2, 2016

Още преди хиляди години, йога мъдреците са осъзнали огромното влияние, което оказва храната, която ядем върху състоянието на тялото и съзнанието. Прониквайки дълбоко и самовглъбено в природата на нещата, те са разбрали онова, което съвременните учени, от Айнщайн насам, едва започват да откриват: че цялата проявяваща се природа е композирана от вибрации от енергия или в края на краищата вибрации от съзнание. Това многообразие от вълни, което ние наричаме материя (твърди вещества, течности и газове), звук, светлина, мисъл са просто вълни, вибриращи на различни честоти от най-дълги до неуловими. Всички храни също са пропити от техни собствени фини вибрации с различни честоти - които от своя страна влияят върху тялото и съзнанието на човека, който ги яде. След като изпитали различни храни върху собствените си организми и съзнание (защото йогите са били практици, изследователи-емпирици, не само теоретици), тези древни пророци разпределят храните в три категории, съответстващи на трите сили, които действат едновременно в цялата природа. Когато който и да е от тези вибрационни потоци или енергийни сили преобладава в даден обект или същество, то приема качеството на тази сила.

Feb. 2, 2016

Трите гуни - тамас, раджа и сатва
Това е известната аюрведическа класификация, за която лесно може да се намери достатъчно информация. Достатъчно е тук да спомена само най-основното.
Тамасичните храни са с най-ниски вибрации и са вредни в смисъл че намаляват жизнеността (внасят тъмнина – тамас – в човека). Тук спадат консервирани, преработени, престояли и въобще нискокачествени храни, каквито масово се употребяват от по-бедните и некултурни хора.
Раджастичните храни активират и водят до агресивност – раджа означава владетел, т.е. такива храни ни управляват и ни заробват. Тук спадат най-вече месото, колбасите, някои други силно стимулиращи храни и подправки, като алкохолните напитки и пр.
Сатвичните храни ни извисяват и изпълват с истина и светлина (сат). Техните фини и нежни вибрации развиват най-добрите страни на нашата природа. Тук спадат плодовете, зърнените храни, ядките, млякото, медът и, естествено, алоето – най-пълноценната и фина храна в света.
Употребата на храни от различните групи определено влияе на нашето съзнание, на характера ни, на нашия мироглед, както и на постиженията ни и на изгледите ни за успех и щастие в живота. Или с други думи казано – начинът ни на хранене влияе пряко върху нашата еволюция.

Feb. 2, 2016

Допаминът – хормонът на зависимостите
Зависимост (пристрастяване) е продължителната употреба на вещества, въпреки проблемите, свързани с това, което води до развитие на толеранс към тези вещества, необходимост от повишени дози и симптоми на абстиненция при спирането на веществото.
Обикновено свързваме зависимостите с употребата на вещества като алкохол, лекарства, никотин, наркотици, храни. Пристрастяването към тези вещества обаче се дължи на биологичните им ефекти. Всички те активират определени пътища в мозъка, които оперират с хормони, отделяни от невроните – невромедиатори, които оказват конкретни психо-физиологични ефекти. При това няма значение дали тези пътища се активират от материални вещества, като алкохол и наркотици, или от психологични стимули – зависимост от хора, зависимост към хазарта или силните преживявания.
Никотинът повишава нивата на допамин в мозъчните центрове, които са отговорни за усещанията за удоволствие, еуфория и релаксация. В цигарения дим се съдържат вещества, които блокират ензима, който разгражда хормоните на удоволствието в мозъка – допамин, норадреналин и серотонин, което води до повишение на концентрацията им и по-продължителното им действие.
Кофеинът инхибира аденозиновите рецептори в мозъка, които взаимодействат с допаминовата система. Кофеинът повишава концентрацията и отстранява сънливостта.
Алкохолът стимулира А-рецепторите за гама-аминомаслена киселина, която е основният потискащ медиатор в мозъка. Активацията на тези рецептори задържа предаването на нервните импулси, което води до отстраняване на безпокойството и сънливост, а в тежки случаи може да доведе и до смърт.
Кокаинът повишава нивото на допамина в мозъка. Допаминът е медиатор, който се отделя от неврона при протичането на нервен импулс и оказва въздействието си върху съседните неврони. След това той се свързва с протеин, който го пренася обратно до неврона, който го е синтезирал, където се съхранява до следващия нервен импулс. Кокаинът блокира протеина-преносител, което води до повишение на нивото на допамина и продължителност на неговото действие.
Хероинът се свързва с опиоидни рецептори в мозъка, които се активират от естествените опиоиди на тялото – ендорфини и енкефалини. Това води до развитие на състояние на еуфория, изчезване на болката и безпокойството.
Храната за много хора е източник на огромно удоволствие. Храната, богата на въглехидрати (особено захар), стимулира отделянето на серотонин, който създава усещане за удоволствие, удовлетворение и облекчаване на напрежението и стреса. Богатата на протеини храна повишава нивата на допамин и норадреналин в мозъка, което повишава вниманието и концентрацията.
Оргазмът е най-мощният източник на допамин.
Влюбването е свързано със състояния на еуфория, когато връзката се развива добре, фокусирано внимание и силен стремеж към любимия човек (високи нива на допамин и норадреналин) и депресия и обсесивни мисли, когато нещата не вървят добре (ниски нива на серотонин).
В нашия мозък съществува система за мотивация, която стимулира стремежа ни към неща, които желаем и от които се нуждаем – свързани с нашето оцеляване и продължаване на рода. Основният й хормон е допаминът. Храненето, сексът, постигането на цели повишават нивото на допамина, който активира системата за възнаграждение. Колкото повече допамин се освобождава, толкова повече се активира системата за възнаграждение и толкова повече нарастват очакванията ни.
Допаминът е хормонът на пристрастяването и зависимостите. Всички вещества, дейности, хора, всичко, което „събужда тръпка” в нас, може да доведе до пристрастяване и зависимост. Компулсивното хранене, шопингът, трупането на пари, безразборните сексуални връзки – всички те повишават нивото на допамина в мозъка ни.
В едно проучване изследователи поставят на плъхове електроди, стимулиращи системата за възнаграждение (по подобен начин, по който го прави допаминът). След това плъховете били накарани да натиснат лост, който задействал стимулацията на електродите. Всички плъхове продължили да натискат този лост. Те не обръщали внимание на храната, мъжките плъхове игнорирали разгонените женски плъхове, женските плъхове не обръщали внимание на малките си. След всяка силна стимулация организмът има нужда от около 2 седмици, за да възстанови допаминовата система. Пристрастени към удоволствието обаче плъховете продължават отново и отново да се стимулират, тъй като при този механизъм липсва обратната връзка – усещането за лека депресия след силната стимулация. По този начин животните могат да стинат до крайно изтощение и смърт.
Следователно, ние се пристрастяваме не към алкохола, кокаина, захарта, секса, любимия човек – ние всъщност се пристрастяваме към допамина. Получавайки дозата си допамин от алтернативни и източници с неограничен достъп, ние пренебрегваме естествените си инстинкти – инстинктите за оцеляване и продължаване на рода, и заобикаляме механизмите за регулация. Както и плъховете, ние променяме възприятието си към естествените стимули и изтощаваме организмите си.
Можем ли да възстановим естественото си състояние? Отговорът е да, можем. Системата за възнаграждение е в нашия мозък и тя може да бъде активирана по естествени и здравословни начини – физически упражнения, приятни занимания, общуване с подходящи партньори, любов.
Съществува и естествен балансьор на възбудното действие на допамина – хормонът окситоцин
Хормонът на „безусловната любов” е окситоцинът. Той е отговорен за състоянието на обич, топлота, привързаност, чувството на комфорт между двама души и той прави възможно продължителното им обвързване. Приятелството също се дължи на хормона окситоцин.
Окситоцинът има успокояващ ефект и понижава нуждата от приемане на вещества, които повишават нивото на допамина. Окситоцинът създава усещане за сигурност и комфорт, което обяснява по-дългата продължителност на живота при обвързани хора и при всички видове, които се грижат за близките си (примати).
По време на секс и особено след оргазъм в организма се отделя голямо количество допамин. Изчерпването му е причина за чувството на отчуждение и “желание за пространство” след случаен секс. Това, което задържа двойките заедно след секс, е чувството интимност и любов, създадено от окситоцина. Изводът – правете секс едва когато във връзката ви има достатъчно привързаност и обич.
В повечето религиозни, философски и оздравителни системи като причина за проблемите и болестите се посочва липсата на любов (Любов). На биологичен език това вероятно означава липса на хормона на Любовта – окситоцин.
Системата на Норбеков е ефективна в лечението на зависимостите, защото дава ключ към активиране на състоянието на безусловна любов само с помощта на мисълта и силата на въображението. Ежедневното обръщане към себе си с любов създава биохимична среда на любов в организма. Физическите упражнения повишават нивото на допамин. С постигането на неврохормонален баланс спонтанно изчезва и нуждата от прием на веществата, които са имитирали състоянието на щастие.
ЗДРАВОСЛОВНИ НАЧИНИ ЗА ПОВИШЕНИЕ НА НИВОТО НА ДОПАМИНА
Физически упражнения. Физическата активност повишава нивото на допамин в мозъка. Редовните упражнения дават енергия и противодействат на депресията. Интензивните упражнения повишават и нивото на ендорфините, които създават усещане за еуфория. Ролята на допамина за двигателната активност нагледно се вижда при болестта на Паркинсон, при която настъпва дегенерация на невроните, съдържащи допамин, в средния мозък (substantia nigra); тази болест се характеризира с тремор, ригидност на тялото, забавени движнеия и нестабилност при изправен стоеж.
Храни, които повишават нивото на допамин. Това са храни богатни на аминокиселината тирозин, от която се произвеждат допамин – банани, авокадо, млечни продукти, бадеми, тиквени семки. Храните, богати на протеини – яйца, пилешко месо, риба, повишават нивата на допамин и серотонин в мозъка. Обратно, захарта и рафинираните храни понижават допамина. Могат да бъдат приемани и хранителни добавки със свободни аминокиселини - алое и шейк, които възстановяват дефицитите в организма.
Отношения. Любовната връзка, приятелствата и семейните отношения повишават нивото на допамин в мозъка. Самотата е свързана с депресия.

Feb. 2, 2016

Съдържанието на стомашния сок е:
Солна киселина - около 0,5%. Създава оптималната реакция за действието на ензимите.
Неорганични соли - в малки количества има натриев хлорид, калиев хлорид, магнезиев и калциев фосфат, сулфати и др.
Органични съединения - това са ензимите: пепсин, химозин и липаза, някои белтъчни съединения, малки количества млечна киселина, аденозинфосфорна и креатинфосфорна киселина, пикочина, пикочна киселина и др.
Пепсин - отделя се в неактивна форма и се превръща в активен ензим под въздействие на солната киселина. Под негово влияние белтъчините се разпадат до албумози и пептони.
Химозин - под негово влияние белтъкът на млякото се съсирва, поради което той се задържа в стомаха и неговите съставни части се подлагат по-дълго време на действието на ензимите.
Липаза - отделя се в малко количество, има слаба активност и разцепва само тези мазнини, които се намират в емулгирано състояние, като например мазнините в млякото.